home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hagyományok téli fesztiválja Palicson
(T. T.)
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám
Hagyományok téli fesztiválja Palicson

A Ludas-puszta Térségi Társulás, a ludasi NOGE húsfeldolgozó üzem és a palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub szervezésében második alkalommal került sor a Hagyományok téli fesztiváljára, a III. Nemzetközi tepertősütő és disznótoros fesztiválra, a VI. Helyi termékek kiállítására és a IX. Télapó-futásra.

A palicsi Kisvendéglő előtti téren huszonhét csapat bográcsokban sütötte a tepertőt, melynek illata még azokat is vásárlásra csábította, akik nem rajonganak ezért a finomságért. A hagyományápoló rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, a kisült tepertőt és a zsírt ugyanis a szervezők a rászorulóknak juttatják el. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Ábrahám Csilla, a Ludas-puszta Térségi Társulás elnök asszonya üdvözölte a megjelenteket.

— A helyi termékek kiváló pénzforrási lehetőséget nyújtanak azoknak a falusi gazdaságoknak, amelyek megtermelik a nyersanyagot, a feldolgozáshoz való tudást pedig az idősebb nemzedéktől örökölték. A vidékfejlesztés szempontjából a helyi, hagyományos termékekről való gondoskodás kiemelt jelentőségű — mondta a többi közt.

Engi Péter, a NOGE húsfeldolgozó üzem tulajdonosa elmondta, hogy a versenyen kívül az összefogásnak és a tudás, valamint a tapasztalat átadásának is nagy szerepe van, dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja pedig a hagyományok tiszteletére és átörökítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy a VMSZ, mint az egyik társszervező, tizenöt csapattal vesz részt a tepertősütő versenyen, a kisütött finomságot pedig jótékonysági célokra ajánlják fel. Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke elmondta: attól függetlenül, hogy az emberek december 25-én vagy január 7-én ünneplik-e a karácsonyt, a Szent András napja utáni sertésvágásnak minden családban nagy hagyománya van.

— Fontos feleleveníteni ezt a hagyományt, és remélem, hogy évről évre egyre többen leszünk itt, a Palicsi-tó partján — mondta.

A rendezvényt Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárhelyettes nyitotta meg, és elmondta, hogy hagyományos termékeink idegenforgalmi kínálatunk szerves része, hiszen csak úgy tudjuk megtölteni a szálláshelyeket, ha a vendégek számára különféle programokat kínálunk.

— Példás az az együttműködés, amelyet a szervezők megvalósítottak, mert csakis összefogva tudunk megmaradni ebben a térségben — hangsúlyozta.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga a tepertő elbírálásakor, de döntenie kellett. Végül az adorjáni csapatnak ítélte oda az első díjat. A helyi termékek kiállítására az idén ötvenhárom termelő hozta el portékáját. A vásárlók rengeteg házi finomság közül válogathattak, nagyon kedvező áron. Vasárnap került sor a IX. Télapó-futásra, melyen több mint hétszáz Télapó teljesítette az 1 km-es távot. A célba érkezők emlékérmet és csomagot kaptak, majd zsíros kenyérrel és forró teával pótolhatták az elhasznált energiát. A Télapó-futáson minden korosztály képviseltette magát, a legfiatalabb futó hathetes, a legidősebb pedig hetvenhárom éves volt.

A Hagyományok téli fesztiválját a VMSZ, az MNT, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság, Szabadka városa, a Mezőgazdasági Minisztérium és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..