home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ha jó emberek jó helyen találkoznak
Tóth Tibor
2022.11.17.
LXXVII. évf. 46. szám
Ha jó emberek jó helyen találkoznak

Vidám hangulatban, hagyományaink, a magyar népzene és népdal jegyében tartották meg Tornyoson a XIV. Népzenei Találkozót, melyet az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezett. A több mint kétórás, lelket és szívet egyaránt melengető eseményre nyolc településről érkeztek fellépők.

A hazai színeket a házigazda Ady Endre ME asszonykórusa és tamburazenekara, a szintén tornyosi Handa Banda Tamburazenekar, a zentai Pöndöly asszonykórus, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és a csantavéri Mendicus Tamburazenekar képviselték, míg Magyarországról a nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör és a Napraforgó Citerazenekar, a zsombói Bokréta Dalkör, a deszki Népdalkör és a derekegyházi Derce Néptánccsoport léptek a világot jelentő deszkákra.


A népzenei találkozó résztvevői

A derekegyházi Derce Néptánccsoport első alkalommal látogatott el a Zenta községben fekvő településre. Szabó István, Derekegyház község polgármestere elmondta, hogy a tornyosiak már hét éve rendszeres vendégei az országos hírű derekegyházi Gasztro- és Palacsintafesztiválnak.

— A Derce néptánccsoport kisebb baráti társaságból alakult meg 2015-ben, szervezett keretek között 2016 óta, a derekegyházi Sportkör Egyesület néptánc szakosztályaként működik. A tagoknak nincs táncosképzettségük, teljesen autodidakta módon kezdték el a tanulást, majd a szegvári Dobbantó néptáncegyüttes mentorálta őket. Csoportunk a tizenkét évestől a hetvenévesig tizennyolc állandó tagot számlál. Fontosnak tartjuk, hogy településünkön minél többen megismerjék hagyományainkat a zene és a tánc által. Céljaink között szerepel hagyományaink továbbvitele, a néptánc hagyománnyá tétele, a néptáncoktatás fenntartása községünkben. A magyarságnak össze kell tartania, bárhol is élünk a nagyvilágban. Vajdaságban a tornyosiak mellett kiváló kapcsolatokat ápolunk a bácsföldváriakkal is. Ha jó emberek jó helyen találkoznak, abból nagyon mély barátságok alakulhatnak ki — mondta a polgármester.


A házigazdák asszonykórusa és tamburazenekara
 

A deszki Népdalkör művészeti vezetője, Szűcsné Molnár Erzsébet kiemelte, hogy a házigazdákkal hosszú évek óta baráti kapcsolatban állnak.

— Csoportunk 1974-ben alakult, jómagam húsz éve vagyok a művészeti vezetője. Ez idő alatt az országos szintű megmérettetéseken a legmagasabb rangú elismeréseket érdemeltük ki a zsűritől. A határon túli magyarokkal való barátságokat határvonal nélkül éljük meg, hiszen összetartozunk.

A nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar tagjai kilenc éve Kispiacon ismerkedtek meg a tornyosiakkal. Ahogy Dóczi Jusztina, a népdalkör vezetője fogalmazott, szerelem volt első látásra, és azóta a tornyosiak és a nagymágocsiak évente két alkalommal találkoznak.

— Egyszer azt mondta Frici (Tóth Ugyonka Frigyes, az Ady Endre ME ügyvezető elnöke — a szerző megj.), hogy nem sok olyan hely létezik ezen a földön, ahova hazamegyünk, de Nagymágocs ilyen. Erre nagyon büszke vagyok. Nagy készülődés van a lelkünkben, amikor Délvidékre látogatunk.


A VMMSZ képviselői emléklapot adtak át az Ady Endre ME vezetőinek

Zsombót a Bokréta Dalkör képviselte a rendezvényen. Polyák Pálné, a csoport vezetője mesélte, hogy a tornyosiakkal nyolc éve szoros barátságot ápolnak.

— A dalkör 2001-ben a helyi nyugdíjasklub tagjaiból alakult. Nem vagyunk tanult énekesek, műkedvelésből énekelünk. Sajnos nagyon nehéz a fiatalokat rávenni arra, hogy csatlakozzanak hozzánk. Nagy szükségünk lenne rájuk, mert csoportunk hatvan és hetven éven felüliekből áll.

Az eseményen mások mellett jelen volt Perpauer Attila, az MNT (volt) tagja is, aki köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a népzenei találkozók lehetőséget adnak a közösség építésére, a kapcsolatok ápolására, a határokon átívelő barátságok kötésére.

— A tornyosi Ady Endre ME olyan közösséget épít, amely az itthon tanult és megőrzött népdalokkal, táncokkal méltón képviseli szűkebb pátriánkat a határon túl is. Hosszú évek óta szervezi a közösséget, és ezzel példát mutat a délvidéki magyarság számára.


Megtelt a művelődési egyesület székháza

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke beszédében az értékhűségről, a méltóságról, a hagyományszeretetről szólt, majd Kiss Tóth Erikával, a VMMSZ alelnökével elismerő oklevelet adtak át az Ady Endre ME elnökének, Szeles Kázmérnak és ügyvezető elnökének, Tóth Ugyonka Frigyesnek az egyesület fennállásának negyvenedik éve (az egyesület az idén negyvenkét éves, de az elmúlt két évben a koronavírus miatt nem ünnepelhettek) alkalmából.

Baksa József, a Nemzeti Együttműködési Szövetség elnöke a tornyosiak vendég-, szülőföld- és hazaszeretetére mutatott rá, hiszen az egyesület tagjai tudják, hogyan kell hagyományainkat ápolni, a nemzeti identitást erősíteni.

A színvonalas ünnepi műsor végén Tóth Ugyonka Frigyes, az Ady Endre ME ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, a csaknem nyolcvan tagot számláló egyesületben az asszonykórus és a tamburazenekar mellett néptánccsoportok (alsó és felső osztályos általános iskolások) és hagyományápoló csoport működik, két éve pedig elindult a népzeneoktatás is, melynek keretében az érdeklődők tamburán, vonós hangszereken, citerán és pásztorfurulyán tanulhatnak játszani.

— Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ilyen pörgős műsornak lehettünk szem- és fültanúi. Három év elteltével a mai volt az első alkalom, hogy minden meghívott csoport itt lehetett az eseményen. Az egész év a jubileumunk jegyében telt, rendezvényeinket és működésünket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, az MNT, Zenta Önkormányzata, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

A hangulatos este vacsorával zárult, melyen a házigazdák és vendégeik a barátkozás és a kikapcsolódás mellett a következő évi tervekről is szót ejtettek.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..