home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Gyermeknap Szabadkán
SZARKA Ákos
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
Gyermeknap Szabadkán

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Hallgatói Önkormányzata az idén második alkalommal rendezte meg
a Gyermeknapot. A program megszületésében körülbelül 50 hallgató vett részt az esemény főkoordinátorának, dr. Czékus Géza professzornak, prodékánnak a támogatásával.

A rendezvény 8-án zajlott le a szabadkai Városháza előtti téren. A gyerekek — helyi óvodások és alsós általános iskolások — 9-től 12-óráig játszhattak.

A program egyik fő célja, hogy az első- és másodéves hallgatók is betekintést nyerjenek a gyermekekkel való foglalkozásba, mivel az első két évben az egyetemi képzés során nem jut elég idő a kellő gyakorlat megszerzésére. A másik fő cél pedig természetesen az volt, hogy minél több gyermeket megmozgassunk egy olyan átlagos szombat reggelen, amikor a nagy többségük csak rajzfilmeket nézne a televízióban.

A program fő témakörei az egészséges életmód és a környezetvédelem voltak. 9 órakor egy közös nagy játékkal nyitott Viakter Olga, a Hallgatói Önkormányzat elnöke. Ezután pedig megkezdődtek a kiscsoportos játékok: az általános iskolások hatféle foglalkozásban próbálhatták ki magukat, a feladatokat a tanító szakos hallgatók készítettek el, az óvodások pedig ötfélében, a feladványokat értelemszerűen a leendő óvodapedagógusok állították össze.

Minden helyszínen más-más típusú játékok várták a gyerekeket. Volt például kommunikációs, alkotó, egészséggel kapcsolatos és még sok-sok más játék.

Kovács Cintia, a HÖK programszervezési szekciójának vezetője ekképpen vallott az idei Gyermeknapról:

— Az előző évi tapasztalatok alapján arra az elhatározásra jutottunk, hogy az idén hatékonyabban próbáljuk idecsábítani a gyerekeket. Plakátokat, szórólapokat készítettünk. Telefonon felhívtuk a helyi iskolákat, óvodákat, arra kértük őket, hogy jelezzenek vissza, ha lenne olyan tanító, óvópedagógus, aki vállalná, hogy kihozza a gyerekeket a térre, és eltölt velünk egy játékos délelőttöt. Czékus Géza tanár úr segítségével és néhány más egyetemi tanárunk közreműködésével minden igazgatót, igazgatóhelyettest sikerült elérnünk, és tájékoztatnunk az eseményről. Kérték, menjünk el személyesen az iskolákba, ovikba, mutatkozzunk be a gyerekeknek, és vigyünk magunkkal minél több szórólapot, hogy a csemeték a szüleiket is értesíteni tudják az eseményről. Így is tettünk. Megérte a sok fáradozás: rengeteg általános iskolás és óvodás gyerek vonult ki szombat délelőtt a főtérre.

— Mit terveztetek arra az esetre, ha megtréfál benneteket a hóbortos időjárás?

— Tartottunk a rossz időtől, ezért B tervvel is készültünk, eső esetén karunk osztálytermeiben játszottunk volna. Erre azonban nem volt szükség, mivel csodaszép idő köszöntött ránk.

A nap folyamán sokat tanultunk egymástól, s a gyerekek is meg mi is egyaránt jól szórakoztunk. Az esemény kellemes színfoltja volt szürke hétköznapjainknak.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..