home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Futni, enni, élni
Bíró Tímea
2019.05.11.
LXXIV. évf. 19. szám
Futni, enni, élni

Már korábban is olvashattak olyan népszerű közéleti személyről, aki nem élsportoló, de szabadidejében aktívan mozog, és feszegeti a határait. Benedek Miklós költő a futást választotta az írás mellé, és egyre gyakrabban tűnik fel a futómaratonokon.


Benedek Miklós (a szerző felvétele)

* Mikor és milyen okból kezdtél el rendszeresen futni?

— Sosem gondoltam volna, hogy valaha is rendszeres sportolásra adom a fejem. Aztán a barátnőm unszolására tavaly télen, egy hideg napon közösen kimentünk a szabadkai Sétaerdőben levő futópályára. Első alkalommal alig 2 kilométert tettünk meg, de úgy érzem, ez mindkettőnk számára fontos lépés volt, olyannyira, hogy ennek az első futásnak a hatására a mai napig rendszeres látogatója vagyok az említett helyszínnek.

* Heti hány alkalommal mész ki a Sétaerdőbe, és mekkora távot futsz egy-egy alkalommal?

— Kezdetben heti kétszer jártam ki futni, amikor azonban elhatároztam, hogy hivatalos sportrendezvényeken is részt veszek, akkor megnöveltem a számot, és ezzel együtt az egy-egy alkalommal lefutott távot is sikerült meghosszabbítani. Jelenleg heti öt-hat alkalommal futok, a munkámtól és az elfoglaltságaimtól függően reggel, délben vagy este, és 7—12 kilométert teszek meg. Persze a táv hossza sok mindentől függ, például az időjárástól, az egészségi állapotomtól és a hangulatomtól is. Emellett időnként azt is szem előtt tartom, hogy a televízióban van-e olyan sportközvetítés, amelyet megnéznék az elejétől a végéig.

* Sem a hideg, sem a meleg nem riaszt el a mozgástól. Milyen időjárási feltételek közepette és melyik napszakban szeretsz a leginkább futni?

— Mint már utaltam is rá, mindegyik napszakban szoktam futni, de leginkább kora reggel és az esti órákban végzem ezt a tevékenységet. Az ember ekkor tud a legjobban elmerülni a gondolataiban, és mintha a levegő összetétele is más lenne ezekben az órákban. Ami az időjárási feltételeket illeti, nincs kedvencem, hiszen kemény fagyban, kánikulában és esőben is kimerészkedem a természetbe, viszont az erős szél zavaró tud lenni, és olyankor nincs is nagy kedvem elindulni.

* Van-e olyan sportember, aki jó hatással van rád, akitől tanultál?

— A legtöbb sportolótól tanulhatunk, mivel szerintem egy-egy verseny, futam, meccs közben mindenki igyekszik a legjobbat kihozni magából. Hogy ez mire elegendő, az persze nagymértékben függ az egyén képességeitől, viszont megsüvegelendő az az igyekezet, hogy valaki el akar jutni és el is jut valahova. A futás területén két személyt tudnék kiemelni, ők elsősorban nem a fizikai, hanem a mentális felkészülésben segítettek. Nem személyes ismerősökről van szó, és nem is olyan emberekről, akiknek a tevékenységét hosszabb ideje követem, hanem két olyan amerikai futóról, aki a könyveivel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy kitartóan eddzek, és hogy újabbnál újabb célokat tűzzek ki magam elé. Az egyik Cristopher McDougall Futni születtünk című műve, melynek középpontjában a Mexikóban élő tarahumara indiánok állnak, akiket a világ legjobb futói között tartanak számon. A másik Scott Jurek többszörös ultrafutóbajnok önéletrajzi könyve, a Futni, enni, élni.

* A táplálkozásodon változtattál-e valamit, amióta rendszeresen szeled a kilométereket?

— A hétköznapokban most is ugyanúgy táplálkozom, mint korábban, talán egy kicsit tudatosabban, viszont a versenyek előtt odafigyelek arra, hogy minél több olyan szénhidrátot fogyasszak, amely kellő energiát ad a mozgáshoz.

* Mit élvezel ezeken a sportrendezvényeken, és mi a cél?

— Leginkább azért fontosak számomra, mert lehetőséget teremtenek arra, hogy kihozzam magamból a legtöbbet. Általában minden futam előtt megfogalmazom magamban, hogy a távot mennyi idő alatt szeretném teljesíteni, és akkor vagyok elégedett, ha ez sikerül. Emellett a többi futót is figyelemmel kísérem, és időnként eldöntöm, hogy a szakaszon melyik versenyzőt fogom követni.

* A futásnak mely pozitív hatásait figyelted meg magadon? Miért ajánlanád másoknak is ezt a sportágat?

— Számomra nem volt szempont, de magamon is megtapasztaltam, hogy ez kiváló sport a fogyni vágyók számára. Nagyon jó hatása van a kondícióra, az ember egészségi állapotára és a szellemére is, mivel futás közben lehetőség nyílik a dolgok átgondolására, átértékelésére, főleg, ha madárcsicsergés veszi körül az embert.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..