home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Galéria a neten
Kartali Róbert
2022.12.09.
LXXVII. évf. 49. szám
Galéria a neten

Új mobilalkalmazást tett elérhetővé a Szabadkai Kortárs Galéria. A digitális kalauz segítségével az érdeklődők megtekinthetik a galéria képeit, elolvashatják az alkotásokról szóló leírásokat, valamint az online látogatók egy kvíz formájában szórakozva tanulhatnak. Az új platformot a múlt héten mutatták be a nagyközönségnek a galéria multimédia-termében.

Az új alkalmazást Nela Tonković, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora és Ivona Kiš Malinović, az alkalmazást készítő Icbtech projektmenedzsere mutatta be. Mint kiderült, a mobiltelefonon futtatható digitális kalauz a Szabadkai Kortárs Galéria első olyan alkalmazása, amely a galéria művészeti gyűjteményének egy részét ismerteti meg a felhasználókkal, és ezt ismeretterjesztő, szórakoztató kvíz formájában teszi, azzal a céllal, hogy interaktív módon hozzájáruljon új ismeretek megszerzéséhez.


Nela Tonković és Ivona Kiš Malinović

— Ez az alkalmazás lehetőséget nyújt azoknak az embereknek is, akik fizikailag nem tudnak eljönni ebbe az épületbe, hogy megnézzék a galéria gyűjteményének egy részét — emelte ki Nela Tonković. A Szabadkai Kortárs Galéria kurátora elmondta, az intézménynek mintegy 1500 műalkotásból álló gyűjteménye van, melyek nem tekinthetőek meg állandó tárlat keretében. Évente ugyan egyszer rendeznek olyan kiállítást, amelyhez a galéria gyűjteményéből válogatnak, de az alkotások legnagyobb része nem vagy csak nagyon kevés ideig elérhető. Az új alkalmazás ezentúl lehetővé teszi a kulturális örökséget alkotó gyűjtemény egy részének a nyilvános megjelenítését.


képernyőfotók az applikációból

A készítésekor nem volt céljuk mind az 1500 műalkotást feltölteni a majdani felhasználók készülékébe, lehetett volna azt is, de ezt egy moduláris projektumként képzelték el, melyet folyamatosan lehet bővíteni és alakítani. Az első fázisban az applikáció felhasználóinak szokásait fogják vizsgálni. Nela Tonković hozzátette, a feltöltött művek szelekciója során Ciceró docere et delectare bölcseletét hívták segítségül, mely szerint tanítani és szórakoztatni kell, amely nézetet minden művészettörténész figyelembe vesz. A művészetnek tehát az oktató jellege mellett szórakoztatónak is kell lennie.

Az applikációt Ivona Kiš Malinović, az Icbtech projektmenedzsere mutatta be használat közben, egyúttal azt is elmondta, hogy az SGSU QUIZ elnevezésű digitális kalauz ingyenesen letölthető a Google Play, az Apple Store és a Huawei AppGallery platformokról, valamint a galéria hivatalos honlapjáról is.

A Szabadkai Kortárs Galéria digitális kalauza a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumának támogatásával készülhetett el.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..