home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Gyűjtsük össze a magyar nemzet emlékezeti helyszíneit a Magyar Nemzeti Névtér Határon Túli Emlékhely Névterében!
2024.05.07.
LXXIX. évf. 18. szám
Gyűjtsük össze a magyar nemzet emlékezeti helyszíneit a Magyar Nemzeti Névtér Határon Túli Emlékhely Névterében!

Felhívás Kárpát-medencei magyar szervezetek számára

Kedves Kárpát-medencei Magyar Testvéreink!

A Nemzeti Örökség Intézete, a Miniszterelnökség nemzeti emlékezetért felelős szakmai háttérintézménye felel a nemzeti emlékezet szempontjából kulcsfontosságú történelmi sírkertek vagyonkezeléséért és üzemeltetéséért, a nemzeti és történelmi emlékhelyek hálózatának szakmai koordinációjáért, a nemzeti sírkert intézményébe sorolt, államilag védett sírok kezeléséért, valamint idén indítja el a nemzeti emlékezetvagyonhoz kapcsolódó, ún. Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program országos szintű rendszerét középiskolás diákok számára.

Mindezek mellett fontos küldetése a magyarság történelméhez kapcsolódó, jelenleg határon túli emlékezeti helyszínek összegyűjtése és ismertté tétele a helyi magyar közösségek identitásának erősítése, a határon túli magyar emlékhelyekre irányuló turizmus fellendítése érdekében, valamint a közös múlt ismeretének kulcsfontosságú szerepe okán.

E küldetés megvalósítására egy olyan informatikai rendszer fejlesztését határozták el, amely teljesíti a NÖRI létrehozásáról rendelkező 144/2013. Kormányrendelet 4/A §-a szerinti feladatot, miszerint: „a történelmi nemzet fennmaradása érdekében regisztrálja a magyarság határon túli emlékhelyeit és kegyeleti helyszíneit.” Ennek érdekében az Emlékhely Névtér létrehozásával csatlakoztak a Magyar Nemzeti Névtérnek https://magyarnemzetinevter.hu/ az Országos Széchényi Könyvtár kezelésében lévő Személynévteréhez, Földrajzi Névteréhez és Testületi Névteréhez.

Az Emlékhely Névtér határon túli magyar emlékhelyeket regisztráló adatbázisának (elérhető a https://magyarnemzetinevter.hu/emlekhelyi-nevter/hataron-tuli-magyar-emlekhelyek/ címen) nagy létszámú, külső segítő közreműködésével történő bővítése most indul, ezért arra kérjük Önöket, hogy küldjék el a Nemzeti Örökség Intézete számára az Önök által ismert és/vagy korábban feltérképezett, esetleg regionális, Önökhöz területileg vagy tematikusan köthető magyar emlékezeti helyszíneket, hogy egész nemzetünk számára kiemelten fontos feladatként az Önök által helyben felhalmozott tudásanyag is hozzájárulhasson a világ magyarsága kulturális és történelmi értékeinek megőrzéséhez!

Bízunk benne, hogy felhívásunkra számos új elemmel bővül majd az Emlékhely Névtér, és használatával minél több, a magyarsághoz köthető történelmi helyszín lesz elérhető az érdeklődők számára. Kérdés esetén forduljanak bizalommal a Nemzeti Örökség Intézetének munkatársaihoz a nori@nori.gov.hu; emlekhelynevter@nori.gov.hu vagy balazs.skola@nori.gov.hu email címeken vagy a +36 (1) 7951278 és a +36 (30) 3756349-es telefonszámokon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..