home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Gazdag augusztus 20-i műsorkínálat a közmédia csatornáin
MTVA
2021.08.19.
LXXVI. évf. 33. szám
Gazdag augusztus 20-i műsorkínálat a közmédia csatornáin

A közmédia egész napos tematikus műsorfolyammal készül Szent István Napja alkalmából. Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó eseménysorozatot augusztus 20-án élőben követhetik a nézők, így részesei lehetnek a magyarságot összekötő hagyományoknak. Emellett a közszolgálati csatornák színes, ismeretterjesztő tartalmakat kínálnak hazánk történelméről, fővédőszentjéről,  jelképeiről.

A közmédia idén is megkülönböztetett figyelmet szentel a nemzeti ünnepnek, és gazdag műsorválasztékkal várják az érdeklődőket a csatornák.

Duna Televízió élőben közvetíti az állami rendezvényeket. 8.00-kor a Kossuth téri Szent István Napi Díszünnepséggel veszi kezdetét a programsorozat, a hagyomány szerinti zászlófelvonással és a tisztavatással. 9.00-kor a Duna feletti látványos Magyar Honvédségi Légiparádé következik. 10.00-tól az Andrássy úti felvonulásról – amelyen életre kel a magyar mondavilág és megelevenednek nemzeti szimbólumaink – Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie számol be, a fesztiválhangulatról sztárfellépők gondoskodnak. 11.00-tól a Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadását kísérhetik figyelemmel. 12.45-kor új résszel jelentkezik az Ő és én című vallási műsor, ahol egy-egy személyes tanúságtétel hangzik el. 14.00-tól a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetések átadását láthatják  a Duna nézői. 16.20-kor pedig a Magyar Szent István Rend 2021 – Portrék a kitüntetettekről címmel exkluzív riportok hangzanak el.  A nap megkoronázásaként 21.00-tól az elmaradhatatlan tűzijáték, a Tűz és fények játéka nyűgözi le a képernyők előtt ülőket.

Az M5 kulturális csatorna a hazánkat  keresztény állammá tévő királyunk életét és korát  bemutató műsorszámokkal készül. 15.20-kor a Szent István alakja című dokumentumfilm képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be az első magyar királyunkat. 16.25-től a Szabó Magda drámája alapján készült Az a szép fényes nap lesz látható. A tévéfilmben Vajk megkeresztelésének előestéjére összegyűlnek Európa keresztény királyságainak követei, hogy tanúi legyenek a szertartásnak. 19.00-tól a Librettó a nap legfontosabb budapesti és regionális ünnepi eseményeivel foglalkozik. Majd az M5 20.00-tól Magyarország egyik legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Debreceni Virágkarnevált és a cívis város ünnepi forgatagát hozza el az otthonokba. 20.30-tól Történetek a Szent Koronáról címmel premiert  láthatnak,  amely nemzeti jelképünk  regényes történetéből villant fel epizódokat.

Az M2 gyerekcsatorna izgalmas kincskeresésre hívja a legkisebbeket, hogy ők is megismerhessék a magyarság számára jeles nap mibenlétét. 15.15-től a Hetedhét Kalandban játékos felfedezőtúra során barangolhatnak a múltban és ismerkedhetnek meg az ünnep hagyományaival, például az új kenyérrel.

Az M2 Petőfi TV a Sacra Corona című történelmi drámát vetíti 22.15-től, amely Szent László király korát és a ma is ismert Szent Korona kialakulásának történelmi időszakát mutatja be. Az István által létrehozott fiatal, keresztény államot a megszűnés fenyegeti. Lászlóra vár a feladat, hogy az ország békéjét és egységét megteremtse.

Kossuth Rádió 9.00-tól 12.00-ig élő adásban számol be a fővárosban és országszerte zajló eseményekről, és közvetíti a Magyar Szent István Rend átadásának ünnepségén elhangzó köztársasági elnöki beszédet. A Jó napot, Magyarország 16.00-tól a Budai Várból a Mesterségek Ünnepéről, a Parlamentből a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásáról, valamint a Szent Jobb körmenetről tudósít. Az Este házigazdája Soós Viktor Attila egyháztörténész lesz, aki 21.00-tól Gárdonyi Máté történésszel beszélget István király történelmi nagyságáról.

Petőfi Rádió augusztus 20-án a hazai zenét is ünnepli, ezért ez alkalomból kizárólag magyar előadók dalai csendülnek fel. A hallgatókat tematikus programajánló is várja. 

Ünnepeljen Ön is a közmédia csatornáival augusztus 20-án!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..