home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Generációk és ami közöttük van
Pap Ágota pszichológus
2018.11.15.
LXXIII. évf. 45. szám
Generációk és ami közöttük van

A generációk közti szakadék létezése igencsak megkérdőjelezett a szakemberek körében.

Pontosabban egyértelmű, hogy van különbség, no de mekkora? Hiszen ha fiatalokat kérdezünk meg egy témában (pl. tizenéveseket vagy a húszas éveik elején járókat), azok bizonyára más választ adnak a fiatal felnőttekhez (25—34 év közöttiekhez) képest. A kutatási eredmények arra figyelmeztetnek, hogy a „mai fiatalok” nem írhatóak le egységes jellemzőkkel, nemcsak hogy életkezdők, hanem gondokkal is küszködnek.

Két amerikai szerző, William Strauss és Neil Howe alkotta meg a generációelméletet, mely szerint egy nemzedék tagjainak nagyon hasonló a világlátásuk és az értékrendjük. Elméletük alapján egy ember életében négy generációváltásra kerül sor — minden században ugyanúgy, ciklikusan követve egymást.

Kétségtelen, hogy a ma fiataljainak (Z generáció: 2000-es évek — művészek) másak a körülményei, mint a korábbi generációknak (Baby Boomer, X, Y), ezért másak a problémamegoldó eszközeik és a kommunikációs csatornáik is. Elmondható még, hogy van affinitásuk a technikai dolgok használatához — igazi digitális bennszülöttek —, könnyen „szereznek be” tudást, de mély ismereteik alig vannak. A tanulmányok sokszor a munkaerőpiaci viselkedésükkel foglalkoznak, noha ezek a fiatalok még leginkább csak most törnek be oda.

Bizonyos kutatások figyelemzavarosnak minősítik őket, hiszen az információhoz való viszonyulásuk eltér a korábban megszokottól. Mivel a kütyükön minden információhoz azonnal hozzájutnak, „kívülről” semmi sem motiválja őket arra, hogy megtanuljanak bármit is — tudásuk felszínessé válik. Ugyanígy az online tér ingergazdag közege miatt nehezen tűrik a monotóniát, emiatt tűnhetnek figyelemzavarosnak is. Dr. Guld Ádám médiakutató szerint mivel a világhálón, a közösségi médiában a „közvetlen, informális kapcsolatokhoz szoknak hozzá, nagyon nehezen igazodnak el a munka világára jellemző hierarchikus, tekintélyelvű, formális környezetben”. Ez a feszültség ott lép fel, ahol fiatalabb és idősebb nemzedékek együtt dolgoznak. De a Z generáció rugalmassága ijesztő is lehet, mert a munkaadóval szemben ritkán lojális, nehezen motiválható.

Az Y és a Z generáció tagjaira is jellemző, hogy egyszerre képesek több mindennel foglalkozni — ők a multitasking generation. Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő írásában azt olvastam, hogy az Y generációsok közül többen az élményeket tartják a legfontosabbnak, vagyis szívesebben költenek élményekre, mint materiális javakra. Megjelenik a FOMO (fear of missing out — félelem attól, hogy kimaradunk valamiből) fogalma, melynek következménye a depresszió és a magány. A Z generáció (szupermost generáció) is élményt követel, méghozzá állandó jelleggel és azonnal. Az azonnaliságban szocializálódott, hiszen mindenhez elegendő volt egyetlen klikkelés.

Mivel az Y generációval (’80-as, ’90-es évek — hősök) már jóval többet tudtak törődni a szülők, mint az X-esekkel (ettől aztán különlegesnek érzik magukat), sőt, közülük sokan még mindig a szülők közelében vannak, és védettséget élveznek (felettük lebegnek az ún. helikopterszülők, általuk pedig kialakul a Pán Péter-szindróma), magabiztosak, igazi csapatjátékosok. Kellően racionálisak ahhoz, hogy hosszú távra tervezzenek, ám sokkal bizonytalanabb gazdasági miliő várja őket odakinn, hagyományosabb az értékrendjük, mint az elődjeiknek. Ezek a fiatalok látták, amint szüleik lelkileg, egészségileg tönkrementek, mire felküzdötték magukat oda, ahol ma állnak, ezért ők már nem hajlandóak erre: karriert építenek, és magas keresetben gondolkodnak. Ők a fogyasztói társadalom alakítói és húzórétege, mely egy felpörögött ritmusban éli az életét, jól eligazodva a legújabb trendek között is.

Az X generáció „gyermekeire” (’60-as, ’70-es évek — nomádok) jellemző a nagyobb munkafegyelem és türelem, megfontoltabbak, alaposabbak, és nagy hangsúlyt helyeznek a tervezésre, ezért kevesebb hibával dolgoznak, gyorsan átlátják az összefüggéseket, időgazdálkodásuk az Y és a Z generációhoz képest jóval hatékonyabb.

A generációelméletet sokan — az asztrológiához hasonlóan — amolyan mondvacsinált korképnek, felesleges kategorizációnak tartják. Én mégis úgy látom, hogy nagymértékben segít a gyerekeink működésének, tanulási folyamatainak, szorongásainak megértésében. Fordítva viszont nem alkalmazandó, vagyis: nem azért olyan a gyerek, mert ahhoz a bizonyos generációhoz tartozik. Szükségletei, igényei, küzdelmei ugyanazok, de eszközei és feltételei eltérőek.

A 2010 után születetteket alfának keresztelték. Ez az év másról is ismert: kifejlesztették az Instagramot, piacra került az első iPad. Mindez jól szimbolizálja a generáció jellemzőit. És valóban: ezek a gyerekek gyakran előbb tanulják meg az érintőképernyő használatát, mint járni. A finommotorikus készségek fejlődhetnek, viszont az audiovizuális és a térlátás (pl. a fejlesztő építőkockázás hiánya miatt) kevésbé. A feltételezések szerint sokkal kevesebb szociális kapcsolatuk lesz az előző generációkhoz képest, illetve az is elképzelhető, hogy teljesen elmagányosodnak. A tanulás módja is autodidakta lehet, ebben az internet segítheti őket. Az alfák védelmét a korlátozott kütyühasználat és a jó példa segíti, vagyis ha a szülő nem az okostelefonjában leli örömét, mert akkor ezt a gyermek is átveszi. Úgy tűnik, a táblagépek és az okostelefonok világában a hagyományos játékok háttérbe szorulhatnak, ezért ajánlott például a dominó, a dobókocka, a különféle memória-, kártya- és stratégiai játékok, valamint játék pénz használata. Emellett a digitális tananyagok megfelelő fejlesztéséről is gondoskodni kell. Vagyis a szülők és a pedagógusok előtt álló legnagyobb kihívás a klasszikus és a modern technológia által nyújtott eszközök közötti egyensúly kialakítása, illetve az értékrendek egyeztetése a generációk között.


Illusztráció:  Depositphotos.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..