home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Gondoskodjunk a csendes helyről!
Zséli Ágnes
2022.02.08.
LXXVII. évf. 5. szám
Gondoskodjunk a csendes helyről!

Szeretteink örök nyugvóhelye, a történelmünket, örökségünket, emlékeinket őrző kert legyen szép és rendezett, hiszen amikor virágot viszünk, vagy sétálunk egyet, a tisztán tartott környezet is megnyugvást nyújt a lelkünknek.

Nem hanyagolja el a törökbecsei temetőt a helyi Komunalac Közvállalat sem, melynek dolgozói nemrégiben több száz cserjét, facsemetét, örökzöldet és dísznövényt ültettek, mindemellett pedig a ravatalozó teljes felújítását is tervbe vették. A legnagyobb változás a basahídi út mellett végighúzódó, 500 méteres temetői kerítésnél történt, ahol a több mint tíz évvel ezelőtt ültetett, azóta már kiszáradt tujákat kiszedték, és a helyükbe több mint 600 korallberkenyét (photinia), illetve piros és zöld árnyalatú cserjét ültettek, valamint a ravatalozó körüli közterületeket is gondosan rendbe hozták.

Sofija Blažin, a törökbecsei Komunalac Közvállalat kertészmérnöke elmondta, újév előtt kihasználták a szép időt, s a tuják helyére 630 photiniát ültettek, mely egy népszerű cserje, és a hőséget is elviseli. 

— A száraz levegő nem felelt meg a tujáknak, így annak ellenére, hogy csepegtetőrendszerrel locsoltunk, a 830 tujából mintegy 600 kiszáradt. A tervek szerint folytatjuk a fásítást, és az idén még 250 photinia szépíti majd a területet. Ezeket még tavaly tavasszal megvásároltuk, amire összesen 252 000 dinárt költöttünk, hiszen darabjuk 400 dinárba került. A ravatalozó körüli virágágyásokba 150 rózsabokrot ültettünk, emellett 33 facsemetét, valamint 37 ciprusfélét, oszlopos alakú cserjét telepítettünk.

Felújítják a törökbecsei temető ravatalozóját is, ami úgyszintén a helyi Komunalac Közvállalat jóvoltából valósul meg. Az 1986-ban épült egyetlen ravatalozó az idén új nyílászárókkal, klímaberendezésekkel gazdagodik, de emellett az épület külső és belső falai is új festést kapnak — hallottuk Vladimir Radišićtől, a törökbecsei Komunalac Közvállalat igazgatójától.

A ravatalozó külső és belső falait legutóbb 2017-ben meszelték, a nyílászárókat viszont soha nem cseréltették ki. A fából készült régi nyílászárók helyére alumíniumablakok és -ajtók kerülnek majd, mivel hosszabb élettartamúak. A 200 négyzetméter alapterületű épülethez két ravatalozó, egy üzlethelyiség, iroda, mosdó és hűtőkamra tartozik.

— Négy évvel ezelőtt a belső falakat, valamint a külső vakolatot is átfestettük, melyet az idén újrameszelünk, mivel megkopott, sőt több helyen ki is fakult. A nyílászárók cseréjét illetően két ablakot, két kisebb, valamint ugyanannyi kétszárnyú ajtót cseréltetünk ki. Az épület két légkondicionálóval is gazdagszik majd, hogy a helyiségekben mindig megfelelő legyen a hőmérséklet. A temetőről való gondoskodás vállalatunk feladatköre, s mi mindenképp törekszünk arra, hogy az itt lévő hat alkalmazottunk felelősséggel végezze a munkáját. Közülük egy üzletvezetőnk, két sofőrünk van, míg hárman a pázsitról, a közterület tisztaságáról gondoskodnak. Fontos, hogy a temetői ravatalozó rendezett és tiszta legyen, hiszen az épület a mi felelősségérzetünket, munkánkat tükrözi.

A fásításra, virágosításra több mint 600 000 dinárt költöttek. Az ehhez szükséges pénzt a törökbecsei Komunalac Közvállalat az önkormányzattal közösen folyósította, a ravatalozó felújításának befektetési összköltsége pedig félmillió dinár lesz majd.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..