Hajszálgyökerek
Kartali Róbert
2021.08.25.
LXXVI. évf. 34. szám
Hajszálgyökerek

A nyári időszakban olvasóink számos gyermek-, illetve ifjúsági táborról tájékozódhattak hetilapunk hasábjain. Ezeket látva a felnőtt ember néha akaratlanul is legyint egyet, nem gondolva a dolgok mögé, az igazi, a háttérben megbúvó összefüggésekre, mintha ezek a történések nem is volnának jelentősek a körülöttünk zajló események között. Pedig nagyon is fontos folyamatok játszódnak le egy-egy ilyen nyári táborban.

Túl azon, hogy ezeken a rendezvényeken a magyar fiatalság a tábor tematikájától függően tanul valami újat, legyen az népzene, néptánc, kézművesség, irodalom, színjátszás, újságírás, cserkészet, informatika vagy bármi más egyéb, a nagybetűs élethez szükséges gyakorlati ismereteket is elsajátít. Az ottalvós, egy hétig tartó sátortáborok alkalmával a gyerek önállóságot tanul, fejlődik az önismerete, nő az önbizalma, kialakul benne a közösséghez tartozás akarata, az alkalmazkodás képessége, javul a kommunikációs készsége. A szervezők pedig általában nem csupán a tábor központi tematikájára koncentrálnak a foglalkozások során, arra is odafigyelnek, hogy fejlesszék a fiatalok kreativitását, alkotókészségét és problémamegoldó képességét. Nem kevésbé fontos az a tény sem, hogy a túlzott szülői gondoskodás alól kikerülő, túlvédett gyermek mentális egészségére is jó hatással van egy kis függetlenség, ami abból ered, hogy sikerélményeket él meg egy hozzá hasonló korúakból álló kisközösségben.

Ezek a táborok nem pusztán a szórakozásról és a gyerekek kikapcsolódásáról szólnak. A szülői, rokonsági, osztálytársi kapcsolatokon kívül egy-egy érdeklődési kör köré csoportosuló ismeretségek is kiépülnek, miközben láthatatlanul olyan hajszálgyökereket eresztenek, amelyekkel később a közösséghez, a magyar identitáshoz és a szülőföldhöz tudnak kapaszkodni. Az élményeken és az elsajátított, új ismereteken felül tehát kapcsolati tőke kovácsolódik, olyan életre szóló barátságok, ismeretségek, esetleg szimpátiák jönnek létre, amelyek meghatározóak lesznek számukra a későbbiekben.

Ennek fényében örömünkre szolgált, hogy az idén nyáron is számos ilyen táborról számolhattunk be, még ha fizikai korlátaink miatt nem is tudtunk mindegyikről hírt adni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..