home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hagyományápolás, barátkozás, szórakozás
Tóth Lívia
2005.07.13.
LX. évf. 28. szám
Hagyományápolás, barátkozás, szórakozás

Barát István fotójaMegtartották Felsőhegyen a IV. Kárpát-medencei AratóünnepetA szervezők, a résztvevők és a látogatók egyaránt aggódva pillantottak fel időnként a tornyosuló fellegekre, de az időjárás ezúttal kegyes volt, égi áldás nélkül tarthatták meg Felsőhegyen a IV. Kárpát-medencei Ar...

Barát István fotója

Megtartották Felsőhegyen a IV. Kárpát-medencei Aratóünnepet
A szervezők, a résztvevők és a látogatók egyaránt aggódva pillantottak fel időnként a tornyosuló fellegekre, de az időjárás ezúttal kegyes volt, égi áldás nélkül tarthatták meg Felsőhegyen a IV. Kárpát-medencei Aratóünnepet. Nem hiába volt a mottója a Bort, búzát, békességet, hiszen a több ezer jelenlévő egész nap remekül szórakozott. A helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és Ősz Szabó Imre főszervező - számos támogató segítségével - nagyon sok látnivalóról gondoskodott.
Az előző napi sport- és művelődési események, kiállítások után vasárnap reggel látványos fogatos fölvonulással kezdődött a központi rendezvény, de az érdeklődőkből bőven jutott a személygépkocsikba, autóbuszokba és a tatai siklóvonatba is. Mindannyian a zentai Mezőgazdasági vállalat búzaföldjére igyekeztek, ahol a Vajdaságból, Magyarországról és a Felvidékről összesen 61 hagyományos aratócsapat várta, hogy munkába lendülhessen, de tíz fölött volt azoknak a csoportoknak a száma is, amelyek a gyorsasági kaszálásban vettek részt.
Az ünnepséget rangos vendégek részvételével művelődési műsor keretében, a békét jelképező galambok röptetésével nyitották meg. Fővédnökként megjelent Szabó Vilmos, Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának politikai államtitkára, Benedek Fülöp, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Danijel Petrović tartományi mezőgazdasági miniszter, Egeresi Sándor, a Vajdasági Képviselőház alelnöke, Juhász Attila, Zenta község elnöke, Sándor József tartományi képviselő, Kasza József, a VMSZ elnöke. Ott voltak a módosiak és a párdányiak is, hiszen a felsőhegyiek ezeknek az árvíz sújtotta bánsági településeknek ajánlották fel a learatott gabonát, illetve az annak megfelelő lisztmennyiséget.
Danijel Petrović mezőgazdasági titkár példamutatónak nevezte a rendezvényt, Szabó Vilmos államtitkár úr pedig reményét fejezte ki, hogy akkor is létezik majd ez a találkozó, amikor a magyarok magyarként, de már európaiként művelik szülőhelyükön a földjüket. Az aratásra a katolikus és a pravoszláv egyház lelkészei kértek áldást. A hagyományos kézi aratóverseny és a gyorsasági kaszálás mellett játékos vetélkedőket is tartottak a helyszínen, mint a csigaszedés, mezítlábas tarlófutás, szekértolás.
Időközben azok sem unatkoztak, akik a falu központjában lévő parkot választották. A helyszínt leginkább a főzőverseny résztvevői népesítették be. Három kategóriában százötvenen neveztek be, de talán még ennél is több bográcsban rotyogtak az ízletes étkek. Ezenkívül ökör is sült, volt kirakodóvásár, a kíváncsiskodók figyelemmel kísérhették a délvidéki nemezsátor felállítását, különböző kiállításokra pillanthattak be, bort kóstolhattak. A legkisebbeket a TINCSE (Tisza menti Nagycsaládosok Egyesülete) csalogatta különböző foglalkozásokkal, a színpadon zenekarok és a művelődési egyesületek tagjai léptek fel, de a tömegben időnként felbukkant Vikidál Gyula neves magyarországi előadóművész is. Akik az ebéd után úgy érezték, még nem pilledtek el túlságosan, azok népi sportvetélkedőkre jelentkezhettek.
A késő délutáni eredményhirdetésből kiderült, hogy a gyorsasági aratóversenyt a szabadkai Bunjevaèko kolo csapata nyerte meg, második lett az oromparti Aranycsapat, harmadik az adai Mezei csokor. A zsűri a legjobb kaszásnak járó különdíjat a szabadkai Stipan Kujundžićnak ítélte oda. A hagyományos kézi aratásban a Bánkúti csapat diadalmaskodott Orompartról, második lett a keceli Kökény, harmadik a szintén Bánkúti nevet viselő, de felsőhegyi csapat. A szakácskodók közül a halételek kategóriájában a legjobbnak bizonyult a Polgárőrség csapata, az aratóételek második kategóriájában a felsőhegyi Bertók Magdolna és Árok Mária főztje volt a legízletesebb, az első kategóriában pedig az oromhegyesi Balla Lajos vitte el a serleget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..