home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Generációváltás a Tiszavirágban
Tóth Tibor
2023.09.29.
LXXVIII. évf. 39. szám
Generációváltás a Tiszavirágban

A zentai Tiszavirág Kajakklub versenyzői számára nemcsak a nyár, hanem a 2023-as versenyidény is véget ért. A Tisza-parti város egyik legtömegesebb egyesületében az idén inkább a minikajakosok szereplése keltett nagyobb visszhangot, a nagy kajakosok sem maradtak azonban érmek nélkül az év legfontosabb versenyein.

Az országos bajnokságot hat éremmel zárták a zentai kajakosok. Aranyérmet ezúttal nem szereztek, ezüstérmet Gere Katalin (juniorok és felnőttek, K-1, 1000 méter) és Subotić Marko (felnőttek, K-1, 1000 méter) nyert, bronzot pedig Gere Katalin (juniorok, K-1, 500 méter), a Subotić Marko, Subotić Igor felnőttkajakpáros 1000 méteren és a Mirković—Takács—Özvegy—Farkas összetételű, 1000 méteren indult serdülőnégyes szerzett.

— Felemás országos bajnokságot zártunk, a korábbi években sokkal jobban sikerült az év legnagyobb hazai versenye — kezdte a beszélgetést Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub vezetőedzője. — Hat éremmel zártunk, ami az elmúlt tíz év alatt a legkevesebb, viszont értékes dobogós helyezésekről beszélhetünk. Az eredmények csapathajóban maradtak el, meglepő módon az idén inkább az egyéni teljesítmények törtek felszínre. Versenyzőink gyakran nüanszokkal maradtak le a dobogóról. A fiúk és a lányok valóban alázatosak, szorgalmasak, viszont ez az országos bajnokság nyomot hagyott bennem és az egyesületben is. Ez nem azt jelenti, hogy ők a következő versenyeken nem lesznek jók, és azt sem, hogy sikertelen országos bajnokságot zártunk, viszont nem voltunk olyan eredményesek, mint a korábbi években — mondta őszintén a vezetőedző, majd kitért a minikajakosok szereplésére is. — Az egyesületen belül megfordult az egyensúly, és a minikajakosok hozták azt az éremszámot, amelyet a pionírok, a serdülők, a juniorok és a felnőttek szoktak. Valószínűleg generációváltás történik, csak ezt eddig még nem mondtuk ki. Minikajakosaink az országos bajnokságon csapatban a palánkaiak mögött alig lemaradva a 2. helyen végeztek, egyéniben pedig 14 érmet, közte aranyérmeket is, lapátoltak össze. Népes utánpótlásunk van, hiszen egész évben csaknem 40 minikajakossal versenyeztünk, a kajakiskolában pedig 50 gyereket tanítottunk meg a sportág alapjaira. Az utánpótlással a klub korábbi versenyzői, jelenleg okleveles szakemberei, Vartus Árpád és Túri Csongor foglalkoznak.


Gere Katalin a válogatott színeiben részt vett a korosztályos olaszországi vb-n és a portugáliai Eb-n is

A korábbi évektől eltérően, amikor 5-6 kajakos került be a válogatottba, ezúttal egy versenyző, mégpedig Gere Katalin kapott meghívót az ország legjobbjai közé.

— Kata végighalmozta a korosztályos Eb- és vb-döntőket, nem titkolt céljaink közé egy érem tartozott. Ehhez legközelebb a portugáliai Európa-bajnokságon volt, ahol K-1, 1000 méteren az utolsó méterekig harcolt a 3. helyért, végül az 5. helyen ért célba. Párosban a palánkai Dina Baceljjel K-2, 500 méteren a 6. lett, mely szintén jó eredmény. Az olaszországi világbajnokságon 1000 méteren a 6. helyet szerezte meg, 500 méteren pedig a B döntőben az 5. helyen szakította át a célvonalat. Kata két éve mindig döntőbe jut a korosztályos világversenyeken, most azonban fellép az U23-as mezőnybe, és jön a vízválasztó, tehát az 5—6. helyről oda kellene érni az első háromba — mondta.

Alighogy véget ért az idény, a vezetőedző máris a következő évre vonatkozó tervekről gondolkodik, próbálja a lehető legjobban összerakni a mozaikot, mely minél jobb szereplést eredményez a klub számára.

