home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyógyító irodalom
Fehér Márta
2022.01.11.
LXXVII. évf. 1. szám
Gyógyító irodalom

Anyacsavar néven irodalomterápiás csoport indul kisgyermekes anyukáknak

A személyiségfejlesztő foglalkozásokat Berényi Emőke, a Pécsi Tudományegyetem biblioterápia szakirányú továbbképzésén tanuló irodalmár, a Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat főszerkesztője, számos Forum-kiadvány szerkesztője vezeti.

Vajdaságban ez az első irodalomterápiás csoport, melynek a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ ad otthont, és már más településeken is szerveződnek az újabbak.

* Hogyan és miért lesz szerkesztőből, irodalmárból irodalomterapeuta?

— Mindig szerettem olvasni, de kamaszkoromban tapasztaltam meg igazán azt, amiről az egyik kedves szerzőm, Jeanette Winterson így ír: „Ha valami nagy baj ér, keresgéljük a szavakat, dadogunk, hosszú szüneteket iktatunk be. Elakadunk. Mások nyelvén keresztül azonban visszakapjuk a nyelvünket. Fordulhatunk a vershez. Kinyithatjuk a könyvet. Valaki már járt odalent a mélyben, és felhozta nekünk a szavakat.” Akkor döntöttem el, hogy ezt az ősrégi túlélési módszert minél többekkel megismertetem majd. Így lettem irodalomtanár: igyekeztem megmutatni a diákjaimnak, hogyan használhatják iránytűnek vagy mentőövnek a szövegeket. Szerkesztőként szintén a munkám része a könyv és az olvasója közötti kapocs megteremtése. Érdekelni kezdett ennek a hatásmechanizmusnak a pszichológiai háttere, és a szakirodalomban való elmélyüléssel párhuzamosan egyre nagyobb elhivatottságot éreztem a segítő szakmák iránt. Ezért jelentkeztem 2020-ban a Pécsi Tudományegyetem kétéves, biblioterápia szakirányú továbbképzésére.


Berényi Emőke (Csernik Márton felvétele)

* Az olvasás lehet megismerési, menekülési, önismereti út és élmény (illetve megannyi más), de mégis hogyan lett az irodalomból terápia?

— Az irodalomterápia egy művészetterápiás módszer, melynek részeként versekből, novellákból, regényekből, dalszövegekből, filmrészletekből kiindulva fejlesztjük személyiségünket és leljük vissza érzelmi egyensúlyunkat. Ez egyáltalán nem új keletű, hiszen az olvasás- és írástevékenység már az ókorban a dietetika (az egészséges életről szóló tanítás) része volt. Montesquieu például odáig ment a könyvek orvosi felhasználásában, hogy hashajtóként, illetve hánytatóként ajánlott bizonyos regényeket, memoárokat és dicsőítő beszédeket, míg a filozófiai és a teológiai írásokat a szerelmi bánat, az álmatlanság és a takonykór ellenszereként említette. Kórházi keretek között a XIX. század közepe óta alkalmazzák a könyveket terápiás céllal, mára azonban az irodalomterápia a lelki egészség megőrzésével, a betegségek megelőzésével foglalkozó egészségpszichológia eszköztárának is a része. Azt, hogy miként segít, a saját bőrömön tapasztaltam meg, mivel a képzésünkbe beletartozik egy százórás önismereti modul, melynek köszönhetően belülről ismerhetjük meg a módszert. Abban különbözik a magányos olvasástól, hogy egy képzett csoportvezető irányított kérdései és gyakorlatai kísérnek végig az önismereti utazáson, sőt, a csoport maga is gyógyító erővel bír. A csoport ugyanis leképezi a világunkat: a többi taggal való kapcsolatunk megfigyelése által tudatosíthatjuk, hogyan működünk a hétköznapjainkban.

* Kinek az ötlete volt az Anyacsavar?

