home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Gyermekszínjátszás mai szemmel
BÓDI Jolán
2011.03.30.
LXVI. évf. 13. szám
Gyermekszínjátszás mai szemmel

Helyzetbe hozott problémák címmel egész napos tréningen vehettek részt a vajdasági gyermek- és diákszínjátszó rendezők Bácsfeketehegyen 2011. március 12-én a Szülőföld Alap támogatásával. A képzést vezető Bethlenfalvy Ádám, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkatársa elsősorban olyan...

Helyzetbe hozott problémák címmel egész napos tréningen vehettek részt a vajdasági gyermek- és diákszínjátszó rendezők Bácsfeketehegyen 2011. március 12-én a Szülőföld Alap támogatásával. A képzést vezető Bethlenfalvy Ádám, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkatársa elsősorban olyan technikákat, módszereket mutatott be, amelyekkel elérhető, hogy a színjátszó gyerekek sajátjává váljon egy-egy előadás, bemutatta, milyen módon kapcsolható össze a gyerekek élete az előadásban feldolgozott mesékkel, történetekkel.
''Már a görögök is azért írtak drámákat, hogy azok révén szembenézhessünk korunk és az emberi létezés problémáival. Szerintem ma is ez a feladata a színháznak, akár profik, akár amatőrök játszanak benne. A gyerekszínjátszásban pedig épp az lenne a fontos, hogy ne a tanító néni vagy bácsi, hanem a gyerekek problémáit láthassuk, az ő véleményükkel ismerkedhessenek meg a nézők” - tudtuk meg Bethlenfalvy Ádámtól a képzéssel kapcsolatban.
A nap folyamán kiderült, hogy probléma van bőven, és érdemes, sőt kell is foglalkozni velük. Megoldásukra pedig kiváló lehetőséget teremtenek azok a technikák és módszerek, amelyeket kipróbáltak vagy amelyekre példát láttak a résztvevők. A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság által szervezett képzés kedvéért a szabadidejüket feláldozó pedagógusok összegzésképpen azt mondták, fellélegeztek, hogy látták, másképp is hozzá lehet kezdeni egy előadás létrehozásához.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..