home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hallgasd a harang szép szavát
Dienes Brigitta
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám
Hallgasd a harang szép szavát

Tiszaszentmiklóson, a római katolikus temetőben március 6-án szentelték fel a harangot. Az eseményt megtisztelte jelenlétével msgr. dr. Német László bánsági megyéspüspök, Pásztor István, a VMSZ elnöke és Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere.

A tavaly felállított haranglábon a harangot Németh László püspök úr szentelte fel Masa Tamás és Hajdú Sándor plébánosok közreműködésével.

Törtei János, a VMSZ helyi szervezetének elnöke és a községi tanács helyi közösségekkel megbízott tagja elmondta, a tiszaszentmiklósi katolikus temetőben 1999-ben koszorúztak először az 1848/1849-es szabadságharc emlékére, 2001-ben pedig egy kopjafát állítottak fel. Azóta minden évben itt tartják a megemlékezést a szabadságharcban elesett áldozatokért. A 2000-es évek elején született meg az ötlet, hogy jó lenne egy harangot felállítani a temetőben.

Az elképzelést lassan, lépésről lépésre haladva sikerült megvalósítani. A harangláb és a harang elkészülését nagy mértékben segítette Csóka község önkormányzata, a tiszaszentmiklósi helyi közösség régi és új tanácsa, valamint a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság Bővíz László plébános úr közreműködésével.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk a helybeli hívőkről sem, akik önkéntes munkájukkal járultak hozzá a nemes cél megvalósulásához. Tevékenységük jelentősen csökkentette a harang felállításának költségeit is. A famunkát és a harang felállítását a Süli Enterier vállalta magára.

A keresztény emberek életének, mindennapjainak kezdettől kísérője volt a harangszó. Harang szólított az istentiszteletekre, lélekharang csendült fel a keresztény ember halálának óráján, harangszó kísérte a temetési menetet, az egyházi és a világi méltóságok érkezését, köszöntötte a háborúból győztesen hazatérő harcosokat és a békét. Harangzúgás jelezte a nagy természeti csapásokat és az egyéb vészhelyzeteket is, mint a tűzvész, az árvíz, az ellenség támadásakor pedig figyelmeztető szerepe volt.

A tiszaszentmiklósi temetőben felállított harang 56 kg súlyú, bronzból készült, Őrbattyányon öntötte Gombos Miklós harangöntő. A következő felirat olvasható rajta: Hallgasd a harang szép szavát, imádd Istent, szeresd a hazád! Öntette Csóka Község Önkormányzata. Ezenkívül a magyar címer és a 2014-es évszám is látható.

(Gergely József felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..