home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hagyományos majális Palicson
Szakáll Laura
2022.05.04.
LXXVII. évf. 18. szám
Hagyományos majális Palicson

Két év kihagyás után ismét benépesült a Palicsi-tó partja, a hosszú hétvégén, április 30-a és május 3-a között ugyanis megtartották a 37. hagyományos Palicsi Majálist. A négynapos programsorozat több tízezer embert vonzott, a környező szállodák és panziók megteltek, az ország szinte minden pontjáról érkeztek ünneplők.

A szervező, a Palics Park Kft. tartalmas programokkal készült, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző szórakozást. A kézműves-kirakodóvásár, a sportrendezvények és a gazdag gasztronómiai kínálat mellett Szerbia legnagyobb vidámparkja is várta a majálisozókat — mondta Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója.

— A látogatókat 11 000 négyzetméteres vidámpark fogadja, mely különféle látványosságokkal, hintákkal, kisautókkal egészült ki. A tó északi partján lévő sétányon a kirakodóvásár kapott helyet. Ami a gasztronómiát illeti, a leskovaci rostélyostól a marhapörköltig minden szokásos és hagyományos vásári étel megtalálható. Az eseményből a palicsi sportklubok is kivették a részüket, a tó felett siklórepülés és panorámarepülés is volt. Már szombaton, április 30-án jöttek a vendégek, körbejárták a palicsi sétányt. Azt tapasztaltuk, hogy mindenki jókedvű volt, és az időjárás is kedvezett. Szombaton 20 000-en jöttek ki, május 1-jén, vasárnap délelőtt már 35 000 látogatónk volt. A négynapos rendezvénysorozat alatt legalább 70 000 érdeklődőre számítunk.

A turisták mellett sok szabadkai és palicsi polgár is a tópartot választotta. Sokak számára hagyomány, hogy Palicson töltik a majálist. Többen hangoztatták, örülnek, hogy két év kihagyás után erre ismét volt lehetőségük. 

Göblös Klára és Nagyszombati Ferenc évtizedek óta Palicson ünnepel.

— Minden évben kijövünk a jó birkapaprikásra, most is finomat szeretnénk ebédelni. Bevásárolok az unokáknak is, mert van belőlük egy hadseregnyi. Olyan ritkán látni ilyen sok embert, és ezt jó nézni. Igaz, vigyázunk, hogy ne menjünk a nagy tömegbe, mert még tartunk a vírustól — nyilatkozta Göblös Klára.

Nagyszombati Ferencnek is minden tetszett, csak a füstöt kifogásolta. Azt azonban megjegyezte, hogy a jó illatok csábítják az embert, nem is lehet üres hassal hazamenni.

A kézműves-kirakodóvásár is sokakat vonzott. A hajdújárási Somogyi János például a helyszínen frissen préselt almalével várta a vásárlókat. Emellett virágokat és pálinkát is árult, vagyis — mint mondta — mindazt, amivel foglalkozik.

A hagyományos majális elmaradhatatlan része a pljeskavica. Habár az árusok kénytelenek voltak emelni a népszerű gyorsétel árát, az emberek így is sorban álltak a sütödék előtt. A közkedvelt vásári édességből, a kürtőskalácsból is sok fogyott.

Fényképezte: Slobodan Gabrić

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..