home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Hajlandóak vagyunk-e felvállalni a közösség sorskérdéseit?
Tóth Lívia és Tóth Tibor
2016.06.13.
LXXI. évf. 23. szám
Hajlandóak vagyunk-e felvállalni a közösség sorskérdéseit?

Padén, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kistérségi rendezvényeként megtartották a XIX. Keszég Károly-emléknapot és a XVIII. Közegellenállás riportpályázat díjkiosztóját.

Az esemény a padéi katolikus temető kápolnájában gyászmisével kezdődött. A szertartás keretében Msgr. Fiser János általános helynök bensőséges beszédben emlékezett meg Keszég Károly újságírónak, a Napló hetilap utolsó főszerkesztőjének tevékenységéről, méltatva háborúellenességét és a sajtószabadságért vívott küzdelmét.

A szentmise után a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait Keszég Károly sírjánál, majd a program a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székházában folytatódott. Az egybegyűltek megtekinthették Siflis Zoltán Az aracsi pusztatemplom című ismeretterjesztő dokumentumfilmjét és Oláj Ibolya csókai festőművész tárlatát. A főleg olajképekből álló összeállítás a fák és a víz témáját dolgozta fel.

A művelődési műsor előtt az egyesület székházának udvarában leleplezték Kossuth Lajos mellszobrát — méltató beszédet Kovács Sándor, Csanádpalota testvértelepülés polgármestere mondott —, majd a helyi tűzoltóknak átadtak egy új tűzoltókocsit.

A Közegellenállás riportpályázatra beérkezett munkákat Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió hírigazgatója, a zsűri elnöke értékelte:

— Amikor évente összejövünk itt, két dologról kell beszélnünk. Az egyik Keszég Károly, az ember, a barát, az újságíró, akinek a helytállásából ma is tanulni lehet, a másik a Napló, az első független hetilap, mely egyesítette a vajdasági magyar értelmiség ama részét, amely hajlandó volt felvállalni a közösség sorskérdéseit. Keszég Károly tevékenysége példát mutathat, hogyan kellene a vajdasági magyar újságírónak viselkednie. A mostani évek is válságosak, mert a vajdasági magyarságon belül egy olyan széthúzással szembesülünk, amely a megmaradásunkat veszélyezteti. Az újságíróknak meg kell érteniük, hogy amikor a vajdasági magyar politikusok nem tudnak egymással szót érteni, az ő feladatuk nem az, hogy egyik vagy másik tábor mellé álljanak. Tényszerűen kell feldolgozniuk a témákat, és a közösségre bízni, hogy eldöntse, kinek van igaza — hangsúlyozta Klemm József, majd áttért a riportpályázat ismertetésére. — Sajnos azt kell mondanom, hogy az idei pályázat sikertelen volt, hiszen négy munka érkezett, és azok sem feleltek meg maradéktalanul a követelményeknek. Sirbik Attilát és Göblös Nikolettát harmadik díjjal jutalmazzuk, Csápek Józsefnek és Kókai Zsoltnak pedig könyvcsomagot adunk át.

A bírálóbizottság elnöke azt is felvetette, hogy a jövőben át kellene alakítani a riportpályázatot: — Azt szeretnénk, hogy a vajdasági magyar újságírás élvonala jelentkezzen, és mutassa meg, tud-e még úgy gondolkodni, ahogyan Keszég Károly és a Napló tette. Azt hiszem, jövőre, amikor Karcsi halálának huszadik évfordulójára emlékezünk, meghívásos pályázatot kellene kiírni.

A műsor kezdetén Pámer Pintér Patrícia, a padéi kultúrkör új elnöke köszöntötte a megjelenteket, közöttük Hajnal Jenőt, az MNT elnökét, Balázs Ferencet, Csóka község polgármesterét és a csanádpalotai vendégeket. A színes összeállításban fellépett a Gyöngyvirág leánykórus, a Haranga asszonykórus, a Kis bubojások néptánccsoport, Pintér Ramóna, Bárdos Dominika és Retek Csanád versmondók, Halápi Gábor adai citerás és a zentai Sarkantyú tamburazenekar.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..