home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Generációváltás a Championsnál
(T. T.)
2015.09.15.
LXX. évf. 36. szám
Generációváltás a Championsnál

A futsal egyre nagyobb teret hódít szerte a világon. Szabadkán, pontosabban Makkhetesen a Champions Futsalklubban több korosztállyal, lányokkal és fiúkkal egyaránt foglalkoznak a szakemberek. A klubban eddig felnőttcsapat is működött, az őszi idényben azonban a serdülők, a pionírok és a legkisebbek, az úgynevezett kiskakasok rajtolnak a pontvadászatban.

— Aki követte az elmúlt három évünket, az tudja, hogy a felnőttegyüttes 70-80 százaléka végigjátszotta ezt a három idényt, a jobb megélhetés reményében azonban a csapatnak éppen ez a része távozott külföldre, Angliába, Németországba, Ausztriába. Csapatunkban három-négy játékos maradt, így nem neveztünk be a következő idénybe. Lehetetlen volt ilyen rövid idő alatt tíz új játékost igazolnunk. Senkit sem hibáztatok, a sors ezt így akarta.  Köztudomású, hogy Észak-Bácskában nagyon nehéz egy futsalcsapatot alakítani, mert a játékosok nagy része nagypályás labdarúgással foglalkozik. Tudomásom szerint a 2016/17-es idénytől új szabály lép életbe, mely szerint a játékosok futsalt és nagypályás labdarúgást is játszhatnak. A másik ok, amiért nem vállaljuk a III. ligát, az anyagiakban keresendő. A II. liga hatalmas költségekkel járt. Örülünk neki, hogy végigjátszottuk a ligát. A nagypályás csapatoknak saját pályáik vannak, ahol bármikor és bármennyit edzhetnek, nekünk azonban a Sportcsarnokban tartott tréningek és a Műszaki Középiskolában lejátszott mérkőzések mind pénzbe kerültek. A nemrég megtartott összejövetelünkön a vezetőség egyhangúlag úgy döntött, hogy a felnőttcsapatot ebben az idényben nem nevezzük be a versengésbe. A jövőt illetően bizakodó vagyok, a kettős játéklehetőség minden bizonnyal megkönnyíti a dolgunkat — mondta Csizmár Zsolt, a felnőttegyüttes vezetőedzője.

A kétszeres bajnok és egyszeres ezüstérmes pioníregyüttest teljes egészében a serdülőcsapatba, az U-17-es korosztályba irányítják. Az edző tizennyolc fős kerettel dolgozik, a csapat gerincét a tavalyi bajnokcsapat adja, egy-két erősítéssel kiegészülve. Tisztában vannak vele, hogy a serdülők között sokkal nehezebb dolguk lesz, de ez nem tántorítja el őket attól, hogy nagy célokat tűzzenek ki maguk elé.

— A három éve kezdett folyamatot folytatni szeretnénk, így a célunk mindenképpen a dobogó. A mezőny rendkívül erős, könnyű ellenfél nincs.

A bajnok újzsedniki Preporod, a bajmoki Radnički, a Tavankút, a Bikovo, a Đurđin mind nagyon erős riválisok. A fiúkkal megnyertük a magyarországi Kelebián megtartott augusztus 20-ai, színvonalas tornát, ami csak növeli az önbizalmunkat — mondta az edző.

A pionírcsapat teljesen újjáformálódik, hiszen a tavaly ebben a korosztályban szereplők már a serdülőknél folytatják pályafutásukat. A csapattal Mićo Marijić foglalkozik. Az első évben még nem fog eredménykényszer nehezedni a gyerekekre, a legfontosabb, hogy játsszanak, a csapat minél jobban összekovácsolódjon, és így a következő bajnokságon már merészebb célokat is kitűzhetnek maguk elé. A mezőny itt sem lesz gyenge, talán a szabadkai Dribling tűnik a legesélyesebbnek, de a többiek is veszélyesek.

A felnőttek a tavalyi bajnoki idényben kiestek a II. ligából, de a csapat „befagyasztásának” nem ez az oka.

Míg a nagyobbak még készülnek a bajnoki idényre, addig a legkisebbek már túl is vannak a Foci 7 elnevezésű versenysorozat első állomásán. A szabadkai Bácska 1901 pályáján a Champions legkisebbjei a csoportmérkőzések során a Spartacus és a topolyai TSC csapataitól vereséget szenvedtek, a Szabadkát legyőzték, úgyhogy az 5. helyért mérkőzhettek, és jobbnak bizonyultak a házigazda együttesénél, 5 : 1 arányban.

— A játékkal meg vagyok elégedve. A ligában több mint húsz csapat indult, az első nyolc a rájátszásba kerül. Szeretnénk legalább a nyolcadik helyen végezni, de akkor sem leszünk elkeseredve, ha ez nem sikerül. A következő torna három hét múlva esedékes, és a gyerekek szintén négy mérkőzést fognak játszani — mondta Csizmár.

A klub női együttese tornákon vesz részt, mivel női futsalbajnokság Szerbiában még nincs. Magyarországi csapatokkal már tárgyaltak róla, hogy a szabadkai lányok bekapcsolódnának a magyar liga küzdelmeibe, ez azonban adminisztrációs akadályok miatt még várat magára. Addig maradnak a tornák, az utóbbi kettőről — a legutóbbit a magyarországi Kelebián tartották meg — a Champions lányai hozták el a torna győztesének járó serleget. A tavalyi idényhez képest néhány változáson (többen is Magyarországon folytatják tanulmányaikat, a Spartacusból viszont érkeztek) átesett csapat benevez a téli futsaltornára, melyet Szerbia nyolc régiójában tartanak meg. A selejtezőket a fiúkkal játsszák, és remélik, hogy sikeres szereplés esetén a döntőben már más lánycsapatokkal is összemérhetik erejüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..