home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hamarosan beköszönt az új fiskális rendszer a piacokon
Kartali Róbert
2022.04.28.
LXXVII. évf. 17. szám
Hamarosan beköszönt az új fiskális rendszer a piacokon

Május 1-jétől a piaci árusoknak kötelező az adómemóriás pénztárgép használata. A rendelet alól azok a bejelentett őstermelők kivételek, akik a saját portékájukat árulják a piacokon. Szabadkán ez rengeteg embert érint, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat négy piacot üzemeltet, összesen mintegy 900 asztallal és üzlethelyiséggel. A Tržnica Részvénytársaság hat piacot működtet, és csak az ócskapiacként ismert kisbajmoki Árupiaci Központban 1500 bejegyzett kereskedelmi egység, kézművesüzlet és vendéglátóhely, valamint regisztrált mezőgazdasági termelő van.

Az új fiskalizációs rendszer miatt a piaci árusok Belgrádban többször is tiltakoztak az elmúlt hetekben. Siniša Mali pénzügyminiszter a tüntetésekre reagálva elmondta, hogy a rendeletet nem lehet megkérdőjelezni, és a piaci árusok kötelesek lesznek beszerezni az új pénztárgépeket, majd áttérni az új adózási rendszerre. Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke azonban a tüntetések nyomán tárgyalóasztalhoz ült a piaci árusok képviselőivel, akik ez után derűlátóan távoztak, és megállapodtak az egyeztetések folytatásáról. Konkrét megállapodás nem született, viszont a határidő lejárta vészesen közeleg…


Karai László

Ez egy új formája lesz a kereskedelem rendezésének, az államnak az az elképzelése, hogy aki valamilyen kereskedelmet vagy tevékenységet folytat, annak adót kell fizetnie — mondta a témával kapcsolatban lapunknak Karai László közgazdász. Az állam ezzel rendet teremt a piacon, és mindenki adókötelessé válik, aki a piacon árusítással vagy viszonteladással foglalkozik. A szakértő elmondása szerint a rendelet nem érinti az őstermelőket és mindazokat, akik mezőgazdasági tevékenységre vannak bejelentve.

* Az árusoknak ahhoz, hogy asztalt bérelhessenek a piacokon, kellett valamilyen jellegű vállalati forma, ez után fizettek átalányadót. Az új rendelkezés célja, hogy az ily módon működő szürkegazdaságot kifehérítsék. Hogyan fog ez megtörténni?

— Minden alkalommal be kell majd vinni a raktárkészletet. Ez napi szintű feladat lesz, ha az elárusító napi szinten változtatja az árukínálatát. Ez sok munkával jár majd, és kérdés, hogy a könyvelők ezt hogyan tudják követni, és valójában az eladók kerülnek olyan helyzetbe, hogy ezt naponta kell frissíteniük. Ebből sok komplikáció keletkezhet. Sőt, van olyan probléma is, hogy a piaci viszonteladók, akik friss árut árulnak reggel, általában a nap vége felé csökkenteni szokták a zöldségfélék és a gyümölcs árát. Mindezt nehéz lekövetni a pénztárgépekkel. Itt ebből lesz a gond, és ezért is tiltakoznak. Valamint egy új ellenőrzési folyamat alá kerülnek, mert a számlagépeket központilag tudják követni minden percben. Arról nem is beszélve, hogy a piac jellegzetessége az alkudozás. Itt most erről szó sem lehet, és megszüntetik ennek az ezeréves szokásnak a lehetőségét.

A közgazdász szerint a rendelet életbe lépése után akár árukínálat-csökkenéssel is lehet számolni. Megnöveli a fix kiadásokat, és ebből is lehet probléma olyan szemszögből, hogy az árusok egyszerűen nem fogják többet ezt a tevékenységet végezni, és akár munkanélkülivé válhatnak. Lehet, hogy az a lényege az egésznek, hogy kifehérítsék a gazdaságot, de mi lesz azokkal az emberekkel, akik már húsz-harminc vagy negyven éve a piacból élnek, most ők hol tudnak majd elhelyezkedni? Tehát szociális vetülete is lehet a dolognak — tette hozzá Karai. Elmondása szerint ha az új rendelkezések miatt drágulnak majd a termékek, az is elképzelhető, hogy a vásárlók egy része elfordul a piactól, és olcsóbb, más jellegű eladóhelyeket keres. Ott lehet, hogy megnövekedik az igény az új munkahelyek iránt, de ez még mind a jövő kérdése. Mindenesetre ez egy elég nagy érvágás lesz a piacok működésében, mindaddig, amíg valamilyen módon le nem rendezik, vagy más pótszabályokkal nem pontosítják, esetleg valamilyen módon nem enyhítik ezeket a feltételeket, melyek — most úgy tűnik — május 1-jétől életbe kell hogy lépjenek.

