home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Gázelosztó központ
Talpai Lóránt
2022.10.20.
LXXVII. évf. 42. szám
Gázelosztó központ

A legbiztonságosabb útvonal — A harag napja — Megrongálták Van Gogh festményét

A legbiztonságosabb útvonal

A kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián találkozott egymással Vlagyimir Putyin és Recep Tayipp Erdoğan. Az orosz és a török államfő megbeszélésén előtérbe került a gáz és az energia kérdése. Putyin azt javasolta török kollégájának, hogy Törökország legyen az Európába szállított orosz gáz elosztási központja, mivel szerinte ez lehet a jövőben a legbiztonságosabb útvonal. Mint ismeretes, nemrég furcsa körülmények között megsérült az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték, ami további bonyodalmakat okoz a gázszállítás terén. A török elnök egyébként nem adott határozott viszontválaszt az orosz államfő felvetésére, egyszersmind értékelte Törökország folytonos kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal, mondván: azok elősegítették az Ankara által kialkudott üzletet, mely lehetővé tette Ukrajna számára a gabonaexportot.

 

A harag napja

Újra feszült a helyzet Izraelben a zsidó és a palesztin lakosság között. Napok óta tüntetések folynak egy tizennyolc éves, izraeli katonalány meggyilkolása után. A palesztinok meghirdették az úgynevezett harag napját, mely esemény erőszakos zavargásokba torkollott Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában. A feszültség egyébként az utóbbi időszakban egyre nagyobb volt az izraeli és az arab társadalom között, mivel a kormány nemrég terrorellenes razziát indított Ciszjordániában. Az akció során több mint száz palesztint megöltek, több mint kétezret pedig letartóztattak az izraeli hatóságok. Az indulatokat tovább fokozta, hogy közben megrendezték az egyik legnagyobb zsidó sátoros ünnepet, a szukkotot, melyre több ezer hívő érkezett a Szentföldre a világ minden pontjáról.

 

Megrongálták Van Gogh festményét

Környezetvédő aktivisták paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét Londonban. Az incidens a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában történt. A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal nő konzerv-paradicsomlevest zúdított a Napraforgók című alkotásra, miközben a következőt kiabálták: A művészet ér többet, vagy az élet? Miért aggasztja magukat jobban egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké? A botrányos akcióval a két aktivista a világszintű éhínségre figyelmeztetett, mivel a jelenlegi megélhetési válság közepette több millió éhező család még egy leveskonzervet sem tud megmelegíteni. Az 1888-ban készült Napraforgók című alkotás eszmei értéke a londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint 72,5 millió font.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..