home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyermekvédőoltás
Talpai Lóránt
2021.03.18.
LXXVI. évf. 11. szám
Gyermekvédőoltás

Miként hatnak a szérumok a legkisebbekre? — Új uniós egészségügyi cselekvési terv — Elkelt Winston Churchill bársonypapucsa

Miként hatnak a szérumok a legkisebbekre?

Várhatóan engedélyezik majd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag forgalmazását az Európai Unióban — mondta a német szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő testület, az állandó oltási bizottság (STIKO) vezetője egy lapinterjúban. Thomas Mertens a Rheinische Post című lapban közölt interjúban úgy fogalmazott, hogy a Szputnyik V „egy jó oltóanyag, melyet vélhetőleg egyszer majd az EU-ban is engedélyeznek”. Hozzátette, hogy az orosz kutatók igen tapasztaltak a vakcinafejlesztésben, és a SARS-CoV-2 elleni készítményük „ügyesen felépített” szer. A független egészségpolitikai tanácsadó testület vezetője a többi közt arról is szólt, biztosra vehető, hogy gyerekeknek is lesz oltás a SARS-CoV-2 ellen. A gyártók már vizsgálják, hogy miként hatnak szérumaik gyerekeknél — mondta, megjegyezve: „nem biztos, hogy még az idén lesz ebből valami”, de előfordulhat, hogy az év végén már el lehet kezdeni a gyerekek beoltását.

 

Új uniós egészségügyi cselekvési terv

Az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén elsöprő többséggel elfogadta az Európai Unió egészségügyi cselekvési programját, mely konkrét intézkedésekkel segítené elő, hogy a tagállamok egészségügyi rendszerei jobban felkészüljenek a jövőbeli válsághelyzetekre és világjárványokra. Az 5,1 milliárd euró költségvetésű program célja, hogy segítse az unió reagálóképességét országhatárokon túlmutató népegészségügyi kockázatok esetében, megkönnyítve a tagállamok hozzáférését a szükséges gyógyszerekhez és orvosi eszközökhöz, továbbá segítse munkájuk összehangolását és az adatmegosztást. A rendelkezésre álló büdzsé legalább egyötödét a betegségmegelőzésre és az egészségfejlesztésre fogják fordítani. A program — a többi közt egy közös európai egészségügyi adattér létrehozásával — az egészségügy digitalizálása terén is előrelépést szorgalmaz. Támogatja emellett a mentális egészség javítását, a rák elleni küzdelmet és a színvonalas egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítását egyebek között a szexuális és a reproduktív egészség terén.

 

Elkelt Winston Churchill bársonypapucsa

A becsült ár több mint kétszereséért, 32 000 fontért adták el Churchill egy pár bársonypapucsát egy nagy-britanniai árverésen. Az egykori brit miniszterelnök monogramjával díszített lábbeli az 1950-es években készült. Churchillt számos alkalommal lencsevégre kapták a papucsban második miniszterelnöksége idején, 1951 és 1955 között. A 29 centiméter hosszú, bőrtalpas és bőrbéléses lábbelit Nikolaus Tuczek, korának egyik híres cipésze készítette. A Bellmans aukciósház közlése szerint egy brit magángyűjtő vásárolta meg a papucsot. Licitálni lehetett egy Churchill monogramját viselő konyakoskehelyre is, melyért 15 000 fontot fizetett új tulajdonosa. Mindkét tárgyat Churchill családja árverezte el először 1998-ban, jelenlegi tulajdonosuk akkor vásárolta meg őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..