— A szakdolgozatom megírásának feltétele, hogy saját csoportot indítsak. Amikor öt évvel ezelőtt megszületett a kisfiam, több szülőtámogató közösségi rendezvényt szerveztek Szabadkán és környékén, a szülésfelkészítőtől a hordozós klubig. Ha hiteles információra vagy sorstársi megértésre volt szükségem, tudtam kihez fordulni. Mára ezek az alkalmak — részben a vírushelyzet miatt — szinte teljesen megszűntek, pedig amikor beleolvasok a facebookos baba-mama csoportok bejegyzéseibe, úgy látom, továbbra is nagy szükség lenne rájuk. A kisgyerekes időszak ugyanis az új élethelyzethez való alkalmazkodás miatt egyfajta normatív krízis, melynek során számos nő magányosodik el. Így jött az ötlet, hogy az első csoportom a kisgyerekes anyákat támogató Anyacsavar legyen, és nagy örömömre a Népkör nyitott volt a megkeresésemre.


Anyacsavar — irodalomterápiás foglalkozások kisgyermekes anyukáknak

* Mire számítsanak, mit várhatnak a résztvevők?

— Az anyacsavar rögzít, egy helyben tart, nagy súlyt is elbír — akár egy édesanya. Anyának lenni egyszerre csodálatos és félelmetes. Ahhoz, hogy ne csavarodjunk be, időnként szükségünk van arra, hogy kiengedjük a felgyülemlett feszültséget, oldjuk a szorongást, valamint elfogadó, együttérző és megerősítő légkörben beszélgessünk arról, kik is vagyunk a ránk rakódott szerepeink mögött. Az Anyacsavar terveim szerint egy olyan anyatámogató csoport lesz, amely segít kilépni a mindennapok taposómalmából, illetve közelebb kerülni ahhoz az énrészünkhöz, amelyikről közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Teszi mindezt kortárs szépirodalmi és dalszövegek segítségével, valamint olyan humoros videók felhasználásával, mint a Nem akarok beleszólni nevű csapat Instagram-posztjai vagy Ráskó Eszter Matrjoska nevű vlogja.

* Ez lesz az első saját csoportod és az első irodalomterápiás csoport Vajdaságban. Milyenek a visszajelzések? Izgulsz?

— Naná, hogy izgulok. Igaz ugyan, hogy szerkesztőként nagy gyakorlatom van könyvbemutatók levezénylésében, és több kreatívírás-workshopot is tartottam, de egy irodalomterápiás ülésen merőben más áll a középpontban: sokkal inkább a lélek, mint a szöveg. Azt, hogy az ezzel való foglalkozásra mekkora az igény, a sok pozitív visszajelzés is mutatja. Az eddigi jelentkezők lelkesedéséből úgy látom, a kezdőcsapat szuper lesz, alig várom, hogy elinduljunk.

* Nagy az érdeklődés a közösségi oldalon. Egy hozzászólásban a vándoroltatás ötlete is felmerült. Belegondoltál?

— Persze, nagyon szívesen vinném el a módszert Vajdaság más településeire is. Már folynak az egyeztetések egy lehetséges topolyai csoport indulásáról. Az irodalomterápia alkalmazása igen sokrétű: az óvodásoktól a szépkorúakig minden korosztályt meg tud szólítani, és az emberélet fordulóin — a babavárástól kezdve a pályaválasztáson át a gyászfeldolgozásig — képes átsegíteni. Emellett olyan válságos időszakokon is, mint a kapunyitási és a kapuzárási pánik, a munkahelyi kiégés vagy az életközépi krízis. Szóval számos tematikus csoportfoglalkozás terve van még a tarsolyomban, remélem, minél többet meg is tudok valósítani közülük.

* Hol és meddig lehet jelentkezni?

— Legfeljebb 8 főt tudok fogadni a január 18-án induló első csoportomban, de a létszám már be is telt. Úgy hiszem azonban, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel sokaknak lesz még alkalmuk kipróbálni az irodalomterápiát. A következő csoportjaim indulásáról az érintettek az Olvasd magad! elnevezésű Facebook-oldalamon tájékozódhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..