— Subotić Marko a felnőttmezőnyben szerzett országos bajnoki ezüstérmével és azzal, hogy megszorongatta a duisburgi vb B döntőjében harmadik Branko Lagundžićot, azt mutatja, hogy valóban helye van a nemzetközi felnőttmezőnyben. Stabillá kell tenni a versenyzését, és akkor jövőre indulhatna a szegedi olimpiai pótkvalifikációs versenyen. A tervek szerint a Gere—Bacelj-páros is nekivágna az olimpiai pótkvalifikációnak. Az egyénire is figyelünk, de a nemzetközi mezőnyben a csapathajókon lesz a hangsúly. A szintén az U23-as mezőnybe fellépő Subotić Igornak a versenyzői kvalitásokat nézve sokat kell még fejlődnie, viszont utolsó éves juniorként kiváló versenyzést láttam tőle, és szép jövő előtt álló kajakos lehet belőle. Serdülőink jó felkészüléssel ott lehetnek a legjobbak között, pionírjaink pedig valahogy testileg egy kicsit lemaradtak a korosztályuktól, a más klubokban lévő, hasonló korosztályba tartozó versenyzőktől, de néhány éven belül, ha továbbra is ekkora alázattal és szorgalommal dolgoznak, ütőképes csapat válhat belőlük. Minikajakban hat-nyolc olyan küzdeni akaró, versenyezni és bizonyítani vágyó gyereket látok, aki a későbbiekben, akár egyéniben is, hatalmas sikereket érhet el — fejtegette a vezetőedző, hozzátéve, hogy a kajak Szerbiában a riói olimpia óta a legsikeresebb évet zárja, hiszen a világversenyeken szerzett érmek mellett 8 olimpiai kvóta már a zsebben van, és a következő évben ez még 2-3 kvótával több is lehet.

A minikajakosok az országos bajnokságon 14, a vajdasági bajnokságon 13 érmet szereztek (fotók: Facebook)

Túri Csongor tíz évet kajakozott a Tiszavirágban, majd az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelés Karára került, ahol a napokban szerzett oklevelet. Három éve edzősködik a zentai klubban, 20—25 alsó osztályos minikajakossal dolgozik, valamint Vartus Árpáddal közösen kajakiskolát, sporttáborokat és toborzókat szervez.

— Eredményes évet zártunk, a 14 megszerzett érem mögött rengeteg munka és verejték van, mind a mi, mind a versenyzők részéről. A kis alsósok felnőttek a feladathoz, rendkívül motiváltan és elszántan edzettek. Örömben és bánatban egyaránt részük volt, de mindenből tudtak meríteni, illetve ebből valamit a saját javukra fordítani. A nyár folyamán sporttábort tartottunk, és megszerveztük az Apolo Gyógyszertár nyári táborát, valamint három kajakiskolát indítottunk, ennek keretében csaknem 60 gyereket mozgattunk meg, a felük pedig itt maradt a klubban — mondta Csongor.

Vartus Árpád 2006-ban kezdett kajakozni, első érmét egy évvel később egy óbecsei versenyen nyerte. Budapesten befejezte a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet, közben már edzősködött az egyesületben, és 2021-ig versenyzett is. Árpádhoz a felső osztályos minikajakosok tartoznak, és azok, akik már átülősök, tehát a nagy kajakokban is versenyeznek.

— Kihívás a gyerekekkel dolgozni, mivel kamaszodnak, és akkor nehéz velük foglalkozni, másrészt pedig a minikajakból a keskeny versenyhajóba ülnek át, ami majdnem olyan, mintha újra meg kellene tanulniuk kajakozni. Vannak gyerekek, akik egy-két hét alatt megtanulnak a nagyobb hajóban evezni, míg másoknak az egész idény rámegy erre. Ez egy kicsit felborítja az edzéseket, mivel a társaság egy része még a nagy hajóban való evezést gyakorolja, így edzést csak a csapat másik részének tarthatok. Ezt már megtanultuk kezelni, és a kajakosok ügyesek voltak a versenyeken. Ha valaki csatlakozni szeretne hozzánk, megteheti a Tiszavirág Kajakklub helyiségében, de Facebook-oldalainkon (Tiszavirág Kajakklub, Vartus Árpád, Túri Csongor) és az ott található telefonszámokon is lehet jelentkezni. Főleg kisebb korosztályokra, az általános iskolásokra gondolunk, hiszen ők még fogékonyak arra, hogy elsajátítsák a kajakban való evezést. Az edzések mellett arra is törekszünk, hogy élményt is nyújtsunk a gyerekeknek — mondta Árpád, majd hozzáfűzte, hogy jövő év február 3-án második alkalommal szervezik meg a Tiszavirág Kajakbált, melyre a jegyek az esemény meghirdetésétől kezdve december 20-áig kedvezményesen lesznek kaphatóak.

A zentai kajakozók e sorok megjelenésekor még rövid pihenőjüket töltik, az új idényre való felkészülést pedig október 2-án kezdik.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..