home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fűt-e már?
(re)
2010.10.20.
LXV. évf. 42. szám

Az idén is korán érkezett a hideg idő. Még csak október közepén járunk, de a legtöbb háztartásban már napok, sőt hetek óta melegek a fűtőtestek. A távhőszolgáltatást végző vállalatok is idő előtt megkezdték a hővezetékre csatolt lakások fűtését. Ráadásul a meteorológusok jelentése sem kecsegtet jobb...

Az idén is korán érkezett a hideg idő. Még csak október közepén járunk, de a legtöbb háztartásban már napok, sőt hetek óta melegek a fűtőtestek. A távhőszolgáltatást végző vállalatok is idő előtt megkezdték a hővezetékre csatolt lakások fűtését. Ráadásul a meteorológusok jelentése sem kecsegtet jobb időjárással. Úgy tűnik, az igazi vénasszonyok nyara az idén elmarad...
Valamikor, évtizedekkel ezelőtt még rövidnadrágban, nyári pólóban indultunk iskolába szeptember 1-jén, és szinte az egész hónapban, sőt október folyamán sem kellett vastagabb ruhát magunkra venni, olyan enyhék voltak az őszök. Most már - akárhogy számoljuk is - egész évben csak négy hónapon át nem kell fűteni, a maradék nyolcra bizony szét kell osztani a tüzelőt, hogy elég legyen. A nyugdíjasok számára a helyi érdekszervezetek lehetővé teszik a tüzelő tízhavi részletre való vásárlását, és ez bizony nagy segítség ezekben a gazdaságilag ingatag időkben.
Valamikor a vállalatok is lehetővé tették a tüzelő árának többhavi részletben való fizetését, de az elmúlt évtizedekre jellemző gazdasági hanyatlás, valamint a sikertelen magánosítás következtében erre ma már nincs lehetőség.
Fűt-e már? - kérdeztük a héten.
Csabai András szabadkai fuvarozó:
- Már október elején befűtöttünk, mert nagyon fáztak a gyerekek. A feleségem kérte, hogy bírjuk ki még egy kicsit, hogy ne fogyjon el annyi tüzelő, de a gyerekek miatt melegnek kell lennie a lakásnak. Négy tonna szenet és három köbméter fát vettünk még a nyár elején. Egy ismerősömtől nyolc zsák csutkát is vásároltam, az jó lesz a begyújtáskor. Nagyon sokba kerül a tüzelő. Nem is tudom elképzelni, hogy azok, akiknek nincs munkájuk, miből fizetik ki a szenet és a fát, miből a földgázt. Sajnos oda jutottunk, hogy alig várjuk a fűtési idény végét, de már a következőtől rettegünk. Nyaralni nem megyünk, helyette a tüzelőre gyűjtünk. Nincs ez így jól, de hát mit tehetünk? Megfagyni mégsem fagyhatunk meg, a tüzelőt muszáj megvenni, így hát inkább nélkülözünk.
Sziveri Edit bajmoki háztartásbeli:
- Egyelőre csak a konyhában fűtünk, de hamarosan a szobát is be kell melegítenünk legalább éjszakára. Telente lezárjuk a gyerekszobát, és csak két helyiségben fűtünk. Ezt még megtehetjük, mert kicsik a gyerekeink, az egyik öt-, a másik meg hároméves, de ahogy múlik az idő, előbb-utóbb szűkösen leszünk. Tavaly elég volt két tonna szén és két köbméter tűzifa, de félek, hogy az idén már többre lesz szükségünk. Azt mondják, hosszú és rendkívül hideg tél elé nézünk, és ha így lesz, kell még szenet vennünk. Egyelőre elképzelni sem tudom, hogy miből, hiszen 5,5 ezer dinárba kerül tonnája, és ez még nem is a legjobb minőségű. A férjem 25 ezer dináros fizetéséből élünk négyen. Abból nehezen futja majd tüzelőre...
