home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ha tavasz, akkor Formula-versenyek
Lábadi Loránd
2022.03.30.
LXXVII. évf. 11. szám
Ha tavasz, akkor Formula-versenyek

A március mindenki számára a tavaszt jelképezi, de vannak olyanok, akiknek ez a hónap az egyik legtöbbet nézett és követett autósport indulásával egyenlő. A Formula-sorozatok, ezek közül a Formula—1-szezon kezdete nagy eseménynek számít, és mellette ilyenkor szinte eltörpül a többi sportkategória. A 2022. évi világbajnokság sorrendben a 73. szezon, mely vadonatúj autókkal kezdődik március 20-án. Több szabálymódosítás is történt, mely jócskán lecsökkentheti a különbségeket az autók között, így nagyobb esély van arra, hogy reálisabb versenyeket lássunk. Az aerodinamika mint fő tényező minden csapat számára nagyon lényeges, de voltak olyanok is, akiknek az idő hiánya miatt nem sikerült megtalálniuk a pontos beállítást, így hátrányba kerültek. Nekik most több lehetőségük lesz a tanulmányozásra, míg a sikereseknek kevesebb, ezzel is segítve a gyengébbeket.

Az erőforrások terén újdonság, hogy kiszáll a versenyből a Honda és a Red Bull Racing, valamint a Scuderia Alpha Tauri versenyautói a Honda motorok eddigi technológiáját továbbfejlesztve saját gyártású Red Bull motorokkal versenyeznek. A gumiméret 33 cm-ről 46 cm-re változott, mely a Forma—2-ben volt tesztelésen, és az eredmények pozitívak. A pontozások is változtak, így az idéntől a győztes pilóta 8 pontot kap, a második 7-et, és így tovább a nyolcadik helyezettig, mely így 1 ponttal lesz gazdagabb. A versenyzők nagy része maradt a tavalyi csapatoknál, de történtek változások is. A Mercedes-AMG Petronas F1 Team pilótái Lewis Hamilton és George Russell, az Oracle Red Bull Racingnél Max Verstappen és Sergio Pérez, a Scuderia Ferrarinál Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. A McLaren F1 Team két versenyzője Daniel Ricciardo és Lando Norris, a BWT Alpine F1 Teamben Fernando Alonso és Esteban Ocon, a Scuderia AlphaTauriban Pierre Gasly és Cunoda Júki. Az Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team versenyzői Sebastian Vettel és Lance Stroll. A Williams Racingben Nicholas Latifi és Alexander Albon, az Alfa Romeo F1 Team Orlen kettőse Csou Kuan-jü és Valtteri Bottas. A Haas F1 Team biztos versenyzője Mick Schumacher, míg Nyikita Mazepin helyett nagy valószínűséggel Pietro Fittipaldi kap lehetőséget.


Forrás: You Tube

A 2022. évi szezon március 20-án a Bahreini Nagydíjjal nyit, majd követi a Szaud-arábiai Nagydíj március 27-én, az Ausztrál Nagydíj április 10-én, az Emilia-romagnai Nagydíj április 24-én, a Miami Nagydíj május 8-án, a Spanyol Nagydíj május 22-én, a Monacói Nagydíj május 29-én, az Azeri Nagydíj június 12-én, a Kanadai Nagydíj június 19-én, a Brit Nagydíj július 3-án, az Osztrák Nagydíj július 10-én, a Francia Nagydíj július 24-én, majd a Magyar Nagydíj július 31-én. Itt egy kis szünet lesz, amikor a csapatok egy kicsit megpihennek, hogy frissen vágjanak neki a hátralévő futamoknak. A Belga Nagydíj augusztus 28-án indul, majd a Holland Nagydíj követi szeptember 4-én, ezután jön az Olasz Nagydíj szeptember 11-én, a következő az orosz lenne szeptember 25-én, de ezt a versenyigazgatóság törölte. A folytatás: Szingapúri Nagydíj október 2-án, Japán Nagydíj október 9-én, Amerikai Nagydíj október 23-án, Mexikói Nagydíj október 30-án, São Paoló-i Nagydíj november 13-án és a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj november 20-án.


Forrás: Twitter

A Formula—2-ben is történtek változások, elsősorban azokkal kapcsolatban, akik a Forma—1-be lépnek át: Csou Kuan-jü az Alfa Romeo F1 Team pilótája lett, Oscar Piastri a BWT Alpine F1 Team, Robert Svarcman pedig a Scuderia Ferrari tesztpilótájaként folytatja pályafutását. Dan Ticktum a Formula—E sorozatba szerződött, Christian Lundgaard az IndyCarba, Alessio Deledda a DTM-be, itt próbálnak sikeres versenyzői karriert elérni. Történtek csapatváltások is: Marcus Armstrong a DAMS-ból a Hitech Grand Prix-be, Liam Lawson a Hitech Grand Prix-ből a Carlinba, Jehan Daruvala a Carlinból a Prema Racingbe, Felipe Drugovich az UNI-Virtuosi Racingből az MP Motorsportba, Szató Marinó a Tridentből a Virtuosi Racingbe, Jake Hughes a HWA Racelabből a Van Amersfoortba és Richard Verschoor a Charouz Racing Systemből a Tridentbe szerződött. Sok versenyző került át a Forma—3-ból, ők itt igyekeznek a legjobban teljesíteni a szezonban, és átlépni a Forma—1-be, ami mindegyik résztvevő nagy álma. A HWA Racelab kilépett a versenyből, a helyére a Van Amersfoort Racing lépett. Mivel az F—2 az F—1 betétfutamaként szerepel, a versenynaptára is nagyjából ugyanaz.


Forrás: Twitter

A Formula—3 is bővelkedik eseményekben, ami miatt még érdekesebb ez a versenysorozat. A távozó pilóták közül sokan a Formula—2-ben lesznek láthatóak, de olyanok is vannak, akik más kategóriában folytatják. Filip Ugran a Jenzer Motorsportból a Van Amersfoort Racingbe, David Schumacher a Tridentből a DTM Team Winwardhoz, Lorenzo Colombo a Campos Racingből a WEC Prema Orlen Teamhez, Oliver Rasmussen a HWA Racelabből a WEC Jota Sporthoz és Tijmen van der Helm az MP Motorsportból a WEC ARC Bratislavába került. A versenynaptár eltér az F—1-étől és az F—2-étől, mivel csak 9 fordulót és 18 futamot tartalmaz. Március 20-án indul a Bahreini Nagydíjjal, majd Imola követi április 24-én. A továbbiak: Spanyol Nagydíj május 22-én, Brit Nagydíj július 3-án, Osztrák Nagydíj július 10-én, Magyar Nagydíj július 31-én, Belga Nagydíj augusztus 28-án, Holland Nagydíj szeptember 4-én és végül Olasz Nagydíj szeptember 11-én.

Az idei év minden tekintetben érdekes lesz, főleg az F—1-ben történő események miatt, mert remélhetőleg tovább folytatódik a két pilóta, Verstappen és Hamilton rivalizálása, de a többiektől is elvárjuk a kemény, ám biztonságos versenyzést.


Forrás: Twitter

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..