home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ha csak pillanatokat is adsz magadnak
Fehér Márta
2022.04.28.
LXXVII. évf. 17. szám
Ha csak pillanatokat is adsz magadnak

Remek dolgok születhetnek, ha a nők maguknak is hagynak időt a napi rohanásban. Ezt bizonyította a Nők tárlata Magyarkanizsán. A kiállítás a Dobó Tihamér Képtárban nyílt meg, és május 10-éig látogatható.  

Sokszor hallottam már a szebbik nem fiatalabb és idősebb tagjaitól, hogy bizony csak az alvásidőből lehet lecsippenteni, ha egy hölgy alkotni szeretne. Pedig mennyivel boldogabb volna a világ, ha a nők számára jutna énidő, s nemcsak idős korukban tudnának belemélyedni a festésbe, hímzésbe, üvegtárgyak készítésébe, éneklésbe, kertészkedésbe (vagy akár sportba). Egy boldog nő maga körül is boldogságot teremt — elég volt csak körbenézni a kiállítás megnyitóján, és látni a csillogó szemeket. A hölgyek örömteli tekintettel énekeltek népdalt, olvasták fel saját verseiket, fotózkodtak alkotásaik előtt, gyönyörködtek kiállított munkáikban, a szervezők szívesen adtak nyilatkozatot az újságíróknak, s a műsorvezető is boldogan pillantott körbe.

A Nők tárlata hagyományos rendezvényt korábban március 8-a, a nemzetközi nőnap kapcsán rendezték meg, az idén pedig egy bensőségesebb ünnephez, anyák napjához közeledve (ezen a hétvégén, május első vasárnapján ugyanis az édesanyákat köszöntjük). A kiállítást korábban a Vajdasági Képzőművészeti Kör szervezte, az idén viszont e szép és nemes feladatot már a nemzetközi női jótékonysági szervezet, a Soroptimist Club itthoni csapata vállalta át, mely 2014 óta végzi tevékenységét Szabadkán. Évente több jótékonysági és közösségszervező programmal vonja magára és a hölgyekre a figyelmet. Első elnöke Bíró Lívia volt, őt váltotta tisztségében Kiss Zenóbia 2018. november 1-jén — a magyarkanizsai, marketingmenedzser-végzettségű hölgy azóta a Nők tárlata című kiállítás támogatását is vállalta, ettől az évtől kezdve pedig a szervezését is. Nem győzte hangsúlyozni és megköszönni, mennyi segítséget kaptak a korábbi szervezőtől, Kenyeres Ivánkától, a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Képzőművészeti Kör vezetőjétől. A program célja, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson a környéken, illetve a Vajdaság különböző tájain, településein alkotó hölgyeknek.

— Évről évre egyre több kiállítási tárgyat mutathatunk be, évről évre kreatívabbak a hölgyek, és több mindent csinálnak. Körbe kell nézni, és megcsodálni a gyönyörű munkákat! Arra számítunk, hogy sok fiatal felzárkózik majd hozzánk, és reméljük, hogy ezáltal sok újdonság is érkezik majd a tárlatra. Szeretnénk, hogy minél többen élvezzék ezt az összeállítást, és minél többen dolgozzanak azért, hogy ki legyen állítva a munkájuk. A célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a nőkre, hogy a gyermeknevelés, iskola, tanulás, háztartásvezetés és még sok-sok minden mellett, illetve ellenére, milyen gyönyörű szép dolgokat csinálnak, mennyire tehetségesek. S azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a vajdasági térségben mennyi tehetséges nő van! Ezek a munkák mind magukért beszélnek, egyediek, nagyon szépek.

Kiss Zenóbia elmondta, szeretnék, ha a kiállítás anyagát Magyarkanizsán kívül másutt is be tudnák mutatni a közeljövőben. Első ötletként a Palicsi Magyar Művelődési Központ merült fel, illetve Szegedre is átvinnék a tárlatot, az ottani Soroptimist Clubbal együttműködve — részletezte.

Az idei évben 81 résztvevője volt a rendezvénynek tizenegy helységből: Belgrádból, Újvidékről, Rumáról, Bácspalánkáról, Nagykikindáról, Szabadkáról, Palicsról, Noszáról, Péterrévéről és Kispiacról. A kiállítás nagyon sokszínű: festményeket — jobbára portrékat és tájképeket, csendéleteket —, kézimunkákat, gyöngyfűzés technikával készült tárgyakat, táskákat, hímzéseket, fonott kosarakban levendulacsokrokat, bábokat, hímzett papucsot, frivolité hajóscsipkét, üveg dísztárgyakat, papírfonással készült kosarakat, dekupázs technikával díszített tárolókat, fehérhímzéssel készült terítőket, turai és megannyi más csodálatos hímzést, az Együtt Veled Értük-egyesület védenceinek alkotásait, szalmaképeket nézhet meg a közönség.

Az ünnepi műsorban fellépett a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Cifraszűr vegyes kórusa, illetve a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület Rozmaring népdalköre Kovács Mária vezetésével, a csoport művészeti vezetője, Pásztor Klára, citerán pedig Balla János kísért. Az alkalmi összeállítás keretében Kovács Mária, Gyólay Karolina és Pekla József saját verseikből olvastak fel.

Köszönőlevelet kapott ezúttal a Tisza-folt Foltvarrók Egyesülete, a Palics MME kézimunkázói, a Vajdasági Képzőművészeti Kör, a péterrévei Da Vinci alkotóművészek csoportja, az Együtt Veled Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület, Végső Vivien, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tavaly végzett, képzőművészet szakos diákja, a Meta Terra Polgári Egyesület, a Szabadkai Szalmaképkészítők Csoportja, az Ozoray Árpád MME és Kiss Eleonóra.

Ha tehetik, május 10-éig tekintsék meg a Nők tárlatát Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér Képtárban, vasárnap pedig ne felejtsék el felköszönteni az édesanyákat — és rendszeresen átvállalni a hölgyektől egy-egy otthoni feladatot, hogy ők is kiteljesedhessenek, és megélhessék az alkotás örömét, mert szebb és élhetőbb lesz ezáltal a világ. 

Fényképezte: Puskás Károly

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..