Mészáros Aranka szabadkai nyugdíjas:
- Az én lakásom távfűtéses, és nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy már október 15-e előtt melegek lesznek a radiátorok. Igaz, hogy egész évben fizetnem kell érte, de még mindig ez a legolcsóbb módja a fűtésnek. El sem tudom képzelni, hogyan boldogulnék, ha szenet, fát kellene vásárolnom, azt meg még kevésbé, ha mindennap be kellene fűtenem. Így mégiscsak kényelmesebb, és néha előfordul az is, hogy olyan meleg van a lakásban, hogy ki kell nyitnom az ablakot. Persze ez csak ritkán fordul elő: 21-22 fokra melegszik fel a levegő a lakásban. Nekem ennyi elég is.
Muhi István újvidéki nyugdíjas:
- Még nem fűtöttünk be, várjuk, hátha jobbra fordul az időjárás. Igaz, egy villanykályhát esténként bekapcsolunk, mert akkor van a leghűvösebb. Egyébként gázzal fűtünk, és akárhogy számolom is, a 180 négyzetméteres ház bemelegítésére ebben a fűtési idényben legalább 100-120 ezer dinárra lesz szükség. Szerencsére egész éven át minden hónapban befizetek valamennyit a számlára, így nem kell egyszerre kiadnom azt a hatalmas összeget. Gondoltunk már arra is, hogy átalakíttatjuk a kazánt szilárd tüzelővel működőre, de végül mégis úgy döntöttünk, hogy nem adjuk fel a kényelmünket, és valószínűleg nem is lenne sokkal olcsóbb, mint a fölgázzal való fűtés.
Fecskés József kelebiai termelő:
- Már hetek óta fűtűnk, mert hideg van. Igaz, hogy csak délután gyújtunk be, de egész éjjel - és még reggel is - kellemes meleg van. A gyerekek így nem fáznak, amikor iskolába készülődnek, és nekünk is jólesik, ha reggel, amikor kibújunk az ágyból, meleg van odabenn. De délutánra már kialszik a tűz, mert nincs otthon senki, aki felügyelné, de amikor hazaérkeztünk, ismét befűtök. Csutkával, fával és szénnel tüzelünk. A csutkát sikerült jutányos áron, zsákját 150 dinárért megvennem. A bükkfa köbméterét 3800 dinárért vettem, a szén tonnájáért pedig 8000 dinárt fizettem. Nagyon sokba kerül a fűtés, és ha arra, gondolok, hogy ezt a tömérdek pénzt csak úgy elfüstöljük, összeszorul a gyomrom.
Vérhelyi Teréz szabadkai könyvelő:
- A napokban kezdtem fűteni, mert már nagyon hideg volt esténként a házban. Nappal még elvan valahogy az ember, tesz-vesz, nem fázik annyira. De esténként, a fürdés és a tévézés idejére már bizony elkel a langyos szoba. Három évvel ezelőtt csatlakoztam a gázrendszerre, mert azt mondták, ez lesz a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb fűtési mód. Ezzel szemben előfordul, hogy elfogy a gáz a tél kellős közepén, vagy olyan sokba kerül, hogy az ember egyszerűen képtelen kifizetni. Én mindenesetre beszereztem egy villanykályhát is, és ha esetleg nem lesz földgáz, legalább egy szobát be tudok majd melegíteni.
Takács Mária királyhalmi háztartásbeli:
- Egyedül élek egy szoba-konyhás, vert falú házban. Csutkával és kukoricaszárral fűtök egész télen meg azzal a fahulladékkal, amelyet össze tudok szedni. Egy régi tűzhelyem van: a szobaajtót nyitva hagyom, így a két helyiséget egyszerre fűtöm. Nincs is nekem többre szükségem. Éjszaka egyébként sem kell az a nagy meleg, nappal meg főzök, és már attól is bemelegszik a lakás. Amikor az unokáim közül valamelyik itt alszik nálam, akkor néha panaszt hallok, hogy hideg van, de betakarózunk, és már nem is fázunk. Sajnálom, hogy a régi kemencét nem tartottam meg, azzal most nagyon jól be tudnék fűteni...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..