home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Gazdagodik a Szabadkai Zeneiskola kínálata
P. E.
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
Gazdagodik a Szabadkai Zeneiskola kínálata

A tartománytól 975 000 dinár érkezik magyar könyvek és folyóiratok megjelentetésére. A Magyar Nemzeti Tanács a múlt héten megtartott, ötödik rendes ülésének egyik központi beterjesztése az a határozat volt, amely szerint a Budiszava helységnév Tiszakálmánfalvára módosul.

Mgr. Hajnal Jenő (Magyar Összefogás), az MNT elnöke beterjesztőként felidézte, hogy a korábbi években több sikertelen kezdeményezés is volt a helységnév-módosításra.

— A mostani döntésünk legnagyobb tanulsága az, hogy szavainkat, anyanyelvünket és településeink magyar elnevezését nem félteni, hanem szeretni kell. A kitépett vagy lenyelt nyelv és az így végképp elnémult száj, a többszörösen megcsonkított gondolat és képzelet az egyes embernek és a közösségének a végórája — fogalmazott Hajnal.

A folytatásban felszólaló Dudás Károly (MÖ) szintén arra emlékeztetett, hogy a helyiek milyen hosszú ideje kérik: településük ismét Tiszakálmánfalva lehessen. Dudás azt is felidézte, hogy az első összetételű MNT tisztségviselőjeként sok évvel ezelőtt a helyiek egyszer majdnem „megverték”, mert úgy érezték, hogy kezdeményezésük nem kap elegendő támogatást.

A határozatot az „ellenzéki” képviselők is támogatták. Tari István (VMDK—Csonka Áron) szavai szerint településeink magyar elnevezése a magyar nyelv és szókincs része.

A folytatásban a tanács megszavazta az MNT egyablakos ügyviteléről szóló záradékot. Hajnal elmondása szerint az MNT munkája megújításának fontos állomása „az összehangolt, egységesített, egyablakos internetes megjelenés”. Ebben a virtuális világban elérhetővé válik a tanács feladatkörébe tartozó kérdésekkel kapcsolatos minden információ és minden olyan program, illetve kapcsolódó honlap, amely közvetlenül érinti a nemzeti önazonosság őrzésének és fejlesztésének lehetőségeit.

A Szabadkai Zeneiskola tantervmódosításának jóváhagyása mentén az érdeklődő diákok már a 2016/2017-es tanévtől választhatják a népi hangszer szakot az intézményben. A diákok a jövőben a népi vonós hangszereken, a citerán és a cimbalmon való játékot sajátíthatják el. „A Szabadkai Zeneiskolában a kántorképzés és a kiemelkedően sikeres népi ének szak mellé kívánjuk emelni a népzene szakot már az alsófokú zeneiskola végzőseinél, hiszen ha ezt választják, az akár felsőfokú tanulmányaikat is meghatározhatja, ugyanakkor biztos, hogy segíti, gazdagítja művelődési egyesületeink és néptáncosaink tevékenységét is” — indokolta a beterjesztést Hajnal.

A Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság az idén 975 000 dinárt fordít a magyar nemzeti közösség kiadói tevékenységének támogatására. Ebből 575 000 dinárral a könyvkiadást, 400 000-rel pedig a folyóiratokat segíti. Az MNT az ülésen elfogadta a javaslatot a szóban forgó pénzeszközök elosztásáról. Penovác Náray Éva, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke beszámolt róla, hogy a bizottságnak 24 pályázatot kellett elbírálnia.

Napirenden szerepeltek a Forum Könyvkiadó Intézet a munkahelyek belső szervezéséről és rendszerezéséről szóló szabályzatának, valamint az idei pénzügyi tervének és a munkaprogramjának a módosításai. E napirendi pontok beterjesztésekor megerősítették a korábbi bejelentést, hogy a Forum gondozásában hamarosan megjelenik dr. Mirjana Burzan újvidéki nyugalmazott egyetemi tanár és dr. Kacziba Ágnes szegedi egyetemi docens szerb—magyar középszótára. A szótárral, mely egy régi adósság, elsősorban a tovább tanuló egyetemistákat kívánják segíteni a szülőföldjükön való boldogulásban, hangsúlyozta Lovas Ildikó (MÖ), az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.

Az ülésen többek között Várkonyi Zsolt (MÖ) is feltett kérdést. Szerinte a végrehajtó bizottság az idén, január 20-án diszkréciós alapon tizenkét olyan hallgatónak ítélt oda felsőoktatási ösztöndíjat, aki a vonatkozó szabályzat alapján erre nem lett volna jogosult. Várkonyi arra vár választ az MNT illetékeseitől, hogy milyen körülmények között került sor minderre, és szándékoznak-e lépéseket tenni.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..