home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fűszernövények a kiskertben
(Összeállította: re)
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Fűszernövények a kiskertben

Gyógy- és fűszernövényt a kertünk egy napos fekvésű szegletében vagy a belső ablakpárkányon, esetleg az erkélyen érdemes termeszteni. A lényeg, hogy sok, de nem perzselő napfényt kapjon...

Mit ültessünk?

Magról vagy gyökérsarjakról gyorsan elszaporodik kertünkben az egyszer elvetett citromfű. Leveléből készítsünk teát, mivel nyugtató hatása van. Ezzel szemben a borsikafű emeli a vérnyomást, főleg ha likőrbe keverve kortyolgatjuk.

A kapor szinte bárhol jól érzi magát, könnyen elszaporodik, és nincs vele gondunk. Erkélyre, teraszra vagy ablakpárkányra a rövid szárú kaprot ajánljuk.

Jól járunk, ha zsálya is kerül a fűszerkertbe, szinte rá sem kell nézni, nő magától, s ha fűszerezésre nem is merjük használni, fürdővizünkbe bármikor beledobálhatjuk illatos leveleit.

A petrezselymet és a rozmaringot nem is kell reklámozni: az egyre divatosabb francia és olasz konyha húsételei, mártásai elképzelhetetlenek az utóbbi fűszer nélkül. Az igazi ízhatás eléréséhez frissen szedve a legjobb.

További könnyen nevelhető fűszernövények a kertben: bazsalikom, tárkony, izsóp, lestyán.

A fűszer- és gyógynövények nem igényelnek gyakori öntözést, de nyáron, a több napig tartó szárazságot ők is megsínylik. Ezért legalább kétnaponta, kora reggel vagy napnyugta után öntözzük őket. Az ablakpárkányon nevelt fűszernövények cserepe alá helyezzünk alátétet (tányért, tálcát), ebben mindig legyen víz. A növények felszívják a számukra szükséges mennyiséget, így nem kell külön öntöznünk őket.             

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..