home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hála a testnek
Bíró Tímea
2020.03.24.
LXXV. évf. 12. szám
Hála a testnek

A mindennapi mókuskerékben szinte észrevétlenül terheljük a testünket, de a kényeztetése, a pihentetése már-már luxusként él a köztudatban.

A csantavéri Bojtos Barbara a Szegedi Tudományegyetem gyógytornászhallgatójaként tanult meg masszírozni, az egyetemen ugyanis kötelező tananyagként szerepelt a svéd masszázs. Ezt a tudását igyekszik most kamatoztatni.

* Miért fontos a svéd masszázs?

— A rehabilitáció során a gyógytorna mellett vannak olyan kiegészítő terápiák, amelyek segítenek a különféle izom- vagy ízületi elváltozásokon, és erre jó például a svéd masszázs is. Az egyszerű és a svéd masszázsnak is van egy lazító, stresszoldó hatása, mindkettő javítja a szervezet általános állapotát, hatással van a közérzetre és az életminőségre. A svéd masszázs esetében vannak olyan fogások, amelyeknek a hatásáról tudnia kell a gyógymasszőrnek. Bizonyos betegségek esetében kiemelten ajánlott, indikált ez a masszázsfajta.

* Melyek ezek a betegségek?

— A szóban forgó masszázstípus a kisebb problémák — mint például a túledzettségből, egy rossz mozdulatból vagy a helytelen testtartásból eredő izombefeszülés — vagy a nagyobb gondok — kopás, idegbecsípődés, gerincproblémák — esetében is alkalmazható, illetve bizonyos műtétek után is javallott.

* Orvosi diagnózis nélkül mennyire észszerű masszőrhöz fordulni a panaszainkkal?

— Jobb lenne, ha diagnózissal érkeznének az emberek, de ez ritka eset, ezért én mindig alaposan kikérdezem az illetőt a panaszairól. Vannak olyan állapotok, amikor ellenjavallott a masszázs, mint például a szívelégtelenség, különféle fertőző betegségek, láz, influenza, akut vagy krónikus gyulladásos elváltozások, tumor, menstruáció, terhesség, bizonyos érbetegségek, valamint fokozott csontritkulás esetén a csonttörés rizikóját növelhetjük a masszázzsal. Ha a felsorolt panaszok, betegségek közül egyik sincs az illetőnek, akkor természetesen megmasszírozhatom.

* Mely testrészeinket hanyagoljuk el leginkább?

— Azt tapasztalom, hogy a legtöbb probléma a rossz testtartásból ered, ez elsősorban a vállat és a nyakat érinti, ahol csomók keletkeznek. A legtöbben ezzel keresik fel a szakembert, de derékfájdalommal is sokan érkeznek. Ha azonban valaki már eljön, akkor főként az egész testre szóló masszázst választja, hogy izmai megpihenjenek, fellélegezzenek

* Milyen rendszerességgel kellene megmasszíroztatni magunkat?

— Heti egy-két alkalommal vagy legalább kéthetente egyszer kellene részt venni a terápián, de ez attól is függ, hogy az egyénnek milyen betegsége, panaszai és tünetei vannak. Az biztos, hogy nem figyelünk oda testünk ellazítására, pedig ez nagyon fontos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..