home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ha nyár, akkor Adica
Tóth Tibor
2021.06.19.
LXXVI. évf. 24. szám
Ha nyár, akkor Adica

Az Adica Üdültetési Közvállalat által üzemeltetett strandfürdő a múlt héten nyitotta meg kapuit a fürdőzők előtt. Az 50 000 négyzetméteren elterülő létesítményben három-három medence és vendéglátóipari egység, csúszdák, sportpályák, gyönyörű környezet gondoskodik a zavartalan pihenésről. Juhász Tiborral, az Adica igazgatójával a nyitás előtt két nappal beszélgettünk az aktuális tudnivalókról.

Amikor ott jártam, a vállalat alkalmazottai füvet nyírtak, medencét tisztítottak, virágokat ültettek, takarítottak, azon fáradoztak, hogy minden a helyére kerüljön.

— Befejeztük a strandfürdő területén lévő összes gyalogjárda felújítását, a medencéket fertőtlenítettük, a gyermekmedencénél pedig elvégeztük azokat a szükséges javításokat, amelyeket egyébként is minden évben el szoktunk. Vendégeinknek nem kell maszkot viselniük, viszont a szükséges távolságot tartaniuk kell egymás között, és kezüket rendszeresen kell fertőtleníteniük. Ami minket mint üzemeltetőt illet, naponta kétszer fertőtlenítjük a strandfürdő területét és azokat a tárgyakat, amelyekkel a fürdőzők kapcsolatba kerülnek az itt-tartózkodásuk alatt. A vendéglők teraszán az asztalokat megfelelő távolságra helyezzük egymástól, négy személynél több nem ülhet egy asztalnál. Természetesen mindegyikre teszünk fertőtlenítőszereket, kiszolgálószemélyzetünk pedig kötelezően maszkot fog viselni. A közelmúltban az Európai Unióból kaptunk egy véleményezést, mely szerint a vírus a vízben nem terjed, tehát a strandfürdők esetében maga a víz nem hordoz semmilyen kockázatot. Az adai strandfürdőben a fertőtlenítőszert, mely nátrium-hipoklorit, mi gyártjuk. A száz százalékban természetes, a konyhasóból kinyert anyag elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, így hatásos a COVID—19 vírus ellen is.


Juhász Tibor

A közvállalat két objektumot működtet, mely alkalmas a vendégek elszállásolására. A sportpanzióban ötvenen szállhatnak meg, míg a hostelben hatvanan, viszont június végéig kiadták az épületet, így a vendégek július 1-jétől vehetik igénybe ezt az objektumot.

— A sportpanziónak és a hostelnek is óriási szerepe lesz az elkövetkezőkben. Biztos vagyok benne, hogy a wellnessközpont megnyitása után mindkét objektum teljes kapacitással fog működni, ami hatalmas pénzügyi segítség lesz majd az Adica közvállalatnak. Az épülő wellnessközpontnak az Adica lesz az üzemeltetője. A kivitelezővel aláírt szerződés értelmében a munkálatokat augusztus végéig be kell fejezni. Ezután az új létesítmény nem nyílik meg azonnal, hiszen van egy próbaüzemeltetési idő, mely akár egy hónap is lehet. Amikor kijavítjuk az esetleges hibákat, a szakmai bizottság is átveszi az épületet, és valamikor az ősz folyamán nyílhat meg a látogatók előtt.

A közvállalat a Delfin Úszóklubbal együtt az idén is megszervezi az úszóiskolát, mely június végén indulna, és személyenként 4000 dinárba kerül. A köztársasági válságtörzs előrevetítette, hogy június 21-étől valószínűleg engedélyezik zenés események megtartását szabad téren. Ebben az esetben az Adica nyitott teraszán minden szombaton zenés rendezvényeket szerveznének. Az idén elmarad a Green Future, viszont augusztusban egy nagyobb lélegzetvételű, több napig tartó fesztiválnak adna otthont a strandfürdő. A vendéglők kínálata bővül, hiszen az idén nyártól gíroszt és pattogatott kukoricát is vásárolhatnak a fürdőzők.


Már majdnem fél ház a kempingben

Ada községgel együtt a vállalat az idén is ingyenes idényjegyeket ad a község általános iskolásainak, illetve a hét éven aluli gyerekek is díjmentesen léphetnek be a strandfürdő területére, szülői kísérettel. A napijegy a felnőtteknek 360, a nyugdíjasoknak és a gyerekeknek 270 dinárba kerül. Az egész idényre szóló, 7100 dináros, valamint a 30 és a 60 napos belépőre Ada község polgárai 50%-os árengedményt kapnak. A nyugdíjasok hétfőnként ingyen látogathatják a strandfürdőt, ha be tudják mutatni az erre feljogosító kártyát.

Juhász bízik benne, hogy meleg nyarunk lesz, és reméli, sokan felkeresik majd a strandfürdőt, de egy ismeretlen tényezőre is figyelmeztetett.

— Ilyen járvánnyal még soha senki nem találkozott, ezért nem tudjuk, hogy az emberek gondolkodása mennyire változott meg tőle. Vannak olyan személyek, akik szívesen látogatnának a strandfürdőbe, de félnek a járványtól. Úgy gondolom, az idén nem érkeznek akkora tömegek, mint a COVID—19 megjelenése előtt. El kell fogadnunk, hogy nem vagyunk egyformák, nem mindenki tart ugyanolyan mértékben a járványtól. Ez a nyár megmutatja, hogy indokolt volt-e a félelem, vagy sem — mondta Juhász.


Az olimpiai medence

A strandfürdő mellett, a Tisza partján lévő, 2 hektáros területen található kemping is közkedvelt úticélja az Adára látogatóknak. A 2009-ben alakult Vajdasági Kempingezők Egyesülete 2012-ben a Kemping-világszervezet tagjává vált, ezáltal Szerbia is. Az egyesület nemzetközi tagsági kártyát állít ki, mellyel tagjai a világ összes kempingjében árengedményt kapnak.

— Az Ada Önkormányzata által pályázatok útján nyújtott pénzeszközöknek köszönhetően minden évben szebbé tudjuk tenni a területet. A Vajdaság Vizei Közvállalat hozzájárulásával a veszélyes fákat és ágakat eltávolítottuk a kemping területéről. Százhúsz egységet, azaz családot tudunk fogadni. A június 1-jei nyitás óta ötven család már a kempingben tartózkodik, hiszen az emberek alig várták, hogy végre kiszabaduljanak. A június 1-jétől október 1-jéig szóló, 12 000 dináros tagsági díj befizetése magában foglalja a villanyáram, a víz és a korszerű higiéniai helyiség használatát, a 24 órás felügyeletet, a területrendezést, hulladékszállítást, fűnyírást. Vendégeink örömmel jönnek hozzánk, hiszen a kemping gyönyörű környezetben helyezkedik el, rendkívül nyugodt, és a Tisza közelsége is vonzóvá teszi — emelte ki Juhász Tibor, aki a Vajdasági Kempingezők Egyesületének elnöki tisztét is betölti.

Végre itt a nyár, a pihenés, a szabadság ideje. Látogassanak el minél többen a kiváló pihenési és szórakozási lehetőségeket kínáló adai strandfürdőbe és kempingbe. Használják ki az önfeledt kikapcsolódás minden percét.


Az adai strandfürdő 50 000 négyzetméter területen helyezkedik el

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..