Hamarosan teljesen megtisztul az Y-elágazás környéke
Tóth Tibor
2022.02.05.
LXXVII. évf. 5. szám
Hamarosan teljesen megtisztul az Y-elágazás környéke

Kelebián hosszú évek óta problémát okozott a végtelen kamionsor, mely gyakran a falu központjáig húzódott. A megépült Y-elágazás valamelyest enyhített ezen a problémán, most azonban a körforgalom mellett parkoló kamionok után maradt több tonna szemét jelent gondot a közelben élők számára. Péntek délelőtt Kern Imre, Szabadka alpolgármestere ellátogatott a kelebiai határátkelő előtti körforgalomnál lévő Y-elágazáshoz, ahol a Szerbia Útjai Közvállalat szemétszedési akciót végez, valamint a sajtó képviselőinek is beszámolt az Y-elágazással kapcsolatos további tervekről.

–Az Y-elágazás huszonöt hónapja van forgalomban. Elmondhatjuk, hogy kihasználtság és forgalomszervezés szempontjából már van tapasztalatunk. Nagyon örülök, hogy a januárban meghozott intézkedésekkel tovább csökkentettük a teherautók városon keresztül történő forgalmát. A városi képviselő-testület a nyár folyamán olyan határozatokat hoz majd, mellyel megszünteti a teherautó-forgalmat a város központjában.

A télen rengeteg szemét halmozódott fel az Y-elágazás mentén. Örülök annak, hogy a Szerbia Útjai Közvállalattal való együttműködésünk keretében, a közvállalat forrásokat különített el és embereket biztosított a szemét eltakarítására. A megmozdulás három napja tart, de még közel sincs vége. A három nap alatt kézi erővel több mint 5 tonna szemét gyűlt össze. A szemétszedési akciót az út teljes hosszán elvégezzük. A terveinkben kerítés építése szerepel az Y-elágazás mellett, ahogyan az autópályák mentén is van. Ha valaki felelőtlenül eldobja a hulladékot, akkor azt a kerítés felfogja és a szél nem viszi el a környező szántóföldekre. Ezzel kapcsolatban a napokban megpróbálunk a Közlekedési és Építésügyi Minisztériummal valamint a Szerbia Útjai Közvállalattal egyeztetni.

Az Y-elágazást autópályává szeretnénk alakítani, melynek tervezése idén veszi kezdetét. Tizenöt évvel ezelőtt ugyanis az Y-elágazás autópályának lett tervezve, de a kivitelezés megfelelő pénzösszegek híján meghiúsult. Ezért döntöttünk hat évvel ezelőtt úgy, hogy az Y-elágazást félautóútként fejezzük be. Ennek megváltoztatására most teremtődtek meg a feltételek, mivel Magyarországon is elkezdődnek az útügyi, infrastrukturális fejlesztések a határövezetben.

A határon állandóan feltorlódnak a teherautók, korábban Kelebián, majd az Y-elágazáson, ezzel kárt okozva nemcsak a környezetnek, hanem azoknak is, akik az árut szállítják, és azoknak is, akik a szállítmány várják. A szerb kormány is azon dolgozik, hogy megszüntesse ezt az áldatlan állapotot – mondta Kern Imre a sajtótájékoztatón.

 

Fényképezte: Tóth Tibor

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..