home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Grand prix az Őskislány című előadásnak
Szerda Zsófia
2023.09.25.
LXXVIII. évf. 38. szám
Grand prix az Őskislány című előadásnak

Szeptember 22-én a Szabadkai Gyermekszínházban kihirdették a 30. Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál győzteseit, s átadták a díjakat. A zsűri tagjai: Szerbiából Amela Vučenović (a zsűri elnöke), Szlovéniából Jelena Sitar és Lengyelországból Jaroslav Antonjuk voltak, akik a fesztivál legjobb előadásának járó grand prix-t a nagybecskereki Toša Jovanović Nemzeti Színház Őskislány (Pradevojčica) című darabjának ítélték oda.

A legjobb rendezés díját az észtországi Flying Cow Színház Nocturne című előadás rendezője, Jevgenij Ibragimov vehette át. Az eredetiségért és fantáziáért járó díjat Jevgenij Ibragimov és Irina Marijapu kapták a Nocturne című előadásért. A legjobb eredeti zene is díjazva lett, melyet Nikola Jakimov érdemelt ki, szintén a Nocturne zenéjéért. A legjobb díszlet és bábos megoldásért járó elismerés Irina Somboracé lett (Őskislány). Öt egyenrangú színészi/animátori játék díjat osztottak ki, a következő alkotóknak: Ivica Lučić (Branka Mihaljević Gyermekszínház, Eszék: Nagyapa meséi), Mészáros Pancsa (Harlekin Bábszínház, Magyarország: Paprika Jancsi és az ördögök aranya), José Gil, Sofia Vinagre, Natacha Pereira (S. A. Marionetas Teatro e Bonecos, Portugália: ETC…), Lucia Svobodova (Anima-Act, Szlovákia: Nő-fóka) és a romániai Baia Mare Városi Színház társulatának a Péter és a farkas című előadásban nyújtott játékért.


Foto: Damir Vujković — A 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál díjazottjai és a zsűri tagjai

A zsűri öt különdíjat is kiosztott. Az elsőt a Banja Luka-i gyermekszínház csapatának a Hét holló című előadásban a Bogdan báb kollektív animálásáért az otthon elhagyása jelenetben. A második különdíj a Harlekin Bábszínház Paprika Jancsi és az ördög aranya című előadásának járt, a közönséggel való legjobban megvalósított kapcsolatért. Maja Lučić az eredeti dramaturgiai koncepcióért kapott különdíjat (Nagyapa meséi). A negyedik különdíjat a Kínából érkező Kína Jólétéért Gyermekszínház A háborúzás művészete című előadása vihette haza, a színpadi mozgással való kiváló kifejezésmódért és fantáziáért, és különdíjban részesült Ágyas Ádám és Dudás Dániel is a legjobb színpadi mozgásért a Szabadkai Gyermekszínház Árkon innen, bokron túl című előadásában.

A fesztiválnak az idén is volt ifjúsági zsűrije, ennek tagjai: Milica Ličanin, Teodora Marković, Dorijan Rastko Gladić, Petar Budinčević és Matija Iveljić, akik a Hét holló című előadást választották a legjobbnak. Kiemelték még a Történet egy fa szerelméről című előadást, mert egy egyszerű, mégis festői történetet mutattak be, rengeteg hang- és látványelemmel fűszerezve, mely használatával a színészek minden korosztály figyelmét lekötötték. Az előadást a dél-koreai Play Aree Színház mutatta be.

A fesztivál nyitónapján kiosztották a Kis Herceg Életműdíjat is, melyet az idén Amela Vučenović boszniai színész-rendező, Bonjo Lungov bolgár színész-rendező, valamint Jelena Sitar szlovén bábművész vehetett át.

A 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjában tizenhárom előadást láthatott a közönség, melyeket prof. dr. Zoran Đerić válogatott. Emellett különféle kísérőprogramokon, filmvetítéseken, könyvbemutatókon, kiállításokon és nemzetközi fórumon is részt vehettek az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..