home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Gáz van?
TÓTH Tibor, GYURKOVICS Virág
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám

Heti körkérdésünk

Megkezdődött a fűtési idény. A polgárok egy része fával, szénnel és egyéb szilárd tüzelőanyaggal melegíti a lakását, mások villanyárammal fűtenek, de nagyszámban vannak olyanok is, akik gázzal. Ez utóbbiak lelkiállapotát alaposan felkavarta az a kis levélke, melyben a gázszolgáltató arra hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy ezentúl egy összegben kell a számlát kifizetni. A Srbijagas igazgatóbizottsága szeptember 25-én hozta meg az erről szóló határozatot Belgrádban, a polgárok pedig már október 10-én megkapták a levelet. Korábban az elhasznált gázmennyiség hetven százalékát a fűtési idényben, a maradék harminc százalékát pedig a nyár folyamán törleszthették. Az illetékesek indoklása szerint ha nem szüntették volna meg a részletfizetést, akkor emelni kellett volna a gáz árát. Az intézkedés váratlanul ért mindenkit, s a különféle árucikkek megdrágulásán kívül ez a nem várt intézkedés is alaposan próbára teszi a családi költségvetést. Gáz van? — kérdeztük a héten olvasóinkat.

BATHÁZI Ákos szabadkai munkanélküli:
— Elég kellemetlenül érintett reggel a postaládámban talált tájékoztató, amit a szolgáltató küldött. Nem tudom, miért nem lehet úgy törleszteni az adósságot, mint korábban. De lehet, hogy jobb ez így, mint ha megemelnék a gáz árát. Nagyon jó megoldásnak tartottam, hogy nyáron, amikor nem használtuk a gázt, törleszthettük az adósságunk egy részét. Az új intézkedés miatt még egy kicsit szorosabbra húzzuk majd a már különben is szoros nadrágszíjat, s majd havonta fizetjük a számlát. Nem lesz könnyű, de kinyögjük valahogy.

SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
— Nincs gáz, nekem nincs rá szükségem. Fával és szénnel tüzelek, az alsókonyhában pedig van egy jó nagy kemence, amit rőzsével, szárral és egyéb, a ház körül található tüzelőanyaggal rakok meg. Így talán könnyebben átvészelem a telet, mint azok, akiknek nincs a ház körül semmilyen tűzrevalójuk. Persze, a fa és a szén beszerzése így sem olcsó, de össze lehet spórolni a rávalót. Az idei télre már vásároltam három köbméter fát, szenet még nem, nyilván nem is fogok, hanem inkább még veszek egy kis fát. A kukoricaszárat begyűjtöttük, a rőzsét még tavasszal összeszedtük, valamint a szegényes almaszüret után néhány öreg fát kivettünk, s a tél folyamán melegedhetünk mellette.

NAGY VARJAS Árpád szabadkai tornatanár:
— A régi fizetési rendszer jobban tetszett, könnyítés volt a háztartásoknak és egyszerűbb is volt, mivel nem kellett egyszerre annyi pénzt kiadni. Kemény tél esetén azért megérezzük, ha egyszerre több pénzt kell kiadni. Valamennyire logikus is, hogy amit elfogyasztunk, azt abban a hónapban fizessük is ki. Ugyanakkor szerintem drága a gáz, minden évben hozzávetőlegesen ugyanannyi köbmétert fogyasztunk, de évről évre többet fizetünk érte. Nem tudom, olcsóbb lenne-e árammal fűteni. Nem tudom, mennyi hőenergiát adhat egy köbméter gáz és meny-nyit egy árammal üzemelő kályha. A gáz lehetne kalóriadúsabb is, de értesüléseim szerint a környező városokban még kalóriaszegényebb gázzal fűtenek a lakosok. Remélem, a télen nem kell gázhiánnyal számolnunk. Az udvarnoki tározók állítólag teljesen fel vannak töltve. Gázzal fűteni kétségtelenül rendkívül kényelmes és rendkívül tiszta is az effajta fűtés.

TÓTH József kishegyesi pedagógus:
— Nagyon jól tudjuk, hogy ebben az országban afrikai szintűek a keresetek, és ez nagy szégyen az egész országra nézve! Még jó, hogy nem vagyunk annyira nagy igényűek. Mi nem gázzal fűtünk, a faluban erre nincs lehetőség, de a számlákat így is nehezünkre esik kifizetni. A fűtést kombinálva oldjuk meg: villany, szén, fa, csutka… Ezeket a költségeket, ha lehet, megpróbáljuk az egész évre elosztani. A szenet lefizetésre vásároljuk, a villanyt csak kiegészítőnek használjuk, ez havi költségeket von maga után.

BÁRÁNY Andrea szabadkai kereskedő:
— Nemrég költöztünk új albérletbe, ahová bevezették a gázt, úgyhogy ez lesz az első telünk, amikor gázzal fűtünk. Elég nagy a lakás, egyelőre nem tudom felbe-csülni, mekkora költségekkel számoljunk, és egy kicsit tartok is attól, hogy nagyon nehéz lesz befűteni, de ha a szigetelés rendben van, az talán megkönnyíti a lakás felmelegítését. Az, hogy télen kell kifizetnünk a számlákat, legalább a nyári időszakban leveszi a hátunkról a terheket, télen pedig egy kicsit átrendezzük majd a kiadásainkat. Jobb, mint ha drágítanának. Eddig sem éltünk nagylábon, most pedig megpróbálunk még többet spórolni. Nekem az a fontos, hogy a lakás meleg legyen, a többit meg majd megoldjuk valahogy, ahogyan eddig is.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..