home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Gyorsabb fejlődés, magasabb életszínvonal
(tt.)
2004.12.29.
LIX. évf. 52. szám
Gyorsabb fejlődés, magasabb életszínvonal

A vita hevében: Pásztor István tartományi privatizációs titkárTöbb órás vita után a Tartományi Képviselőház december 22-én megtartott negyedik ülésén elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét. Hogy hosszú ülés elé néznek a honatyák, már a napirend elfogadásakor sejteni lehetett, a radiká...

A vita hevében: Pásztor István tartományi privatizációs titkár

Több órás vita után a Tartományi Képviselőház december 22-én megtartott negyedik ülésén elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét. Hogy hosszú ülés elé néznek a honatyák, már a napirend elfogadásakor sejteni lehetett, a radikálisok ugyanis mindent megtettek annak érdekében, hogy bizalmatlansági eljárást kényszerítsenek ki dr. Lódi Gábor és Dušan Jakovljev kormányalelnökök ellen, akik a tordai eset kapcsán állítólag azt nyilatkozták, hogy az incidensekre nemzetiségi alapon került sor. Volt, ahogy volt, a képviselők többsége mindenesetre nem támogatta a radikálisok bizalmatlansági indítványának napirendre tűzését.
Vitaindítójában Bojan Pajtiæ, a tartományi kormány elnöke hangsúlyozta: nehéz, kihívásokkal teli év előtt állunk. Kiemelte, hogy a Tartományi Végrehajtó Tanácsot három cél vezérelte a jövő évi költségvetés kidolgozásakor: a gyorsabb fejlődés, a magasabb életszínvonal és az ésszerűsítés. A kormányfő szerint a jövő évi költségvetés fejlesztési és szociálpolitikai célokat szolgál azáltal, hogy a mezőgazdaság részére 519, tudományfejlesztésre 107, gazdaságfejlesztési programokra 200 millió dinárt irányoztak elő, míg a Tartományi Fejlesztési Alap további egymilliárd dinárt ruház majd be a gazdaságba. Állítása szerint a tartományi közigazgatásban többen dolgoznak a kelleténél, ezért jövőre 10 százalékkal csökkentik az adminisztrációban dolgozók számát. Emellett, tisztségbe lépésének első napján megvonta a kormány tagjaitól azt a jogot, hogy reprezentációs célokra használjanak pénzt, és azt is, hogy lakásvásárlási kölcsönökre pályázhassanak. A tartományi közigazgatásban dolgozók a jövő évben nem számíthatnak fizetésemelésre, csupán a tervezett 9,1 százalékos infláció értékével növelik majd a béreket.
Jovica Ðukiæ tartományi pénzügyi titkár ismertette, hogyan fogják majd elosztani azt a 360 millió dinárt, amellyel utólag bővítették a költségvetést. Eszerint a tartományi egészségügyi és szociális politikai titkárság 96,5, a népjóléti és gyermekgondozási 90, a mezőgazdasági 73,5, a művelődési 46,5, a környezetvédelmi 29,5, az urbanisztikai 14, a testnevelési és gazdasági titkárságok 5-5 millió dinárral bővíthetik majd azt az eredeti összeget, amellyel rendelkezhetnek.
Az ellenzék természetesen megkérdőjelezte a TVT elnökének vitaindító beszédében elhangzottakat - az ülés kezdetéig 31 módosítási javaslatot nyújtottak be -, kifogásolta, hogy a tételek általánosak, azaz a pénz rendeltetése nem eléggé világos. Sok pénz jut a nem kormányzati szervezeteknek, ezzel ellentétben az önkormányzatokat mindössze ötmillió dinárral segíti majd 2005-ben a tartomány. A vita hat órán keresztül folyt, a végeredmény pedig: jövőre 19,76 milliárd dinárból gazdálkodhat a tartomány. Hogy ez sok-e vagy kevés, mindenki döntse el maga. Mindenesetre nem árt megemlíteni, hogy mindössze alig néhány százaléka a köztársasági költségvetésnek.
Az ülésen emellett napirenden szerepelt a tartomány demográfiai fejlődésének a programja és néhány tartományi titkárhelyettes kinevezése is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..