home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hamarosan 40 esztendős a Rubik-kocka
T. L.
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Hamarosan 40 esztendős a Rubik-kocka

Milyen volt a legelső Rubik-kocka? — A jövő újságosstandja — Megszűnik az amerikai PC World magazin — Így fest a Föld és a Hold a Szaturnuszról — Beültetett chippel követik nyomon az újszülött brit uralkodójelöltet

Milyen volt a legelső Rubik-kocka?

Több mint 5 millió látogatót várnak a Rubik-kocka 40. születésnapját ünneplő világjáró kiállításra, melyet a Google és egy amerikai tudományos intézmény szervez. Az interaktív kiállításon mindenki megnézheti a Rubik-kocka prototípusát is. A két sorban négy-négy kis fakockából álló játék mozgatható elemeire színes papírlapokat ragasztottak. „Amikor negyven évvel ezelőtt megalkottam a kockát, álmodni sem mertem arról, hogy ilyesmi fog történni. Abban biztos voltam, hogy valami nagyon érdekes és inspiráló dolgot találtam ki, de senki sem gondolta, hogy ilyen nagy jövő vár rá” — emlékezett vissza Rubik Ernő találmánya születésnapjának apropóján. A 40. évfordulón elindított vándorkiállítás témaköre egyébként a feltalálás, a játék és az inspiráció.

A jövő újságosstandja

Meganews Sweden néven indult útjára a világ első azonnali nyomtatással működő újságosstandját kínáló vállalkozás. A Meganews innovatív szolgáltatása révén a cím kiválasztása után kinyomtatható és megvásárolható a kívánt újság. A Meganews egy olyan internethozzáféréssel rendelkező újságárusító automata, amely több mint kétszázféle magazin és újság valós idejű nyomtatására képes. Mindössze két percet vesz igénybe a vásárlástól számítva, hogy a frissen nyomtatott sajtótermék megjelenjen a kiadónyílásban. Ez a megoldás csökkenti a kiadók kiszállítási és logisztikai költségeit, ráadásul számos környezetszennyező elem is kiiktatható általa.

Megszűnik az amerikai PC World magazin

30 év után nem nyomtatják többé az amerikai PC World nevű műszaki magazint. Az újság ugyanis átköltözik az internetre. A költözésnek anyagi okai vannak, az utóbbi időben ugyanis a magazin bevétele nagyon megcsappant. A példányszám csökkenésével együtt pedig a hirdetők nagy része is elpártolt tőle. A digitális Time magazin egyik rovatában a PC World volt újságírója emlékezik vissza az „aranykorra”, pontosabban a nyomtatott magazin aranykorára, hiszen mint megjegyzi, a technikai újságírás nem halt meg, csak éppen áthelyezte székhelyét a digitális világba.

Így fest a Föld és a Hold a Szaturnuszról

A Földtől másfél milliárd kilométernyire lévő Szaturnuszról visszapillantva készített fotókat bolygónkról a NASA Cassini űrszondája. A Cassini ugyanazon a napon fotózta le a Földet, mint a Merkúr körül keringő, szintén a NASA birtokában lévő Messenger űrszonda. A Messenger képein a Föld és a Hold kisebb, mint egy pixelpont, de nagyobbnak tűnik, mert alaposan túlexponálták. Sean Solomon, a Messenger kutatásainak irányítója az amerikai bolygókutatás technikai fejlettségét dicsérte a két űrszonda által készített képekre utalva. Carolyn Porco, a Cassini felvételeiért felelős csoport vezetője pedig azt jelentette ki, hogy a bolygók kutatása terén elértük a „nagykorúság”-ot.

Beültetett chippel követik nyomon az újszülött brit uralkodójelöltet

A brit trónörökösnek nem sok magánélete lesz gyermekkorában: biztonsági okokból ugyanis nyomkövető chipet kell viselnie. A nemrég megszületett kisfiú bőre alá a következő hetekben ültetik majd be a chipet. Vilmos herceg és Katalin hercegné utódjára állítólag így, azaz egy azonosító, nyomkövetést lehetővé tevő parányi jeladóval tud leginkább vigyázni a brit titkosszolgálat.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..