home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Gyöngyszem festői környezetben
Tóth Tibor
2022.08.10.
LXXVII. évf. 31. szám
Gyöngyszem festői környezetben

A közelmúltban Budapesten átadták a magyarországi Utazó Magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait. Két vajdasági turisztikai szolgáltató is elismerésben részesült, az elmúlt év vajdasági magyar szálláshelyét ugyanis a palicsi Villa Elizabet, míg az év vajdasági magyar éttermének járó díjat a hajdújárási Hedera étterem érdemelte ki. A napokban a Palicsi-tóhoz közeli, a Bagolyvár és a Vermes Lajos-szobor mögött fekvő szálláshelyre látogattunk el, ahol Zsigmond Erzsébettel, a Villa Elizabet egyik alapítójával beszélgettem.

Festői környezet, nyugalom, kellemes zene, vendégmarasztaló hangulat és rendkívül kedves házigazda fogadott Palicson, a Villa Elizabet nyári teraszán, mely nemcsak szálláshelyként, hanem étteremként, kávézóként és pizzériaként is üzemel. Gyorsan megérkezett a kávé, a kedd reggeli nap sugarai táncot jártak a hangulatos szabadtéri helyiségben, és Erzsébettől, aki fiával, Zsigmond Zsolttal együtt alapította a létesítményt, először azt kérdeztem, hogyan fogadta ezt a rangos elismerést.


A Villa Elizabet bejárata (A szerző felvétele)

— Nagyon jó érzés kerített hatalmába, amikor Budapestről felhívtak, és közölték velem, minket választottak a legjobb vajdasági magyar szálláshelynek. A díjátadóra sajnos nem tudtunk elmenni, de Remete Károly, a Hedera étterem vezetője volt olyan kedves, és átvette a mi elismerésünket is. Óriási öröm ért bennünket, hiszen úgy érzem, az elmúlt tizennyolc-húsz év munkája meghozta gyümölcsét — mondta Zsigmond Erzsébet.

A kezdetekről Erzsébet elmondta, hogy 2002-ben a Palicsra látogató ismerősök és ismeretlenek többször is megkérdezték tőle, van-e kiadó szobája. Ekkor Palicson sokkal kevesebb szálláshely létezett, a turizmus nem volt ennyire fejlett, az igények azonban kezdtek nőni. Rövid megbeszélés után úgy döntöttek, belevágnak, és két szobát létesítettek egy fürdőszobával. Mai viszonylatban ez már elképzelhetetlen, de akkor még másak voltak az igények, nem járt minden szoba mellé külön fürdőszoba is. Tizennyolc éve felépítették a vendégházat, ahol hat szoba várta a vendégeket. Kezdetben voltak olyan időszakok, amikor több, máskor kevesebb vendég töltött el bizonyos időt náluk, később azonban, amikor az emberek már megismerték a szálláshelyet, egyre nagyobb számban keresték fel a minden igényt kielégítő létesítményt. Jelenleg öt szobájuk (egy szobát fel kellett áldozni a nagyobb konyha javára), három apartmanjuk és két úgynevezett stúdiójuk van, melyekben összesen 25 személyt tudnak elszállásolni. Természetesen a wifivel, klímaberendezéssel, minibárral, kábel-tv-vel felszerelt szobákhoz külön fürdőszoba jár, az árban a klímaberendezés és az udvarban lévő medence használata is benne van.


A nyári terasz (forrás: www.vilaelizabet.com)

— Működésünk első éveiben többnyire tíz napra érkeztek a vendégek, az utóbbi években azonban általában két-három napot, az átutazók pedig egy éjszakát tartózkodnak nálunk. Minden bizonnyal a pénzhiány miatt van ez így, hiszen az emberek életszínvonala csökkent. Főleg a külföldről érkező vendégekre jellemző, hogy átutazóban térnek be hozzánk egy-egy éjszakára, a hazaiak általában több napot maradnak. Nagyszámú visszajáró vendégünk van, elsősorban családok, melyek évről évre felkeresnek bennünket. A turisták számára rendkívül vonzó a palicsi állatkert, a tóparti sétány, a teniszpályák, és nem feledkezhetünk meg a számtalan eseményről sem, mely — különösen nyáron — minden hétvégén idecsalogatja a látogatókat. Szurkolunk, hogy mihamarabb elkészüljön a wellnessközpont, hiszen Palics számára és nekünk is ez csak jót hozhat — fogalmazott Erzsébet.

A szálláshely mellett 80-100 személy befogadására alkalmas étterem is várja a vendégeket a Villa Elizabetben. A kínálatban a többi közt pizzák, hidegtálak, levesek, húsételek, rostélyosok, saláták, édességek szerepelnek.

A Villa Elizabet öt szobával, három apartmannal és két úgynevezett stúdióval várja a vendégeket ( forrás: www.vilaelizabet.com)

— A kávézó-pizzéria belső helyiségében mintegy 30-an férnek el, ezért a vendégek megnövekedett számára való tekintettel a létesítmény előtti kis teraszt több évvel ezelőtt kibővítettük és becsuktuk, tehát télen is használható, majd hozzáépítettük a nyári teraszt, mely tavasztól a hideg idő beálltáig rendkívül közkedvelt vendégeink körében. A gyerekekre is gondoltunk, számukra az udvarban játszóteret építettünk — mondta Erzsébet, kiemelve, hogy nagyon fontosnak tartják a vendégekkel való kedves és figyelmes viselkedést, és nemcsak ők mint a létesítmény vezetői, hanem az alkalmazottak is mindig mosollyal fogadják a vendégeket, és állnak rendelkezésükre.

Az elmúlt két év számukra sem volt egyszerű, de minden alkalmazottat megtartottak, senki sem kapott felmondást, és a fizetések is rendszeresen érkeztek az itt dolgozó személyek számlájára. Télen a benti rész és a zárt terasz, azaz a télikert elegendő a látogatók számára, nyáron azonban gyakran nincs szabad hely a tágas kerthelyiségben. Sok munka esetén az alkalmazottak mellett Erzsébet fia, Zsolt, aki a panziót vezeti, és menye, Karolina is besegít, aki az éttermet igazgatja.

A célokról érdeklődve Erzsébet elmondta, hogy tervei természetesen vannak, de mivel ő nyugdíjasként segít be a munkába, mindennek a megvalósulása a fiataloktól függ, így erről még nem mondana többet.

A Villa Elizabet mindennap 8 és 23 óra között várja vendégeit. Az érdeklődők bővebb információt a www.vilaelizabet.com oldalon találhatnak.


A rangos elismerés (Forrás: Zsigmond Erzsébet Facebook-oldala)


A kávézó-pizzéria belső tere (A szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..