home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gazdag éremtermés
Tóth Tibor
2022.11.17.
LXXVII. évf. 46. szám
Gazdag éremtermés

A kerékpározás kiszámíthatatlan sportág. Hiába készül fel a kerékpározó egy-egy futamra, ha a versenyek során balszerencsék kísérik útját. Egy defekt, valamilyen meghibásodás a kerékpáron vagy a tömegben való bukás könnyedén áthúzhatja az előzetes számításokat. A Spartacus Kerékpárklub fiatal versenyzőinek az idén a pechsorozatból is jutott bőven, de ez sem szegte kedvüket, és a 2023-as idényre már a napokban elkezdték a felkészülést.

A kerékpározók összesen 24 versenyen álltak rajthoz, a mérleg 45 (18 arany, 19 ezüst, 8 bronz) érem. Az országos bajnokságon a szabadkai versenyzők 2 aranyat (Vuk Trišić időfutam és kritérium) és 6 ezüstöt (Trišić országúti, Perčić Ivan időfutam- és hegyi bajnokság, Perčić Márk hegyi, kritérium és időfutam) nyertek, a Ludason rendezett Vajdaság-bajnokságon pedig 2 aranyat, 3 ezüstöt és 2 bronzot gyűjtöttek Perčić Dejan edző tanítványai. A szerb kupa összesített versenyében Trišić a dobogó legfelső fokára állhatott, Perčić Ivan és Perčić Nikolina pedig bronzérmet szereztek. Csapatban a 15 éven aluli együttes (Perčić Ivan, Trišić, Nikola Vujković Lamić, Marko Tikvicki, Bogdan Mandić) az első versenytől az utolsóig fölényesen vezetve megnyerte a szerb kupát. Perčić Márk az U19-es válogatott színeiben a többi közt részt vett a csehországi, a magyarországi és a svájci világkupafutamokon is.


Perčić Márk a csehországi világkupán

— Az idényt tíz kerékpározóval versenyeztük végig. A legfiatalabbaknál Miskolci Márton, a 15 éven aluliaknál Nikola Vujković Lamić, Marko Tikvicki, Vuk Trišić és Perčić Ivan, a 17 évnél fiatalabbaknál Mirnity Valentin, Miskolci Bálint, Perčić Nikolina és Fábián Enikő, a 19 év alattiaknál pedig Perčić Márk képviselte a szabadkai színeket. Többet vártam a mögöttünk lévő idényben, viszont rengeteg pechünk volt, előre nem látható bukások és defektek szóltak közbe. Márk az országos országúti bajnokságon két alkalommal is defektet kapott. Az első után még sikerült csatlakoznia az élbolyhoz, a második után azonban mindez már lehetetlennek bizonyult. A 15 éven aluli fiúk csapatban mindent megnyertek, viszont az országos bajnokságot taktikailag elrontották, ahogy a lányok is elengedték a szökevényeket, amit nem lett volna szabad megtenniük. Annak viszont örülök, hogy Nikolina sérülése már a múlté. Korosztályt váltott, az idén már a 17 éven aluli lányok között versenyzett, ahol tömegesebb a mezőny, hosszabbak a távok, nehezebb az áttétel. Felépülése után elégedett vagyok vele, a következő szezonban fő célunk az Európai Olimpiai Fesztiválon (EYOF) való szereplés lesz — mondta Perčić Dejan, a Spartacus Kerékpárklub edzője, de ha mindenesként tüntetjük fel a szakembert, akkor sem tévedünk, hiszen a versenyek és az utazás szervezésétől a kerékpárok javításáig mindent ő végez az egyesületben.

A nyár folyamán Ludason, egy 4100 méteres pályán megrendezték a tartományi bajnokságot — mely egyúttal a szerb kupa egyik állomása is volt —, erre összesen 285 versenyző érkezett Vajdaság és Szerbia mellett Magyarországról, Romániából és Bosznia-Hercegovinából. A fiatalabb versenyzőkkel Szlovéniában (Kranj, Novo Mesto, Ljubljana), valamint a magyarországi idénynyitón szerepelt a Spartacus, ahol dobogós helyezéseket ugyan nem szereztek, de rengeteg tapasztalattal felvértezve tértek haza. Perčić Nikolina és Perčić Márk a szabadkai csapat mellett a válogatottban is szerepelt.

