home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gyöngyökkel díszített húsvéti tojások
Rencsényi Elvira
2014.04.16.
LXIX. évf. 16. szám
Gyöngyökkel díszített húsvéti tojások

A horgosi Napraforgó óvodában dolgozik szakácsnőként. Huszonnégy éves, mindig mosolyog és kedves. A sors rendkívüli szépérzékkel is megáldotta őt, így szabadidejének java részét kézműveskedéssel tölti. Horvát Krisztina nagy rajongója a népművészetnek. Tizenkét évig néptánccal foglalkozott, így szívéhez a népi motívumok állnak a legközelebb. Mindegy, hogy kalocsai vagy matyó — a lényeg, hogy szép és mutatós legyen.

— Gyöngyékszereket is készítek, melyek kiegészítik a népviseletet, de a mindennapi öltözködésben is már egyre divatosabbak. Szeretem kombinálni a színeket és a gyöngyöket méretüktől, formájuktól függően, és mindig nagy örömmel tölt el, amikor látom: igazi remekmű kerül ki a kezeim közül.

Krisztina azonban gyöngyből nem csak ékszereket készít. Újabban tojásokat is díszít ezekkel a kis csillogó ékekkel.

— Két évvel ezelőtt kaptam néhány libatojást, és úgy gondoltam, megpróbálom kidíszíteni őket, méghozzá gravírozással. Mivel azonban nem igazán volt fogalmam róla, hogyan is fogjak hozzá, hát utánaolvastam az interneten. Nagyon sok ötletet merítettem, és az alaplépésekkel is megismerkedtem. Innen már egyenes út vezetett a fúrásos, lyukasztásos tojásdíszítéshez. Ám ezután újabb ötletem támadt: hogyan díszíthetném ezeket a tojásokat gyönggyel? Így aztán mindkét hobbimnak, a gyöngyékszer-készítésnek és a tojásdíszítésnek is hódolhatok.

A libatojás elég kemény héjú ahhoz, hogy ellenálljon a fent említett díszítési eljárásnak, egyszersmind méretes is, így a dekoráció még inkább kifejezésre jut.

— Első lépésként megtisztítom a tojást, majd kifújom. Rárajzolom a kívánt mintát, majd gravírozógéppel kifúrom a vonal mentén. Ezután egy egész éjszakán át fehérítőben hagyom, hogy szépen kifakuljon, és egyenletes legyen a színe. Másnap, egy alapos mosás után már kezdődhet is a díszítés. Én kombinálni szoktam a fúrt és a gyöngydíszítést. A valóságban ez úgy fest, hogy az adott minta egyik része fúrva van, tehát lyukacsos, a másik pedig ki van rakva gyöngyökkel. Amikor elkészültem vele, néhány óráig hagyom száradni, akasztót, vagyis masnit, pántlikát teszek rá, és végül színtelen lakkal lefújom, hogy szép fénye legyen.

Krisztina a gyöngyöket és a ragasztót hobbiüzletben szerzi be. Mint mondja: a tojásoknak ez a fajta díszítése nem igényel speciális kellékeket, kiegészítőket. Gyöngyöt szinte minden háztartási üzletben lehet vásárolni, ragasztóként pedig akár az egyszerű papírragasztó is megteszi.

— Ha kimarad a gyöngyökből valamennyi, abból általában ékszert készítek. Egyik hobbim kiegészíti a másikat, így a tojásokkal a húsvétot, az ékszerekkel a mindennapokat tudom szebbé varázsolni — zárta a beszélgetést Horvát Krisztina.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..