home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
„Ha dúl a bősz elem...”
Kőművesné Nyáry Márta
2015.09.07.
LXX. évf. 35. szám
„Ha dúl a bősz elem...”

Bemutatták a kisoroszi tűzoltó-egyesület krónikáját — Megjelent Szokolai Zsuzsanna A kisoroszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület képes krónikája című könyve. A kiadványt Szent István napján mutatták be, amikor ünnepi műsorral és tűzijátékkal emlékeztek meg a kisorosziak államalapító királyunkról.

Szokolai Zsuzsanna évekig tartó kutatómunka eredményeként öntötte színes fotóalbum formájába a tűzoltók krónikáját, hogy ország-világ lássa, nyolcvan év alatt száz és száz kisoroszi embernek vált szívügyévé a tűzoltói program megvalósítása. A könyvbemutatót Talpai Ernő, az ÖTE elnöke nyitotta meg, aki elmondta, Soós Attilának és Csóti Dórikának, az egyesület első rendfokozatú altisztjeinek, Talpai Dániel tűzoltóparancsnoknak, Berta Zoltánnak, az egyesület alelnökének, Talpai Sándor nagykikindai polgármestersegédnek, Ökrös Zoltán pártoló tagnak és Pócik Andornak, a nyomdai munkálatok előkészítőjének támogatása nagymértékben hozzájárult a könyv megjelenéséhez. A kisoroszi tűzoltók történetének megírása eredetileg a szép emlékű Hódi Jenő ötlete volt, aki maga is tevékenyen részt vett az egyesület munkájában.

Szokolai Zsuzsanna a kisoroszi tűzoltók szertárának tárgyaiból kiállítást is szervezett, melyen a többi közt bemutatták az első szirénát és a modern védősisakot is, ezenkívül fényképtárlat, valamint filmvetítés engedett bepillantást az egyesület munkájába.


Pócik Andor felvételei

A XIX. században a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület jelmondata a következő volt: „Ha dúl a bősz elem, e hármat ne feledd! Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet! Jutalmad ez legyen: betöltéd tisztedet.” Ez volt Szokolai Zsuzsanna jelmondata is a monográfia megírásában. E gondolatot igazolja a könyv, hiszen a szerző méltó módon mutatja be a kisoroszi tűzoltóságot, melynek bátor tagjai mindig igazi tűzlovagok voltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..