home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Gulyás: visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok
MTI
2020.08.28.
LXXV. évf. 35. szám
Gulyás: visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány — jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni — karanténba kell vonulniuk — ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségében külföldi eredetűek.

A vírus veszélyezteti a gazdaságot, a munkahelyeket és a nyugodt iskolakezdést is — hangsúlyozta Gulyás Gergely, kiemelve: egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését — hangoztatta.

A miniszter azt mondta, Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, de az ország még így is jobban áll — tette hozzá.

Gulyás Gergely kifejtette: kivételt a részletszabályok szerint — a korábbiakkal megegyezően — a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek. Lehetőség lesz továbbá a korlátozott sávban történő határátlépésre, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően. A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet — ismertette a miniszter.

A további részletekről, a felkészülésről szombat reggel 7 órakor a határellenőrzési akciócsoport ülésén tárgyalnak, amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, a honvédelmi és a belügyminiszter mellett.

Kiemelte: azt tudták megállapítani, hogy miután a behurcolás a legnagyobb veszély, ha zárják a határokat, az itthoni szabályok betartásával — köztük a maszkviselés, a távolságtartás, és kézmosás - akkor kordában tartható a vírus. Ez mindannyiunk érdeke, különös tekintettel arra, hogy szeptember 1-én megkezdődik az iskola és reményeik szerint a magyar gazdaság is normális keretek között tud tovább működni.

Elhagyni az országot lehet, de a hazatérés után nagyon szigorú szabályok érvényesek — rögzítette. A színkódokat illetően jelezte: két színkód van, Magyarország zöld, minden más vörös.

Kérdésre közölte: szeptember 1-jétől csak magyarországi tesztet fogadnak el, csak ezt vehetik biztosnak.

A Magyarországon tanuló külföldi diákokra vonatkozó kérdésre azt felelte: felsőoktatási hallgatói jog létesítéséhez negatív tesztre lesz szükség.


Fotó: Facebook

A mai kormánydöntések értelmében szeptember 1-jével:

— Magyar állampolgároknak belépés esetén 14 napos karanténba kell vonulniuk, amelyet csak két, Magyarországon elvégzett negatív teszt esetén hagyhatnak el.
— Külföldiek nem léphetnek be hazánk területére. Vannak azonban indokolt kivételek, ilyen például az üzleti és hivatalos út vagy a katonai konvoj.
— A tranzitforgalmat továbbra is biztosítjuk, tehát a kijelölt humanitárius folyosón át lehet utazni Magyarország területén.
— A határmenti 30 kilométeres sávban is szabad marad a mozgás, ám erre hatással vannak a szomszédos országok döntései. Ilyen például az ukrán határzár.
— A sporteseményekre is külön, szigorú szabályozást dolgoz ki a kormány.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..