home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Ha tudsz, segíts másokon!
Tóth Lívia
2023.12.02.
LXXVIII. évf. 48. szám
Ha tudsz, segíts másokon!

A Caritas által működtetett zentai népkonyha a 90-es évek óta üzemel. A fő támogatói közé tartozik a zentai önkormányzat, a Caritas és a JTI dohánygyár.  Emellett a Gazdakörtől is kapnak lisztadományt, valamint a Vöröskereszt, a szociális védelmi központ és számos magánszemély, mezőgazdasági termelő is támogatja működésüket. Jelenleg 320 emberre főznek heti öt nap.

Most azonban nehéz helyzetbe került a népkonyha. Az év végére megfogyatkozott a nyersanyag és az árak emelkedésével a költségek is megnövekedtek. A helyzetet súlyosbítja, hogy már két hónapja nem tudták kifizetni a villanyszámlát sem. Éppen ezért mindenféle segítséget elfogadnak, legyen az a főzéshez szükséges nyersanyag vagy pénzadomány.   

A Vöröskereszt zentai szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében a csantavéri segítsÉG együttes jótékonysági hangversenyt tartott a Művelődési Ház nagytermében. A koncert előtt és után a Vöröskereszt dobozaiba a népkonyha megsegítésére adományozhattak a jelenlévők.

A segítsÉG együttes 2021-ben alakult meg Csantavéren, azzal a céllal, hogy rászorulókat támogassák. Mottójuk: Ha tudsz, segíts másokon! A zenekar – az énekesnő kivételével – a valamikori csantavéri Koktél együttes tagjaiból jött létre. A formáció új zenei stílust követ: gospel zenét játszanak, valamint az európai keresztény zenét is beépítették az előadott dallamokba. Időnként a jazz stílus is fellelhető zenéjükben, továbbá muzsikájukban magyar népi motívumokat is felismerhetünk. Énekelnek: magyar, szerb, angol, német és héber nyelven. A mintegy másfél órás koncert Sztevánovity Zorán Kell ott fenn egy ország című jól ismert dalának átdolgozott változatával kezdődött és a Csendes éj című szerzeménnyel fejeződött be, közben elhangzott például a Hava nagila című zsidó népdal is, és számos más Istent dicsőítő ének. 
Az együttes tagjai: Varga Brigitta – ének és fuvola, Vörös Csongor – billentyű, Kozma Oszkár – szaxofon, ének, Fügedi Ferenc – harmonika. Vendégként fellépett a zentai Zsoldos Ervin, aki klarinéton és gitáron játszott.

Aki pénzadománnyal segítené a zentai népkonyhát, az a következő folyószámlára utalhat: Udruženje Gradjana Senta Caritas, OTP Bank, 325-9500600034601-37.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..