A szakértő szerint az új szabályok azokat a termelőket is negatívan érintik, akik eddig a viszonteladóknak nagyban, de valamivel olcsóbban értékesítették a termékeiket. Ha nem lesznek kofák, akik átveszik az árujukat, akkor valamilyen más piacot kell keresniük. A nagy bevásárlóközpontokba nehéz bejutni, és az is gond, hogy ott másmilyenek a feltételek — a legfőbb kérdés, hogy mennyi idő alatt fizetik ki az árut. A nagy bevásárlóközpontok halasztott fizetéssel próbálják jobbá tenni a saját gazdasági helyzetüket, de ez általában a beszállítók kárára történik.

— Az új rendelet értelmében a pénztárgép beszerzésének első lépése az, hogy az árusoknak meg kellett határozniuk azt a helyiséget vagy asztalt, ahol az árut értékesítik — nyilatkozta lapunknak Szabadi Sándor, a Finex könyvelőiroda illetékese. — Azoknak a gazdasági szereplőknek, akik október 29-éig bármilyen tevékenységi alapformában be voltak jegyezve a gazdasági regiszterbe, az állam 100 eurós támogatást adott az általuk meghatározott elárusítóhelyre és további 100 eurót folyósított a kassza beszerzésének támogatására. Ez a lehetőség január 31-ével lejárt, később viszont újra elérhetővé tették, így akinek az első körben nem sikerült megoldania az adómemóriás pénztárgép beszerzését állami támogatással, az még március 15-e és április 5-e között is megtehette. Itt az árusoknak arról is dönteniük kellett, hogy milyen eszközt fognak használni kasszaként. Mobiltelefont, tabletet, számítógépet vagy laptopot. Ezek esetében egy további kérdés, hogy hideg vagy csapadékos időben hogyan működnek majd kint a piacon, a szabad ég alatt. Ezeknek az eszközöknek folyamatos internetkapcsolatra is szükségük van, ezért talán a mobilok lennének a legmegfelelőbbek, de a forgalmazók a piaci árusoknak kisebb kasszákat is kínálnak. Az adómemóriás pénztárgépek beszerzésén túl a piacokon dolgozó viszonteladóknak a forgalmazott termékek eredetét is igazolniuk kell. Ahogyan a boltokban és az üzletekben, úgy ezentúl a piacon is fel kell majd tüntetni az áru eredetét — emelte ki a könyvelő, hozzátéve, hogy a jövőben kereskedelmi könyvet kell vezetni, melyben igazolni kell a bejövetelt és az eladást is. — Ebben a kereskedelmi könyvben továbbá az árkalkulációt is el kell végezni, és az eladott termékek után a forgalmat be kell fizetni, mégpedig a forgalom megvalósítását követő hét napon belül. A piacosok részt vettek egy belgrádi megbeszélésen, hogy valamiféle megoldást találjanak, de gondolom, halasztás nem lesz, mert most a parlament nem ülésezik, a választások után még nem alakult meg az új kormány, és addig, amíg az új parlament nem jön létre, semmilyen törvénytervezetet nem lehet módosítani. Úgyhogy a május 1-je a végső határidő ebben a tekintetben. A piacokon rengeteg magyarországi, továbbá törökországi és kínai eredetű terméket lehet megvásárolni. Ha ezeknek igazolni kell az eredetét, az azzal jár, hogy a jövőben vámot fizetve, hivatalosan kell majd behozni az árucikkeket. Ezért is szorgalmazzák a piacosok azt, hogy az átmeneti időszakban tegyék lehetővé számukra, hogy átalányban fizessék a forgalmi adót. A másik dolog pedig, hogy vannak olyanok, akik már idősebbek, nyugdíj előtt állnak, nincs lehetőségük máshol dolgozni. Ez így már szociális probléma is.

Jelen pillanatban még mindig több a kérdés, mint a válasz, de annyi biztos, hogy azok a piaci árusok, akik kivárták az utolsó pillanatot, és eddig nem indították meg az új adómemóriás pénztárgép beszerzésének folyamatát, bízva a rendelet hatályon kívül helyezésében vagy halasztásában, minden bizonnyal ezt már nem tudják időben befejezni. Kérdés, hogy a felügyelőségek milyen gyorsan fognak akcióba lendülni.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..