home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Gyopárosfürdő, az Alföld gyöngyszeme
Tóth Lívia
2020.07.26.
LXXV. évf. 30. szám
Gyopárosfürdő, az Alföld gyöngyszeme

Dotto egy kék-fehér színűre festett kisvonat, mely Orosháza belvárosa és Gyopárosfürdő között közlekedik. A 4 kilométeres távot fél óra alatt teszi meg, a jegy ára egy irányba 350 forint. A járművet, teljes nevén Dotto Ottót, mindenki mosolyogva fogadja, az emberek integetnek neki, a gyermekek pedig a Szia, Dotto! kiáltással köszöntik. Aki nem csak egynapos fürdőzésre érkezik a településre, az bizonyára kipróbálja a kisvonatot, és a városban is körülnéz.

Orosháza olyan három az egyben hely — mezőváros, ipari központ, turisztikai paradicsom — Békés megyében, a 47-es főút mentén, amelyben keverednek a modern, az alföldi és az ipari elemek. Általános és középiskolai hálózata mellett felsőoktatása is van, az egészségügyi ellátás teljes körű a korszerű kórházzal és rendelőintézettel. A 30 000-es lakosság túlnyomó többsége evangélikus, de jelentős számban találhatóak katolikus és református vallásúak is. A Petőfi Művelődési Központ változatos programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a Nagy Gyula Területi Múzeum az állandó, helytörténeti tárlatok mellett időszakos kiállításokkal vonzza a látogatókat. A Széchenyi téren áll Kossuth Lajos szobra, melyet 1904-ben Horvai János készített, valamint a sétánk során megtalálhatjuk Petőfi Sándor, Eötvös József, Szent István és mások szobrát is.


A szerző felvételei

Az új főteret 2013-ban adták át rendeltetésének, központi eleme a monumentális, 5 métert meghaladó, üvegből készült, körtefát mintázó szobor.  Mellette található az 1890 körül létesült egykori bazársor épületegyüttese, melyet néhány éve az eredeti arculatnak megfelelően újítottak fel. A város egyik különlegessége az országszerte egyedülálló Kútmúzeum, illetve a hozzá tartozó víztörténeti kiállítás.

Habár még korántsem értünk a végére, most mégis abbahagyom a nevezetességek felsorolását, hiszen a legtöbben nem ezekért, hanem a fürdő végett jönnek. Az Alföld gyöngyszemeként emlegetett Gyopárosfürdő egyszerre strand, élményfürdő, gyógyfürdő, sportközpont és szabadvízi programokat kínáló, gyönyörű természeti érték. A Gyopárosi-tó és környéke szépsége lassan másfél évszázada csábítja ide a fürdőzni, gyógyulni vágyókat, a horgászokat, a kerékpározás vagy a fotózás szerelmeseit. 

A terület Károlyi Margit grófnő birtoka volt, az Orosháza—Gyopárhalma településrészt 1846-ban alapították. A három tóból álló rendszert kezdetben kenderáztatásra, lófürösztésre használták, a fürdő kiépítése a kiegyezés után kezdődött meg, a víz gyógyító hatását az 1860-as évek végén fedezték fel.

A 20 hektáros parkban elterülő turisztikai létesítmény az egyedülálló atmoszférájával és a korszerű infrastruktúrájával télen-nyáron egyaránt fogadja a vendégeket. A kikapcsolódásra vágyó látogatók gyermekeknek és felnőtteknek készült, kinti és benti, termálvizes sport- és élménymedencék között válogathatnak, továbbá kipróbálhatják az óriáscsúszdákat, csónakázhatnak vagy vízibiciklizhetnek a tavon, felmérhetik a számos kis vendéglő gasztronómiai kínálatát. A fürdő jelképe a Szél István által tervezett, 1925-ben épült víztorony, mely mára felújítva, az eredeti formáját megőrizve panorámakilátóként működik.

A kellemes környezetben a természethez közel érezhetjük magunkat, miközben igényes szolgáltatások garmadája segíti testi-lelki feltöltődésünket. Mi július első harmadában jártunk Gyopárosfürdőn, ez turisztikai szempontból már főszezonnak számít, de egyáltalán nem volt zsúfoltság. A helyzetből adódóan ez valószínűleg a következő időszakban is így lesz, aminek azok, akik ebből élnek, egyáltalán nem örülnek. Én viszont kiválóan tudom nélkülözni a tömeget és a tolongást.

A jegyárak attól függően különbözőek, hogy mit kívánunk igénybe venni. A park- és a gyógyfürdő, valamint a szaunavilág szolgáltatásait egyaránt magában foglaló legdrágább napi belépő 4000 forint, de ehhez szombatonként az éjszakai lubickolás lehetősége is jár. (Indulás előtt mindenről részletesen tájékozódhatunk a www.gyoparosfurdo-oroshaza.hu weboldalon.) A környéken számos, különböző árfekvésű szállás foglalható, de a fürdő melletti kemping is nagyon népszerű.

Amikor ez az írás megjelenik, a járványhelyzet miatt ismét korlátozott a mozgásunk Magyarországra, de reméljük, hogy néhány héten belül feloldódik a részleges határzár. Addig is, viszlát, Dotto!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..