home 2023. december 11., Árpád napja
Online előfizetés
Georgette és Rhus
Roncsák Alexander
2018.07.26.
LXXIII. évf. 30. szám
Georgette és Rhus

Georgette. A főemlősök rendjéből. Belgium, Brüsszel... Húsz évvel az első világméretű, véres verekedés után.

Egy külvárosi ház. Láthatatlan ablakpárkányára képzelt, agyonvert tolnai csipkével.

A sötét szobában Georgette egy-egy galambot tart bal és jobb kézfején. A béke jelképét? Vagy... a felfüggesztett boldogság szimbólumát? Vagy... egy optimista álom ígéretét? Hiszen újra ő a misztikus múzsa M. életében. Sheila, a szürrealizmus szexepil fantomja a múlté (ahogyan számára Paul).

Sheila. Mai szóval élve: a groupie. Nagy jelenete volt az első szürrealista nemzetközi kiállításon. Londonban. A Trafalgar téren. Két évvel korábban. Az egyik kézfején két galambot tartott. A másikon egyet. A fejét teljesen beborította egy tömbösített vágottvirág-kompozíció.

Senki sem csodálkozott, hogy az odalátogató M. ott akkor elveszítette a fejét...

Rhus. Rhus typhina. A szappanvirágúak rendjéből. Szerbia. Szabadka... Húsz évvel az eszeveszett mértékű délszláv öldöklés után.

Egy külvárosi ház. Ablakpárkányára terített, agyonvert tolnai csipkével (a könyvtárban már biztosan hiányolják).

Rhus napsütötte kertben ágaskodó karján két balkáni gerle ül.

(Amikor a szomszédok elköltöztek, elfelejtették magukkal vinni két luxusmacskájukat, melyek egész addigi életüket a házban töltötték, hogy aztán egyik napról a másikra hajléktalanná váljanak. A külvilágot addig csak a tévés szappanoperákból és a híradókból ismerték. A túlélési ösztön azonban csodákra képes. Bolti ételhez szokott korgó gyomruk hamarosan sok mindent befogadott abból, amit a szabad égbolt alatt találtak. Így az egyik balkáni gerlét is. Melyet nem testvériesen osztottak el. És most a másikról álmodnak. Ahogyan a városházán kővé dermedt, éhes oroszlánok reménykednek abban, hogy a körülöttük röpködő kék galambok egyszer a szájukban landolnak mind.)

Rhus karján egy bús balkáni gerle ül. A galambalakúak rendjéből. Hirtelen felkapja a fejét, szemközt megpillant valakit, és vidáman felröppen. A következő pillanatban nagy csörömpölés. Egy betört ablak hangja. A széttört üvegdarabokon jól kivehetően megmaradt a felröppenő gerle tükörképe és a mögötte hagyott fák, felhők lenyomata. A kert kulcsa.

A felhőmintás gerle gyorsan magához tért. Azóta mindennap öntök neki friss vizet.


A nyitóképen Georgette — R. Magritte felvétele (részlet)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..