— Nikolina a vajdasági körversenyen ölthette magára a válogatott mezét, míg Márknak az ifjúsági válogatott tagjaként nagyon gazdag volt a versenynaptára, szinte egész Európát körbejárta. Célunk a világbajnokság sikeres teljesítése volt, mely sajnos nem sikerült. Rendkívül balszerencsés éve volt, nem emlékszem, hogy eddigi pályafutása során valaha is ennyi defektje és bukása lett volna, mint az idén. A csehországi világkupán az élbolyban haladva bukott egy hatalmasat, aminek következtében kórházba került, két helyen varrták össze az állkapcsát. Másnap a második szakaszon újra rajthoz állt, de fájdalmai miatt nem tudta befejezni a versenyt — mondta Perčić Dejan, aki az ifjúsági válogatott vezetőedzői tisztét is betölti.


Szabadkai versenyzők a szlovéniai versenyen (fotók: A Spartacus Kerékpárklub Facebook-oldala)

A legjobb 19 éven aluli fiatalok február elejétől Montenegróban készültek a rájuk váró megmérettetésekre, majd jöttek a világkupák és a nagy nemzetközi viadalok. Például Franciaországban egymás után két nemzetközi verseny következett, így a versenyzők két hetet egyfolytában külföldön tartózkodtak.

— A világkupákon négy versenyzővel, köztük Márkkal szerepeltünk. A legjobb eredményeket Mihajlo Stolić érte el, aki az egyik világkupaversenyt az 5. helyen fejezte, és többször is bekerült a legjobb tíz közé. Hat kerékpározóból áll egy csapat, mi viszont négyüket vittük külföldre, mert ők azok, akik képesek arra, hogy egy-egy versenyt be is fejezzenek. A kerékpározás hatalmas léptekkel fejlődik Európában és a világon, ez alól mi sem lehetünk kivételek. Minden évben nagyobb sebességet kell elérni a sikeres szereplés érdekében, ehhez viszont rengeteg külföldi versenyre van szükség, hiszen csak így lehet tartani a lépést a legjobbakkal. Az olaszoknál, a franciáknál, a belgáknál minden egyes versenyen nagyon sokan állnak rajthoz, és európai szintű megmérettetéssel ér fel minden egyes futam. A kerékpárok rohamosan fejlődnek, mostanság a diszkfékes modellek hódítanak. Mintegy 20 000 euróra lenne szükségünk ahhoz, hogy minden korosztállyal átváltsunk ezekre a bicajokra, ami kivitelezhetetlen — mondta az edző.

Perčić Márk mintegy 40 versenyen vett részt, ezekből 11 dobogós helyet ért el. A svájci, a csehországi, a magyarországi és a franciaországi világkupák, illetve nemzetközi versenyek mellett az országos bajnokságon is rajthoz állt, ahol három ezüstérmet és egy 4. helyet szerzett. Márk elmondta, hogy az elvárások nagyobbak voltak, de mindent figyelembe véve így is elégedett lehet az idénnyel.

— A világkupák között csak Csehországban nem értem célba, mivel a negyedik szakaszon hatalmasat buktam. A Spartacuson kívül még a magyarországi Lotus Cycling csapatának vagyok a tagja, ahol rajtam kívül több zombori kerékpározó is szerepel. A következő évben minden hazai versenyen rajthoz állok, de több világkupa is vár rám. Egyelőre többet nem tudok, mivel a versenynaptár csak decemberben válik ismertté. A felkészülést már a hétvégén Pécsett kezdem, januárban és februárban az edzőtáborok következnek, az első verseny márciusban lesz — mondta Márk.

Dejantól megtudtuk, hogy a válogatottban a következő idényben a felnőtteken lesz a hangsúly, hiszen a 2023. olimpiai előtti év lesz. Egy olimpiai kvótával már büszkélkedhet a szerbiai kerékpársport, de nagy esély van rá, hogy az ország még egy férfi és egy női versenyzőt is indítson Párizsban. Márk jövőre korosztályt vált, és a felnőttválogatottal készül a legfontosabb versenyekre. A Spartacusban nagy a mozgás az utóbbi időszakban, így még nem tudni pontosan, milyen összeállításban vág neki az egyesület a következő idénynek. Beszélgetésünk végén Dejan megköszönte Szabadka városának a támogatást, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több jelentős támogató is a klub mellé áll.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..