home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gazdasági növekedés, csak még nem érezzük
Talpai Lóránt
2017.01.09.
LXXII. évf. 1. szám
Gazdasági növekedés, csak még nem érezzük

Vučić: sikeres az idei év — Harminc közlekedési rendőrt tartóztattak le — Népesedéspolitikai tanács — Szélsőséges tag a szerb kormányban! — Felfüggesztették a Karić elleni nyomozást — Jövőre megint drágul a cigaretta

Vučić: sikeres az idei év

A szerb kormány az idén szorgalmasan dolgozott, és jelentős eredményeket ért el — értékelte Aleksandar Vučić kormányfő a kabinetje 2016. évi munkáját. A következő évre vonatkozóan kijelentette: az a fontos, hogy ne adjuk fel, hanem még erősebben küzdjünk. A miniszterelnök a Pink televíziónak adott interjúban elmondta, Szerbiában csökkent a munkanélküliség, gyárak és termelőüzemek nyíltak országszerte, s a jobb élet reménye Szerbia legelhagyottabb tájaira is visszatért. Hozzátette, a gazdasági növekedésnek köszönhetően nőttek a fizetések és a nyugdíjak, és minden nyugdíjas 5000 dináros egyszeri segélyt kapott. (RTV Pink)

Harminc közlekedési rendőrt tartóztattak le

„Szerbiában nincsenek érinthetetlen személyek” — mondta Nebojša Stefanović belügyminiszter annak kapcsán, hogy Čačakon harminc közlekedési rendőrt tartóztattak le. „Egyértelmű jelzést szeretnénk küldeni a nyilvánosság felé, hogy nem létezik olyan személy, akit véd a rendőrjelvény vagy az egyenruha, és mindenkinek felelnie kell, aki törvényt szeg” — hangsúlyozta a belügyminiszter. Stefanović felszólított mindenkit, akinek tudomása van valamilyen visszaélésről a belügyminisztériumban, hogy jelentse azt a belső ellenőrzési szektornak. (Blic)

Népesedéspolitikai tanács

A szerb kormány által megalakított népesedéspolitikai tanács aktívan dolgozik majd a gyermekvállalás ösztönzésén Szerbiában — mondta Slavica Đukić Dejanović, a népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter. „A születésserkentő stratégiával kezdjük, hogy jegyzékbe vegyük a szükségleteket, és kövessük a faluból városba, valamint a Szerbián kívülre való migrációt, dolgozunk majd a lakosok életminőségének fejlesztésén, ez pedig a gazdasági fellendüléssel egyidejűleg történik” — nyilatkozta Đukić Dejanović az RTS egyik műsorában. A miniszter asszony elmondta, hogy az elkövetkező időszakban sokkal többet dolgoznak majd a szülők munkaidejének korrigálásán, az iskolában a diákok sokkal többet tanulnak majd a nemi szervekről, és egy rendszerbe szervezik majd a közegészségügyi intézeteket. A nemrég megalakított népesedéspolitikai tanácsban helyet kapott minden olyan intézmény és minisztérium képviselője, amely hozzájárulhat a demográfiai gondok megoldásához. (RTS)

Szélsőséges tag a szerb kormányban!

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovóért felelős irodájának vezetője megerősítette, hogy Miša Vacić, a Srpski Narodni Pokret 1389 nevű szélsőjobboldali mozgalom egykori vezetője és szóvivője a Koszovó-ügyi irodában dolgozik. „Miša Vacić nem az én tanácsadóm, a Koszovóért felelős irodában dolgozik, és ez minden, amit mondhatok” — nyilatkozta Đurić a Szerbiai Rádió és Televíziónak, majd hozzátette: folyamatosan hallgatja a róla és Miša Vacićról szóló hazugságokat.

Több civil szervezet is megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy tanácsadónak jelölték Vacićot, akit már elítéltek az LGBT közösség diszkriminációja, fegyvertartás és hivatalos szervek munkájának akadályozása miatt. (RTS, Beta)

Felfüggesztették a Karić elleni nyomozást

A szervezett bűnözés elleni ügyészség felfüggesztette a Bogoljub Karić elleni nyomozást, melyet a Mobtel megalapítása és az Astra Bank által történő ciprusi cégeknek nyújtott fedezet nélküli devizahitelek miatt indítottak el.

A nyomozást további nyolc személy esetében is felfüggesztették. Karić most szabad ember, és a hatóságoknak vissza kellene vonniuk az ellene csaknem tizenegy évvel ezelőtt kiadott körözőlevelet.

Karić 2006 óta nem tartózkodik Szerbiában, nemrég pedig elévülés miatt felfüggesztették az ellene 2010-ben a belgrádi felső ügyészségen indult ügyet is, melyben hivatali visszaéléssel vádolták, pontosabban azzal, hogy pénzt vett ki a Mobtelből. (Tanjug)

Jövőre megint drágul a cigaretta

A szerb parlament elfogadta a jövedéki adóról szóló törvény módosítását. 2017-ben 2,28 dinárral emelkedik a cigaretta jövedéki adója, vagyis dobozonként 64 dinár lesz, az adópolitika pedig 2020-ig minden hat hónapban további 1,5 dináros emelést irányoz elő.

A szerb kormány korábban közölte, hogy a törvénymódosításnak nem lesz káros hatása a piacra, a cigarettagyártóknak és -beszállítóknak pedig megfelelő üzleti környezetről gondoskodnak, aminek eredménye az ország számára egy jövedéki adóból származó stabil bevételi forrás lesz. 2017. január 1-jén még nem emelik az alkoholos italok jövedéki adóját, viszont január végétől állandó rendszerességgel hangolják majd össze a 2016. évi fogyasztói árindexszel. (021.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..