home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Hagyományaink jegyében
(T. T.)
2015.09.11.
LXX. évf. 36. szám
Hagyományaink jegyében

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében szombaton VIII. alkalommal tartották meg a birkapaprikás-főző versennyel egybekötött Hagyományőrző napot a népszerű sportpályán, az úgynevezett Gödörben. A szépszámú érdeklődőt vonzó eseményhez az időjárás is kegyes volt, mert fekete felhők gyülekeztek ugyan a város felett, de nem eredtek meg az ég csatornái.

A rendezvény kispályáslabdarúgó-tornával kezdődött, melyet a magyarkanizsaiak nyertek meg, a topolyaiak és a kúlaiak előtt. Míg a pályán pattogott a labda, addig a szakácsok harminckilenc bogrács alá gyújtottak tüzet, s a lengedező szél csakhamar csábító illatokat repített tova. Nemcsak Kúláról és környékéről érkeztek csapatok az idei főzőversenyre, hanem Magyarországról, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából is jelen voltak a birkapaprikás nagymesterei. Az ünnepi műsor Valka Károlynak, a VMSZ kúlai körzeti szervezete elnökének, a Népkör MMK alelnökének köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy a rendezvény nem jöhetett volna létre, ha a kúlai magyarság nem fogott volna össze azokkal a jóakaratú emberekkel, akikkel évtizedek óta együtt él.

— A magyarok otthon érzik magukat Kúlán, együtt tudnak élni más nemzetekkel, de ha kell, akkor kiállnak saját magukért. Vasárnap is ki kell állnunk magunkért, amikor az Alsóvárosban helyi közösségi választásokra kerül sor — emelte ki Valka.

Snežana Mrkajić, a kúlai kkt elnöke hangsúlyozta, hogy a község területén megrendezendő fesztiválokat, eseményeket mindig támogatják, hiszen a kúlai önkormányzat a község polgárai mellett áll.

Dr. Bálint József, Kúla testvértelepülése, a magyarországi Kalocsa polgármestere a két város közötti baráti viszonyt ecsetelte, majd Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, jó látni, hogy a kúlai magyarok mennyire képesek összefogni. A helyi közösségi választások kapcsán kiemelte, hogy a város e része szépen fejlődik, és azokat kell támogatni, akik ezt a fejlődést szavatolni tudják.

A VMSZ Női Fórumának kúlai szervezete a Kúlán iskolába induló tizennégy magyar elsősnek ajándékcsomaggal kedveskedett, melyet Kozma Lívia elnök adott át az újdonsült kisiskolásoknak. Miután a csöppségek levonultak a színpadról, megkezdődött a színvonalas művelődési műsor, melyben fellépett a Népkör Aprócskák gyermeknéptánccsoportja, az Ibolya és a Napraforgó néptánccsoport, a bácskeresztúri művelődési egyesület felnőtt néptáncosai és a Srbija ME táncosai. A műsor után kihirdették a birkapaprikás-főző verseny eredményét: címvédés volt, hiszen az idén is a kúlai Hugyik Ervin főztje bizonyult a legízletesebbnek, megelőzve Kanyó Sándort és Mihajlo Bulatovićot. Szűcs Miklós különdíjban részesült. A vacsora után éjszakába nyúló zenés mulatsággal ért véget a hagyományőrző nap. Az eseményt kirakodóvásár és minividámpark gazdagította.


Tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..