home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyakori betegség, melyet a házi kedvencek terjesztenek
(Femina)
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Gyakori betegség, melyet a házi kedvencek terjesztenek

A kisállatok sok örömet szereznek, ha azonban nem figyelünk, a gyereket is megbetegíthetik. Sok leendő szülő számára értelemszerű, hogy ha jön a baba, a háziállatnak mennie kell. A kutyától még nem is idegenkednek olyan nagy mértékben a gyereket váró párok, de a macska sokak számára tiltólistás állat.

A kezdeti időszakban és a szoptatás alatt még érthető ez az óvatosság, a későbbiekben azonban legalább annyi előnnyel járhat egy szőrös társ, mint amennyi veszélyt rejt. Különösen az egykék esetében lehet hasznos a háziállat, a testvér helyett segíti ugyanis a gyerek szocializációját, hiszen vele is kommunikál, játszik, és kapcsolatot teremt. Mivel azonban a kicsi az állattal töltött idő alatt számos betegséget elkaphat, nem árt, ha tisztában vagyunk a leggyakoribb betegségekkel és tünetekkel, illetve ha megtanítjuk a gyermekünknek, hogyan játszhat kedvencével a legnagyobb biztonságban.

Karmolási betegség a macskától

A legtöbb szülő még akkor gondoskodik új otthonról a macska számára, amikor csak tervezi a családalapítást, de legkésőbb akkor, amikor értesül az örömhírről, hogy babája lesz. A macskatartók számára a legnagyobb veszély a toxoplazmózis, mely azonban csak a várandósság ideje alatt okozhat bajt, mivel súlyos magzati károsodásokhoz vezethet. Felnőttek és gyerekek esetében a betegség tünetei nem súlyosabbak egy influenzáénál, ha tehát a gyerkőc egyetlen vágya egy macska, bátran meglephetjük egy kis cirmossal.

Ügyeljünk rá, hogy az állat alma olyan helyen legyen, ahol a kicsi nem tudja elérni, és nem tud belemászni, de arra is feltétlenül tanítsuk meg, hogy a simogatás után első a kézmosás! Ha a pici csak nemrég kezdett el mászni, fontos, hogy sűrűbben takarítsunk: akár naponta is szükség lehet egy alapos porszívózásra, nehogy a kicsi megfertőződjön az állat szőre által. A karmolási betegség veszélye azonban sajnos akkor is fennáll, ha minden tisztasági szabályra megtanítjuk a gyereket.

Bélférgesség a kutyától

A Toxocara canis a legtöbb kutya bélrendszerében megtalálható hengeresféreg, melyet a gyerek az állat ürülékéből, a homokozóból vagy a virágágyásból is „összeszedhet”. Ha szőrös négylábú van a háznál, fontos, hogy a kicsit ne csak a házi kedvenccel tanítsuk meg játszani, a kertben is vezessünk be szabályokat. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg ne kóstolgassa a homokot vagy a földet, mert — noha a legtöbb apróság átesik ezen a tapasztalatszerző élményen — ha nem látja be, hogy a föld nem ennivaló, egyéb bélférgekkel is megfertőződhet.

Leptospirózis a rágcsálóktól

Egy rágcsáló tökéletes háziállat lehet. A gyerkőc a kis kedvencén gyakorolhatja a felelősségteljes gondoskodást, hiszen az állat nemcsak rendszeres etetést igényel, de takarítani is kell az otthonát. A higiénia azonban nem csak a házi kedvencnek fontos: ha a gyerek viseli a gondját a hörcsögnek vagy a tengerimalacnak, arra is ügyelnünk kell, hogy a terrárium tisztítása után ő is alaposan mosson kezet. Természetesen a simogatás után is jó, ha az első útja a mosdóba vezet, mivel a rágcsálók vizeletében egy leptospiria nevű baktérium található, mely szájon át az emberi szervezetbe jutva akár súlyos fertőzéshez is vezethet.

Ornitózis a papagájtól

Ha gyermekünk madárbarát, fontos, hogy a papagáj ketrece mindig a lehető legtisztább legyen. Ha ugyanis a kicsi belélegzi a szárnyasok ürülékéből, tollából felszálló port, könnyen elkaphatja a papagájkórt. A betegség a gyengébb immunrendszerű embereket támadja meg. A kicsikre fokozottan veszélyes, mivel ellenálló képességük még nem eléggé erős. Néhány héttel a fertőzés után tüdőgyulladáshoz hasonló tünetek tapasztalhatóak: köhögés, magas láz, fej- és végtagfájdalom. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..