home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Győztes december
Bíró Tímea
2017.11.16.
LXXII. évf. 45. szám
Győztes december

Fődíj az Álom havának

Egy film esetében a jó munkához idő, céltudatos rendező, lelkes stáb és hiteles színészi játék kell. Tíz és fél év alatt készült el a magyarkanizsai Bicskei Zoltán által rendezett, 2016-ban bemutatott alkotás, mely sokunkban megmozgatott valamit, valami halottat, valami élni akarót. A 112 perces, magyar—szerb történelmi játékfilm az indonéziai Szellem, Vallás és Képzelet elnevezésű nemzetközi fesztiválon elnyerte a legjobb nemzetközi játékfilm nagydíját. A fesztivált november 10-e és 14-e között rendezik meg Bali szigetén.

Lecsupaszított helyszínek és képek. Meggyötört, elfáradt emberek, akik apró pontok a természetben, a pusztában, ahol a török rombolása után új életet kellene lehelni Bácskába. Az álom havában, decemberben járunk. Nemcsak a hónap archaikus — magyar elnevezése a régi időket idézi —, hanem a kihalt táj is. A XVII. században, a karlócai béke előtt játszódó történet megrázó képeket tár elénk arról, hogy a nagyfokú menekültáradat után a megcsonkított területen hogyan próbáltak meg szembenézni a csonkasággal, és felépíteni egy új otthont. A teljesen elnéptelenedett Délvidéken, a valamikori Árpád-kori katedrális maradványai között meghúzódó magyaroknak megjelennek a nagy ősök, Szent László, Hunyadi Mátyás és IV. Béla. Ez az első nagyjátékfilm, melyben felbukkan Attila király.

 

 

Az aracsi pusztatemplom romjainál tépelődő és bujdosó, a török fogságból hazatérő harcos, deák és paraszt, miután szembesül a pusztítással és az ürességgel, nagy erőt kell hogy vegyen magán ahhoz, hogy a védtelenségük ellenére a szabad ég alatt megálmodja és megvalósítsa a jövőt. Az ő kezükben a döntés, az ő lelkükben a vívódás, fölöttük az égbolt istennel vagy anélkül. A szereplőkben és a nézőben (a ma emberében) is felmerül az a kérdés, hogy valóban ennyire magunkra vagyunk-e hagyatva, és van-e még itt jövő, termőföld, életerő. A filmnek megkérdőjelezhetetlen az aktualitása, hiszen most is bizonytalanok vagyunk a jövőnket illetően, igyekszünk megőrizni, ami ránk maradt, miközben a néhai letelepedők többségéből vándor lett. A föld mozdulatlanul várja, hogy elszórjuk a magot — az ősöknek és az utódoknak is az új élet sarjadását keltő reményt kellett felébreszteniük.

A jelenetek nagy része — az aracsi pusztatemplomon kívül — a kanizsai pusztaságban és járásban készült Jovan Milinov operatőr irányításával. A film szereplői: Szilágyi Nándor, Kovács Frigyes, Székely B. Miklós, Barkó György, Tóth Anita, Horváth László, Dánielffy Zsolt, Csendes László, Mercs László, Vicei Natália, Búza Ákos, dr. Papp Lajos.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak és a budapesti Nemzetstratégiai Intézetnek köszönhetően több mint húsz településen mutatták be az alkotást, melyet a december 4-e és 9-e között megtartandó újdelhi nemzetközi filmfesztiválra is meghívtak.

Bicskei Zoltán egy korábbi interjújában azt nyilatkozta, hogy a mi dolgunk megélni és belakni a jelent. Pontosan ezt teszi sikeres filmjével, az Álom havával is, hiszen úgy emlékezik, úgy visz el bennünket a múltba, hogy az alkotás hatására valami szebbre vágyunk, álomból a valóságra, és észre sem vesszük, de már a jövőt építjük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..