home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gyújtson este egy mécsest
Fehér Márta
2022.09.30.
LXXVII. évf. 39. szám
Gyújtson este egy mécsest

A békéért imádkoznak a Mária Rádióban. Az összefogás a magyarországi Mária Rádió kezdeményezésére történik Kárpát-medence-szerte. Szeptember 29-e és október 1-je között közös imádságot és böjtöt szerveznek az ukrán—orosz háború békéjéért, a háborúban szenvedőkért. A Mária Rádió kápolnájában péntek reggel szentmisét mutatott be erre a szándékra ft. dr. Horváth Endre, a szerbiai Mária Rádió lelki asszisztense, csütörtökön délután pedig közös imadélutánt tartottak, melyhez bárki csatlakozhatott.

— Az imádság az, ami kinyitja Isten számára a kapukat, hogy cselekedhessen. Isten nem azért nem cselekszik, mert nincs kedve, vagy mert éppen büntetni akar bennünket, hanem mi csuktuk be az ajtókat, és mi nem engedjük be — hívja fel a figyelmet ft. dr. Horváth Endre. — Mindenekelőtt a fegyvernyugvásért imádkozunk. Azt mondja az Úr Jézus, hogy egyes gonosz ellen nem lehet másképp küzdeni, mint böjttel és imával. Erre hivatkozva ajánlja a Szűzanya is sokszor a böjtöt meg az imát, illetve maga az egyház is. Ugyanakkor ténylegesen nemcsak a fegyvernyugvásért kell imádkozni, hogy ne lőjenek egymásra, mert ez még a békének csak a felszíne, hanem azért is, hogy megtalálják azokat a pontokat, ahol ki lehet békülni. II. János Pál mondta azt, hogy az igazi békének az alapja az igazságosság, melyet ugyan nehéz tökéletesen megtalálni ebben a földi életben, viszont törekedni lehet és kell arra, hogy olyan helyzetet akarjunk teremteni, mely többé-kevésbé mind a két fél számára elfogadható.


Fotók: Fehér Márta 

Az összefogás első napján délben Úrangyala imával kezdődött az imadélután, majd a Mária Rádió szabadkai imacsoportja és a szabadkai Szent György-templom imacsoportja imádkozta a rózsafüzért, ezután a szabadkai Szent Kamill-imaközösség, majd 15 órától Vicsek Lívia nővér vezetésével a rádió önkéntesei és munkatársai imádkoztak együtt a békéért.

— A hétvégén Mátraverebélyen voltunk, a négy Mária Rádió-találkozón. Ott még jobban megerősödött ez a vágy, hogy mi is csatlakozzunk ehhez a kezdeményezéshez — fogalmazott Bálint Ágota, a Mária Rádiónkért Egyesület közgyűlésének elnöke. — A Szűzanya több mint negyven éve Međugorjéban folyamatosan a békére hív, úgy gondoljuk, hogy számunkra is a béke az egyik legfontosabb dolog, merthogy békében tudunk testileg-lelkileg növekedni. Én személyesen, mint édesanya és feleség, átérzem ennek a háborúnak a félelmét. Szívemben én is imádkozom azért, hogy Ukrajnában, az orosz emberek és az ukrán emberek szívében a józanság kerekedjen felül, és ne legyen tovább háború.

A háromnapos közös imádkozás és böjt minden estéjén a hívek 20 órakor mécsest helyeznek az ablakukba. A szervezők arra kérik azokat, akik nem tartózkodnak otthonukban ezekben az esti órákban, hogy a mécsesek elhelyezése helyett álljanak meg egy percre abban a tevékenységben, amelyet éppen csinálnak (legyen az akár autóvezetés, munka vagy szórakozás), és mondjanak el egy rövid fohászt a szenvedő emberekért, a háborúban levő országokért, a háborús országok döntéshozóiért. A közös imádsághoz kapcsolódó böjt ezekben a napokban lehet ételtől, kedvenc szenvedélytől való tartózkodás, takarékoskodás, elrontott emberi kapcsolatok rendbehozása, ki- és megbékélés. A Mária Rádió célja, hogy 1 millió ember imádkozzon ezekben a napokban az esti órákban a békéért, hiszen Mindszenty József szerint ha van 1 millió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól.


Mária Rádió felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..