home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gida, de már a sziklák bajnoka
2022.05.03.
LXXVII. évf. 17. szám
Gida, de már a sziklák bajnoka

A zerge a Vadaspark egyik legegzotikusabb állatának számít, annak ellenére, hogy egy európai, a környező országokban is élő fajról van szó. A természetes élőhelye azonban teljes mértékben ellentéte az alföldi tájnak: a magashegységek patásaként él a hazánk legmélyebben lévő pontjától pár kilométerre található erdei kifutóban. A komfortot számára a sziklás dombbal teremtettük meg, amelynek kövein immár egy múlt héten született zergegida is bemutatja veleszületett akrobatikus képességeit. A különleges vadkecskefajt a látogatók is megleshetik, ha kellő türelemmel és csendben várakoznak a kifutó mellett.

Szegeden 2019 óta látható a zerge, egyedüliként mutatjuk be hazánkban. Európa szerte sem számít gyakorinak, mindössze kb. 120 egyede él a kontinens állatkertjeiben. A természetben összességében nem számít kritikusnak a helyzete, egyes alfajaitól eltekintve, mint pld. a tátrai zerge, amely az emberi tevékenység (vadászat, zavarás stb.) következében végveszélybe került. A zergék anatómiája és viselkedése egyaránt a hegyvidéki léthez alkalmazkodott, rendkívül ügyesen közlekednek a sziklákon, szűk peremeken. A kifejlett egyedeknek így természetes ellensége nincs, egyedül a fiatalokra lehetnek veszélyesek az olyan nagyméretű sasfajok, mint a szirti sas. Ezért is fontos, hogy a gidák mielőbb el tudjanak menekülni a veszély elől, így már pár naposan is ügyesen ugrálnak a köveken. Az anyák többnyire tavasszal adnak életet egy, ritkán két gidának, a csapat többi tagjától elkülönülve.


Fotó: Szegedi Vadaspark
 

A legek madarairól és különleges fákról szól május 8-a

Izgalmas feladványokkal, tojás-, toll- és fészekfelismeréssel, valamint a legkülönlegesebb madarakkal és fákkal várjuk a családokat május 8-án, a madarak és fák napjához kapcsolódó családi napunkon. A 2022. május 8-án, vasárnap 10-16 között tartandó rendezvényen a legkisebbeket játékos feladatok mellett színezővel, a nagyobbakat érdekes kvízzel várjuk.

Május 10-e a madarak és fák napja, amely a Föld napjának a testvérünnepe. Ahogy a legtöbb zöld jeles nap, így a madarak és fák napja is azzal a céllal jött létre, hogy különösen a fiatalok természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa. A hagyomány több, mint egy évszázada kelt életre. 1902-ben a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében kötötték meg a párizsi egyezményt, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Az eseményt iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendelet tette, mely alapján az elemi népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben méltatni a Madarak és Fák Napját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..