home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ha farsang, akkor fánk!
Szakáll Laura
2023.02.19.
LXXVIII. évf. 7. szám
Ha farsang, akkor fánk!

A fánk a vízkereszt és hamvazószerda között szervezett mulatságok elmaradhatatlan eleme, de sokan ápolják a hagyományt, mely szerint szerdán és pénteken tésztaételt esznek, így ebben az időszakban a leves mellett lekvárral megkent, kelt tésztából sütött édesség az ebéd.

A fánk eredetéről több elmélet is létezik. Egyes források szerint elterjedését Marie Antoinette francia királynénak köszönhetjük, míg más teóriák alapján Bécsből származik. A Kárpát-medencében a farsangi időszakban fogyasztják a legtöbb fánkot az emberek. A keresztény hagyományok szerint ebben az időszakban jó sokat kell enni az édes süteményből, hiszen a nagyböjtben tartózkodni kell a falánk élvezetektől. A párválasztásban is fontos szerepet tölt be a klasszikus sütemény. Ha egy lány fánkot ajándékozott egy legénynek, azzal a szimpátiáját jelezte.

A népszerű édesség különféle változatokban kerülhet az asztalra. A hagyományos szalagos és a farsangi fánk mellett sokan kedvelik a képviselő-, a forgács- és a csörögefánkot is. Napjainkban már díszes, fondant-nal bevont fánkok is készülnek. A születésnapokon, esküvőkön az úgynevezett édesasztaloknak is kötelező elemük a töltött vagy a megkent, bevont fánk. Szeretteiket is egyre többen lepik meg fánkválogatással a boltban vásárolt bonbonok helyett.

Az óbecsei Koós Csilla néhány éve fánkok készítésébe kezdett. A nagymamájától tanulta meg a fortélyokat, és miután az asszony elhunyt, Csilla úgy érezte, olyasmivel szeretne foglalkozni, amivel a néhai nagyanyja emlékét is ápolhatja. A huszonöt éves lány az újvidéki technológiai kar élelmiszeripari szakán tanul. Nagy tervei vannak, fánkozót szeretne nyitni.

— Az alaprecept változatlan, de az ünnepekhez igazítom a kínálatot, és töltött fánkokat is szoktam készíteni. Vannak állandó ízek, melyeket alkalmazok, ez általában a csoki, a fehér csoki, a vanília, illetve ezeknek a töltelékeknek a kombinálása. Vannak olyan minifánkok is, amelyeket kívülről díszítek. Egyelőre kerek formákat sütök, majd lesznek más alakú kiszúrók is. Legutóbb a szerelmesek napjára is külön díszítéssel készültem. Én nagyon várom az ünnepi időszakokat, mert akkor új díszítéssel próbálkozom. Nálam a tészta mindig változatlan, az a nagymamám receptje volt. Csak egy kicsit módosítottam rajta, hogy puhább legyen. Az egyetemen volt pékipari technológia tantárgyam, melyet ott tanultam, és itthon is igyekszem alkalmazni. Nem is a hozzávalók terén, mert az rendben van, hanem az elkészítés technológiáján próbáltam finomítani, mert a tészta érzékeny dolog, sok mindenre kell odafigyelni, a belső hőmérsékletre is, a páratartalomra, a kelesztési időre, a sütés hőfokára, ezek ugyanis mind befolyásolják a termék minőségét.

* Hogyan díszíted a fánkokat?

— Saját magam tervezem meg a díszítést, megrajzolom ezeket a fánkokat, és attól függően elemeket tudok beszerezni. Ezekről a folyamatokról néha videót is készítek. A díszítéseket leginkább fondant-ból készítem. Ilyenkor a határ a csillagos ég, ma már ugyanis fondant-ra és ehető ostyalapokra is lehet nyomtatni, valamint vannak már ehető ételfestékkel töltött filctollak is. Ezekkel bármilyen feliratot meg lehet csinálni. Nagyon szeretem azt, amikor külön tematikát kérnek a megrendelők. Attól függetlenül, hogy ez sok időbe telik, boldoggá tesz, amikor átveszik a fánkokat, és látom az embereken az örömöt, hogy jól megvalósítottam az elképzelést. Főleg a gyerekek örülnek ennek, ők már állatmintás fánkokat is kaptak.

* Egyre nagyobb divat az édességbox, süteményválogatás. Az aprósütemények, macaronok mellett a fánk is népszerű ajándék?

— Az utóbbi időben megjelentek az édesasztalok az esküvőkön, születésnapokon, más rendezvényeken. A torta helyett egyre gyakrabban rendelnek fánkot az emberek. Sok különböző eseményre készítettem már fánkot, például dolgoztam focicsapat születésnapjára is. A lakodalmas szezonban rengeteg felkérésem van lány- és legénybúcsúkra egyaránt, de esküvőre is kértek már fánkot. Az utóbbi volt az egyik kedvenc projektumom. Azt veszem észre, hogy egyre többen szeretnek ilyesmit ajándékba adni. Szerintem ez ötletes dolog. Nem kell sokkal előbb megrendelni, például ha két nappal korábban szólnak, az nekem elegendő idő arra, hogy elkészítsem. És egyre divatosabbak a fánkból készült „csokrok” is. Egyelőre annyival bővült a kínálatom, hogy csokoládészívet is készítek, melyet össze lehet törni egy kis kalapáccsal. A macaron is nagyon jó kiegészítője lehet a fánknak, ebben is gondolkodom, de a fő profilom egyelőre a fánk marad.

 

Szalagos fánk

Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 50 dkg liszt, egy csipet só, valamint ízesítésként rum vagy vaníliakivonat.
Elkészítése: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot és az élesztős tejet. Alaposan kigyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Másfélszeresére kelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, pohárral vagy szaggatóval kiszaggatjuk, fél óráig tovább kelesztjük a tésztát, majd bő olajban kisütjük. Eleinte lefedjük az edényt, majd a fánkok megfordítása után levesszük a fedőt. A süteményeket vaníliás porcukorral és lekvárral kínáljuk.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..