home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gödörben gurulva
Szerda Zsófi
2021.05.13.
LXXVI. évf. 18. szám
Gödörben gurulva

Április utolsó hétvégéjén tartották meg Magyarkanizsán a Sk8 & slam 4 the grund! elnevezésű rendezvényt. Kerékpárok, görkorcsolyák és gördeszkák kerekei suhantak a betonon. Sok trükköt tátott szájjal nézett a kíváncsi közönség, hiszen Kanizsa polgárai szép számban megjelentek a Gödrök játszótéren. És hogy fül se maradjon szárazon, az ifjú slam poetrysok is megmérettettek.

Szabadtér, napsütés, sport, fiatalok. Mindez egy helyen. Arra a néhány órára, amíg a rendezvény tartott, olyan érzésünk volt, mintha egy minifesztiválon lettünk volna. Mintha az elmúlt egy év csak egy rossz álom lett volna, s most felébredtünk, és majdnem ugyanott folytatjuk, mint elalvás előtt. Már a rendezvény beharangozója nagyon ötletesre, fiatalosra és lendületesre sikeredett, egy picit már előrevetítve a slamversenyt. Olvassátok:

Sk8 & slam 4 the grund!
avagy, a GÖDÖR GRUND PROJECT vol.1

Talpra haver, ne menj haza
Itt az idő, most vagy soha!
A lelkiismeret téged is furdal?
A nagy kérdés az: mit kezdjünk a grunddal?
S ezt a nagy kérdést kivetítve rátok:
Mire vágytok, kanizsai titánok?
Ingyen wifi legyen? Vagy fapadok?
Ez a kérdés, válasszatok!

A grundért való felelősségünk tudatában esküszünk,
Esküszünk… Hogy április 24-én ott leszünk!

Görisek, rockköltők
Skate-erek, slamerek,
Legyen szép napotok
És menő gödör játszóteretek!

És ha már bevetted a napi költeményadagod,
Megtudod a részleteket, ha ezt tovább olvasod

Mi, az Ifjúsági Otthon büszke katonái
Úgy döntöttünk, ennyi volt, nem akarunk várni!
Összeülünk sok edzett, csiszolatlan elmével
Hogy rájöjjünk, mihez kezdjünk a „gödör játszóterével”!
Mert szép dolog, ha rányávog pár arra futó macska
De talán funkciója ennél kicsit nagyobbacska…
S való igaz, impozáns egy széles betontenger
De jobbá is tehetjük — térj már észre, ember!
Persze, kiváló hely ez a tornázó legyeknek
De adjunk már egy lökést a reményhegyeknek!
Elég is volt ebből, folytassuk prózában
S lássuk, mire számíthatsz abban a pár órában.

De mi is ez a Gödör Grund? Az egyik magyarkanizsai városrész neve, s itt található a Gödrök játszótér, mely egy picit már el is van hanyagolva. Itt szeretne Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája, az OZ kialakítani egy szabadtéri ifjúsági teret. A rendezvénnyel erre is szerették volna ráirányítani a figyelmet, és végeztek egy közvélemény-kutatást is, egy kérdőív kitöltésével ugyanis arra válaszolhattak a fiatalok, hogyan képzelnek ők el egy ifjúsági teret, mire lenne szükségük: padokra vagy wifire, esetleg egy jó gördeszkapályára? A kérdőív megtalálható az OZ közösségi oldalán, aki úgy érzi, töltse ki bátran.

Ilyen reklám után, mint a fenti versike, azt hiszem, valóban csak az maradt otthon, aki nem találta a laptopján a kikapcsol gombot, vagy az anyukája befogta virágot ültetni. A legkisebbekre is gondoltak a szervezők, a Streamlet Art Association csapata egy óriási, barna papírgurigát görgetett ki a földre, hogy a gyerekek erre fessék rá, ami éppen eszükbe jut. És hogy a kreativitásukat tovább fokozzák, nem ecsettel tették mindezt, hanem rögtönzött pemzlivel, ki faággal, ki az ujjával, ki egy levéllel.

A megnyitó után a legkisebb görkorisok foglalták el a pályát, és mutatták be tudományukat a zsűrinek, azaz Tékiss Tamás írónak, aki az írás mellett tanár is, exslammer és a korábbi évek Go Sk8 Days gördeszkaversenyeinek egyik fő szervezője. Középiskolás kora óta foglalkozik ezzel a sportággal, amely számára nem csupán szenvedély, hanem életstílus is.

Az első három helyezett ajándékcsomagot és egy 5000/3000/2000 dináros, műszaki szaküzletben levásárolható utalványt nyert. A gyermekek közül a harmadik Kormos Zsuzsa lett, a második Vajda Luca, a győztes pedig Kis Botond. A felnőtt kategóriában a harmadik helyen Nemanja Liptak, a másodikon Tornai Krisztián, az elsőn pedig Kovács Viktor végzett.

A versenyzők mellett ott gurultak a pályán még a szabadkai BMX-esek is, a közönség tehát válogathatott, kinek a mutatványát és trükkjeit követi figyelemmel.

A sport után egy kis irodalom következett. A slamverseny zsűrijében a közönségzsűri mellett Oláh Tamás és Gömöri Eszter ült. Valószínűleg egyiküket sem kell bemutatnunk a vajdasági fiataloknak, mégis álljon itt néhány mondat róluk: Oláh (K.) Tamás dramaturg, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat művészeti vezetője, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének egyik fő szervezője. Gömöri Eszter slammer, pszichológus, előfordul, hogy verset is ír. A Slam Poetry Szeged szervezője, rendszeres résztvevője, vezetője, illetve zsűritagja a vajdasági slamesteknek is.

Öten mérettek meg a Gödör slamszínpadán, őket Jaksi Máté vezette fel, könnyed természetességgel és humorral. S amíg a zsűri eldöntötte, ki álljon fel a dobogó első három fokára, maga a műsorvezető, a zsűri és a görkoris, azaz Máté, Eszter és Tamás is mikrofont ragadott, majd felolvasta alkotását. Megszületett a döntés: a harmadik helyen Futó Melinda végzett, második lett Boros Gyevi Csongor, első pedig Magosi Áron, akinek ez volt az első slamje.

Az eredményhirdetés után lassan kiürült a Gödör, reméljük, nem kell sokat várni, hogy ismét megteljen élettel. És hogy az is hallja lelki füleivel a Gödrökben gördülő görkorik és deszkák zaját, aki nem tudott eljönni, most képriportunkban felidézzük, milyen volt ez a tavaszi szombat Kanizsán. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..