home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Globális légi forgalom
Talpai Lóránt
2020.03.20.
LXXV. évf. 12. szám
Globális légi forgalom

12%-os csökkenéssel számol a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa — Alig nőtt a GDP az euróövezetben —Támogatná az orosz kormánypárt, hogy Putyin újraindulhasson az elnökségért

12%-os csökkenéssel számol a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) szerint a légi járatok csökkenése miatt mintegy 4 milliárd dollár bevételkiesést szenvedhetnek el a repülőterek üzemeltetői. A szervezet legújabb közleményében azt írta, globális szinten az első fél évben legalább átlagosan 12%-kal csökken az utasforgalom a repülőtereken az előzetes becslésekhez képest, de a visszaesés Ázsia-Óceániában ennek a duplája is lehet. Az utasok elmaradása, illetve a járatok szüneteltetése miatt jelentősen csökken a repülőterek bevétele. Korábban az ACI 39,5 milliárd dollár bevételt várt az első negyedévben, de a vírus hatásai miatt 4,3 milliárd dollár kieséssel kell számolni átlagosan. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa emellett arányos résidőelosztási rendszert javasolt, és elvetette a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) javaslatát, mely a 80/20-szabály eltörlését kezdeményezte. Az ACI álláspontja szerint e szabály eltörlése veszélybe sodorná az országok globális piachoz való hozzáférését. A szabály lényege, hogy a légitársaságoknak a rendelkezésükre álló repülőtéri résidőket legalább 80%-ban fel kell használniuk, különben elveszítik őket. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég jelezte, hogy az unióban felfüggesztik ezt a szabályt, ugyanilyen döntést hozott az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) is.

 

Alig nőtt a GDP az euróövezetben

A tavalyi negyedik negyedévben és 2019 egészében is 2013 óta a legkisebb mértékben nőtt a bruttó hazai termék az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legutóbbi becslése alapján. A foglalkoztatottak száma viszont az uniós statisztikák vezetése óta a legmagasabbra emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben. 2019 negyedik negyedévében szezonális kiigazítással 0,1%-kal nőtt az euróövezet 19 tagállamának bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévihez képest, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 0,2% volt a negyedéves növekedés. A harmadik negyedévben az euróövezeti GDP 0,3%-kal, az uniós pedig 0,4%-kal nőtt negyedéves bázison.

 

Támogatná az orosz kormánypárt, hogy Putyin újraindulhasson az elnökségért

Támogatna az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt egy olyan alkotmánymódosítást, amelynek értelmében Vlagyimir Putyin elnök újraindulhatna a tisztségért a jelenleg hatályos törvényi tilalom ellenére — jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusa végén távoznia kellene a hatalomból. Az Egységes Oroszország egyik törvényhozója, Valentyina Tyereskova — a világ első női űrhajósa — azonban azzal a javaslattal állt elő, hogy módosíthatnák az alaptörvényt úgy, hogy Putyin elnökségeinek számát ismét nulláról lehetne indítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..